Bramboračka mojí maminky i babičky byla víc než jen teplé jídlo, byla to pozornost, láska, péče. A přesně taková by měla bramboračka být – poctivá, s láskou a bez spěchu. Ať už jí budete vařit podle přesného receptu, nebo od oka, jak to dělávaly babičky, vždycky to bude jídlo, které se nedědí jen na papíře.
Bramboračka mojí babičky voněla už od rána, začínala sušenými houbami, které se namáčely, aby ožily a uvolnily vůni lesa. Postupně přidávala kořenovou zeleninu ze zahrádky, mrkev, petržel, celer a samozřejmě brambory nakrájené malé kostičky. Mamka jí dělávala zase trochu jinak – míň mastnou, více česneku a majoránka až úplně nakonec. V sezóně do ní dávala i čerstvé houby, v zimě ty sušené. Jíšku připravovala z hladké mouky a másla, pěkně dozlatova, pomalu a beze spěchu.
Každý kraj, každá rodina měla svou verzi bramboračky, i když se jídlo jmenovalo všude stejně, chutnalo pokaždé trochu jinak a právě v tom spočívá krása tradiční kuchyně.
Recept na bramboračku, jak jí znám z dětství
Ingredience potřebné na přípravu polévky dle maminky a babičky (na cca 4 porce)
- 4 střední brambory
- 1 velká mrkev
- 1 petržel
- asi 60 g celeru
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti sušených hub (150 g čerstvých hub)
- 1 – 1,2 l zeleninového vývaru nebo vody
- 1 lžička soli – dle chuti
- 1/2 lžičky celého kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžíce sádla (máslo, olej)
- pepř dle chuti
- bobkový list
- Nové koření
- zelená petrželka
Postup přípravy bramboračky od nás z vesnice
1. Sušené houby namočíme do horké vody (cca na 30 minut).
2. Brambory oloupeme a pokrájíme na malé kostičky, kořenovou zeleninu na malé nudličky a cibuli nasekáme najemno.
3. V kastrolu na rozpuštěném sádle necháme zesklovatět cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, kterou krátce orestujeme.
4. Přidáme nakrájené houby i s částí vody, ve které se máčely.
5.Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme 10 minut.
6. Přidáme brambory a vaříme dalších 10 – 15 minut, do jejich změknutí.
7. Na malé pánvi rozpustíme lžíci másla a přidáme asi 2 lžíce hladké mouky, a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou přidáme do polévky, řádně zamícháme a vaříme dalších 5 minut.
8. Přidáme utřený česnek a majoránku, dochutíme solí a pepřem dle potřeby. Necháme 5 minut pod pokličkou bez vaření.
9. Bramboračku podáváme s čerstvým chlebem, dle chuti i se zakysanou smetanou.
Tipy
Pro plnější chuť můžeme přidat více másla a kostku hovězího sušeného vývaru.
Místo jíšky můžeme zahustit nastrouhanou bramborou už na začátku vaření.
Pokud přidáváme čerstvé houby z lesa, je třeba je nejdřív chvíli podusit na pánvi, než je přidáte do polévky.

Zelňačka s uzeným masem a klobásou: Polévka, která zahřeje a postaví vás na nohy
