5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Bramborové knedlíky jsou ideální přílohou k pečenému masu, omáčkám nebo je můžete podávat s dušeným zelím. Jejich neutrální chuť se hodí ke všem tradičním českým pokrmům. Lahodné bramborové knedlíky, ale i houskové knedlíky jsou naprostým základem české kuchyně. Pokud jste příznivci české gastronomie, zde je můj podrobný recept na domácí bramborové knedlíky!

Bramborové knedlíky jsou přílohou z nastrouhaných brambor vařených se slupkou. Bramborové těsto se vytvaruje do válce a celé se uvaří v mírně osolené vodě. Po uvaření se knedlík nakrájí na plátky a podává se obvykle s omáčkou a masem, jako je vepřová pečeně nebo kachní pečeně, často s dušeným zelím nebo smetanovým špenátem.

Tipy na perfektní knedlíky:

  • Chuť: Pro zvýraznění chuti můžete do těsta přidat nasekanou petrželku nebo muškátový oříšek.
  • Vychladnutí brambor: Brambory na knedlíky před přípravou těsta necháme úplně vychladnout. Dobře naplánujte a uvařte brambory den předem.
  • Vaření knedlíků: Čím déle bramborové těsto stojí, tím více řídne. Než začnete připravovat bramborové těsto, dejte na sporák k varu hrnec s vodou. Během vaření knedlíky nepřevracejte. Pokud chcete, přikryjte hrnec částečně poklicí, aby se v hrnci udrželo více tepla.
  • Varianty: Pokud máte rádi plněné knedlíky, můžete do středu těsta vložit švestku, uzené maso nebo kousek sýra.
  • Skladování: Uvařené knedlíky můžete uchovat v lednici a před podáváním je znovu ohřát ve vroucí vodě nebo na páře.
  • Bezlepková varianta: Pro bezlepkovou verzi můžete použít bezlepkovou mouku a krupici.
  • TIP na přísadu do bramborového těsta: Pro nadýchanější knedlíky přidejte trošku prášku do pečiva.
  • Jak využít zbylé bramborové knedlíky: Někdo přísahá, že bramborové knedlíky stejně chutnají nejlépe jako zbytky osmažené na pánvi s kysaným zelím a pečeným masem. Vše nakrájíme na kousky, jen promícháme a opečeme na pánvi.
Příprava brambor na knedlíky

Recept na bramborové knedlíky, skvost české kuchyně

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 23 minut
Celkový čas 41 minut
Porcí 2 kusy
Bramborové knedlíky neodmyslitelně patří k české kuchyni, jejich příprava je snadná

Potřebné vybavení

  • Hrnec

Suroviny

  • 1 kilogram brambor
  • 200 gramů hrubé mouky
  • 100 gramů dětské krupice
  • 1 vejce
  • sůl

Postup 

  • Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě do měkka. Poté je sceďte a nechte vychladnout.
  • Vychladlé brambory nastrouhejte nebo propasírujte na jemno.
  • Do brambor přidejte mouku, dětskou krupici, vejce a sůl. Vše dobře promíchejte a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
    Bramborové knedlíky - suroviny

    Suroviny na bramborové knedlíky

  • Z těsta vytvarujte válečky o průměru asi 5 cm. Válečky můžete ještě lehce obalit moukou, aby se nelepily.
  • V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody s trochou másla.
  • Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte přibližně 20 minut, dokud nevyplavou na povrch. Během vaření je občas otočte, aby se vařily rovnoměrně.
  • Uvařené knedlíky vyjměte z vody a nakrájejte na plátky.
    Bramborové knedlíky - vidlička

    Dokončení bramborových knedlíků

  • Podávejte je horké jako přílohu k vašemu oblíbenému masu a omáčce.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Ideální jsou brambory varného typu C, které jsou moučné a dobře se rozvaří.
Cena: do 60 Kč
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: brambory, knedlíky



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest