Jen těžko bychom hledali sladké pečivo s tak starou recepturou, jako jsou boží milosti. V tradiční podobě se zachovala receptura ve střední Evropě a ve všech případech jsou jemně křupavé příjemně sladké. U nás neodmyslitelně patří k masopustu, ale často je připravujeme i na Velikonoce. Jsou samozřejmě velmi snadné na přípravu a jediným klíčem k úspěchu je správně připravené těsto. Jak na to si ukážeme v tomto receptu!
Velmi podobné pečivo existuje například v Itálii, kde mu místní říkají „chiacchiere“, nebo třeba v Polsku pod názvem „chrust“. Všechny tyto podoby sušenek spojuje křehké těsto, které se usmaží na oleji a bohatě posype moučkovým cukrem.
Recept na boží milosti
Ingredience pro přípravu
- 300 g hladké mouky
- 80 g smetany ke šlehání 33 %
- 80 g zakysané smetany
- 1 lžička soli
- 4 lžíce rumu
- nastrouhaná kůra z limetky
- olej na smažení
- moučkový cukr na obalení
Postup přípravy
1. Všechny suroviny dáme do mísy a dobře vypracujeme těsto.
2. Necháme ho půl hodiny přikryté utěrkou odpočinout, znovu ho poté propracujeme a zase necháme odpočinout asi 20 minut.
3. Dále těsto na mírně pomoučeném vále rozdělíme na 3 díly a každý díl postupně vyválíme na plát tenký asi 2 mm.

Velikonoční motýlci aneb Boží milosti: Cukroví pro masopust
4. Vykrojíme malé obdélníčky a dovnitř uděláme rádýlkem 2 nebo 3 zářezy.
5. Z obou stran usmažíme v rozpáleném oleji a poklademe na papírové utěrky, aby vsákly přebytečný olej.
6. Ještě horké obalíme v prosátém moučkovém cukru.
Historie božích milostí
Boží milosti mají opravdu dlouhou historii. Jejich původ je připisován středověké klášterní kuchyni, ve které je pekli v podobě jednoduchého zákusku pro hosty a duchovní. Již v této době měly boží milosti svůj církevní význam. Byly považovány za boží dar a podávaly se během církevních svátků. Ještě taková zajímavost na konec – na Moravě a ve Slezsku se jim často říká „štěstíčka“, protože jejich konzumace má zaručit rodině štěstí po celý rok.

Nepečený pyramida dezert: rozplývá se v ústech, jak je jemný
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI