Andělské slzy jsou jedním z nejznámějších dezertů, který důvěrně znají už naše babičky. Jde o jemný zákusek, který se svým půvabem tak trochu podobá kouzlu přímo z cukrářské dílny. Krémová struktura se zdá být téměř nadpozemská a moučník přitom vypadá tak krásně. Recept na něj najdete v nejedné staré kuchařce, která možná už dlouho ležela zapomenutá ve skříni. Rozhodně nejde o nějakou obyčejnou bábovku, nýbrž o opravdovou kulinářskou pochoutku.

Název „Andělské slzy“ je přitom zcela výstižný. Pokud totiž dort správně upečete a necháte ho vychladnout, na vrcholku lehounké sněhové vrstvy se objeví jemné perličky, jež připomínají drobné slzičky. Tyto karamelově zbarvené kapičky potvrzují, že se pečení zdařilo přesně tak, jak má. A právě s naší pomocí to určitě zvládnete také.

Recept na koláč andělské slzy s tvarohem a sněhovou čepicí

Ingredience na korpus

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce másla

Ingredience na korpus

  • 2 tvarohy
  • 1 velký bílý jogurt
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 žloutky
  • 100 ml oleje
  • 100 g cukru

Další ingredience navíc

  • 3 bílky
  • 3 lžíce cukru

Postup přípravy andělských slz

1. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto vyválíme na plech vyložený pečícím papírem.

3. Smícháme ingredience na náplň a nalijeme na těsto.

4. Vložíme plech do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30 minut.

5. Vyšleháme si bílky s cukrem a po 30 minutách pečení naneseme na koláč.

6. Nyní pečeme, dokud nám povrch nezezlátne.

7. Zlatavé slzy se vytvoří až po vychladnutí.

Obrázek receptu na andělské slzy.
Recept na andělské slzy – zlatavé slzy se vytvoří až po vychladnutí dezertu.

Andělské slzy u našich sousedů

V mnoha zemích se recept objevuje pod různými názvy, jako „Płaczący sernik“ v Polsku nebo „Weinender Kuchen“ v německy mluvících oblastech, ale v české verzi se krásně ujal právě ten andělský název.

Obrázek k receptu Lehké jako vánek: francouzské palačinky (crêpes)

Pravé francouzské palačinky lehké jako vánek. Lze je připravit velmi tenké, nelepí se a ani se netrhají

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest