Jen těžko bychom hledali sladké pečivo s tak starou recepturou, jako jsou boží milosti. V tradiční podobě se zachovala receptura ve střední Evropě a ve všech případech jsou jemně křupavé příjemně sladké. U nás neodmyslitelně patří k masopustu, ale často je připravujeme i na Velikonoce. Jsou samozřejmě velmi snadné na přípravu a jediným klíčem k úspěchu je správně připravené těsto. Jak na to si ukážeme v tomto receptu!

Velmi podobné pečivo existuje například v Itálii, kde mu místní říkají „chiacchiere“, nebo třeba v Polsku pod názvem „chrust“. Všechny tyto podoby sušenek spojuje křehké těsto, které se usmaží na oleji a bohatě posype moučkovým cukrem.

Recept na boží milosti

Ingredience pro přípravu

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g smetany ke šlehání 33 %
  • 80 g zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce rumu
  • nastrouhaná kůra z limetky
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení

Postup přípravy

1. Všechny suroviny dáme do mísy a dobře vypracujeme těsto.

2. Necháme ho půl hodiny přikryté utěrkou odpočinout, znovu ho poté propracujeme a zase necháme odpočinout asi 20 minut.

3. Dále těsto na mírně pomoučeném vále rozdělíme na 3 díly a každý díl postupně vyválíme na plát tenký asi 2 mm.

Obrázek receptu na Velikonoční motýlky

Velikonoční motýlci aneb Boží milosti: Cukroví pro masopust

4. Vykrojíme malé obdélníčky a dovnitř uděláme rádýlkem 2 nebo 3 zářezy.

5. Z obou stran usmažíme v rozpáleném oleji a poklademe na papírové utěrky, aby vsákly přebytečný olej.

6. Ještě horké obalíme v prosátém moučkovém cukru.

Boží milosti.
Foto: freepik.com, Boží milosti.

Historie božích milostí

Boží milosti mají opravdu dlouhou historii. Jejich původ je připisován středověké klášterní kuchyni, ve které je pekli v podobě jednoduchého zákusku pro hosty a duchovní. Již v této době měly boží milosti svůj církevní význam. Byly považovány za boží dar a podávaly se během církevních svátků. Ještě taková zajímavost na konec – na Moravě a ve Slezsku se jim často říká „štěstíčka“, protože jejich konzumace má zaručit rodině štěstí po celý rok.

Nepečený pyramida dezert, roztaje se v ústech vždycky, když máme chuť na něco lahodného a sladkého

Nepečený pyramida dezert: rozplývá se v ústech, jak je jemný

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest