Recept je inspirován kanadskou domácí kuchyní, kde se výrazně kombinují jednoduché chutě a maso se peče pomalu, dokud není šťavnaté, měkké a kůrčička krásně karamelizovaná. Dokonce má sestra žijící v Kanadě říká, že je to jedno z jejich nejoblíbenějších jídel. Možná se setkáte s podobnou úpravou u králíka, který se pro tento recept také skvěle hodí. Chutě jsou kombinací surovin, které má doma každý a proto není problém upéct si toto kuře kdykoliv, když na nej dostanete chuť.
Podobné pokrmy se v Kanadě připravují během chladnějších měsíců a při rodinných setkáních často s bramborovou kaší, rýží nebo pečenou zeleninou. K jídlu se výborně hodí i rýže Basmati nebo Quinoa a také brusinková omáčka i zelný salát. Pro výraznější chuť někdo do jídla přidává trochu uzené papriky nebo chilli.
Recept na kanadská kuřecí stehna
Ingredience na pokrm připravovaný výraznou kombinací jednoduchých chutí
- 6 kuřecích stehen (může být i celé kuře)
- sůl
- 6 stroužků česneku
- šťáva z 1 citronu
- máslo
Zálivka
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek nakrájené cibule
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 3 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce kečupu
Postup přípravy kanadského kuřete
1. Česnek si prolisujeme a potřeme ním každý kousek kuřete. Pokapeme šťávou z citronu a na každý kousek položíme plátek másla.
2. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů a přikrytý pekáč s masem dáme na 15 minut do trouby.
3. Uvaříme si zálivku ze všech ingrediencí (můžeme jí rozmixovat- volitelné, kdo nemá rád kousky cibule) a maso zalijeme.
4. Troubu stáhneme na 170 stupňů a přikryté dále pečeme asi hodinu.
5 Ke konci pečení kuře odkryjeme, aby chytlo křupavou a zlatavou kůrčičku.
Jídlo podáváme s rýží, ale skvělou přílohou je i bramborový knedlík a špenát.

Trhané kuře na paprice: Oblíbená klasika v moderním pojetí
