Bramborový salát je naprostou ikonou mezi českými pokrmy. Většina českých domácností si nedokáže představit bez svého bramborového salátu Vánoce, řízek, kapra a spoustu dalšího. Na první pohled se nezúčastněnému může zdát, že jde o obyčejnou přílohu. Je prokázané, že většina z nás má bramborový salát v oblibě zejména kvůli nostalgickým pocitům, které si spojujeme s dětstvím a příjemnou rodinnou atmosférou.
Recepty na bramborové saláty si jednotlivé rodiny předávají z generace na generaci a každá má ten svůj. Někteří ho připravuji s majonézou, jiní s jogurtem. Další odlišností je přítomnost či absence kyselých okurek, hrášku nebo velmi často salámu. Důležité je respektovat názor toho druhého, pokud jsme se dostali v rozhovoru k tomu tématu a co patří nebo nepatří do salátu. Je nutné si uvědomit, že každý vyrostl v jiné rodině s jinými možnostmi, kulturními a sociálními potřebami a tak dále. Proto se smiřme s tím, že není žádný ten správný. Stačí, aby nám chutnal!
Recept na tradiční bramborový salát: Vyzkoušejte českou klasiku po svém
Ingredience pro přípravu
- 1,5 kg brambor
- 300 g vařené mrkve
- 300 g vařeného hrášku
- 180 g kyselých okurek
- 5 vařených vajec
- 2 cibule
- 500 g bílého jogurtu
- 300 g majonézy
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžičky soli
- 1,5 lžičky černého pepře
- 50 ml láku z okurek
- mléko dle potřeby
Postup přípravy
1. Nejdříve si uvaříme ideálně den předem brambory ve slupce a druhý den je oloupeme a propasírujeme skrze mřížku do mísy.
2. K bramborám přidáme nadrobno nakrájené cibule, nadrobno nakrájenou uvařenou mrkev a vařený hrášek.
3. Dále přidáme na kostičky nakrájené kyselé okurky a skrze mřížku propasírovaná nebo nakrájená uvařená vejce.
4. Dobře promícháme a v samostatné misce vedle si metličkou smícháme bílý jogurt, majonézu, hořčici, sůl a pepř.
5. Následně přilijeme ještě lák z okurek pro lepší chuť, promícháme a nalijeme do mísy k salátu.
6. Nakonec ještě přidáme trochu mléka pro šťavnatost, promícháme a máme hotovo.
Historie bramborového salátu
Věděli jste, že bramborový salát není český vynález? Kořeny této pochoutky sahají až do 17. století a najdeme je v Německu a Rakousku. Původní varianty byly o dost prostší a neobsahovaly majonézu. Základ kromě brambor tvořil ocet, hořčice a cibule. Do Čech dorazil salát až během Rakouska-Uherska, kdy se české domácnosti více inspirovaly zahraniční kuchyní.
![Recept na smaženého vánočního kapra](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/12/1-53-scaled.jpg)