Sekaná pečeně z mletého vepřového a hovězího masa byla a stále často je nedělním pokladem. Je jedním z jídel, které provoní dům a přivedou ke stolu celou rodinu. V Česku ji známe asi všichni od nepaměti, protože ji vařily naše maminky, babičky i prababičky. Je to selská kuchyně v tom nejlepším slova smyslu: skromná, poctivá a velice chutná.
Recept je jiný v každé rodině, ale základ je všude stejný: mleté hovězí a vepřové maso, rohlík, vajíčko, sůl, pepř a hlavně láska k vaření a k jídlu vůbec. Doby, kdy kuchařky musely vykouzlit jídlo z mála, daly vzniknout právě tomuto pokrmu. Spojíte kousek hovězího, kousek vepřového, k tomu kousek staršího pečiva, voňavé koření – a za chvíli máte velký masový bochník, který nakrmí celou rodinu. Pečená sekaná je sázka na jistotu, která chutná dětem i dospělým a vždycky zahřeje na talíři i u srdce.
Recept na klasickou sekanou pečeni
Ingredience potřebné na sekanou pečeni z mletého masa
- 1 kg mletého masa (800 g vepřového a 200 g hovězího masa)
- 1 na jemno nakrájená cibule
- 4 stroužky rozdrceného česneku
- 3 vejce
- trochu vody na spojení směsi
- 2 namočené, vymačkané housky nebo rohlíky
- 60 g slaniny nakrájené na kostičky
- sůl, pepř, majoránka dle chuti
- strouhanka na zahuštění
- vepřová bránice (k zakoupení v řeznictví za 40 Kč)
Postup přípravy sekané pečeně z trouby
1. Do mísy dáme mete hovězí i vepřové maso, ochutíme solí a kořením, přidáme vejce. Pečivo si nakrájíme a prolijeme vodou, necháme 5 minut odpočinout a vymačkáme rukou vodu. Pečivo přidáme k masu a nalijeme trošku vody, aby se směs spojila, Pořádně jí promícháme rukama.
2. Pokud by se nám sekaná zdála příliš řídká, tak přidáme kousek mouky nebo strouhanky.
3. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a slaninou na kostičky. Pořádně promícháme a začneme tvarovat bochánky sekané. Tvarujeme je na válu potřené vodou.
4. Pekáč si vylijeme vodou a vytvarujeme šišku nebo dvě sekané.Na zabalení sekané použijeme vepřovou bránici, která udrží tvar sekané a lepší šťavnatost.
5. Uprostřed sekané uděláme prstem žlábek, do kterého nalijeme vodu, sekaná se pak nevysouší a dělá se rovnoměrně.

Krůtí masové koule s rajčatovou omáčkou a těstovinami
6. Sekanou pečeme 10 minut na 200 stupňů a pak teplotu snížíme na 90 stupňů a pečeme dalších 45 minut za občasného podlévání vodou, aby se sekaná nepřipekla a upekla se pěkně dozlatova.
Sekanou pečeni z mletého masa podáváme s bramborovým salátem, bramborovou kaší anebo s vařeným bramborem. Když vám sekaná zbude, výborná je i studená s chlebem a hořčicí.

Domácí plněná sekaná s překvapením: Hvězda české kuchyně s tradiční chutí

Rajská omáčka jako od babičky: Jednoduchá, poctivá a skvělá pro děti
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková