Bramborový salát je naprostou ikonou mezi českými pokrmy. Většina českých domácností si nedokáže představit bez svého bramborového salátu Vánoce, řízek, kapra a spoustu dalšího. Na první pohled se nezúčastněnému může zdát, že jde o obyčejnou přílohu. Je prokázané, že většina z nás má bramborový salát v oblibě zejména kvůli nostalgickým pocitům, které si spojujeme s dětstvím a příjemnou rodinnou atmosférou.

Recepty na bramborové saláty si jednotlivé rodiny předávají z generace na generaci a každá má ten svůj. Někteří ho připravuji s majonézou, jiní s jogurtem. Další odlišností je přítomnost či absence kyselých okurek, hrášku nebo velmi často salámu. Důležité je respektovat názor toho druhého, pokud jsme se dostali v rozhovoru k tomu tématu a co patří nebo nepatří do salátu. Je nutné si uvědomit, že každý vyrostl v jiné rodině s jinými možnostmi, kulturními a sociálními potřebami a tak dále. Proto se smiřme s tím, že není žádný ten správný. Stačí, aby nám chutnal!

Recept na tradiční bramborový salát: Vyzkoušejte českou klasiku po svém

Ingredience pro přípravu

  • 1,5 kg brambor
  • 300 g vařené mrkve
  • 300 g vařeného hrášku
  • 180 g kyselých okurek
  • 5 vařených vajec
  • 2 cibule
  • 500 g bílého jogurtu
  • 300 g majonézy
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžičky soli
  • 1,5 lžičky černého pepře
  • 50 ml láku z okurek
  • mléko dle potřeby

Postup přípravy

1. Nejdříve si uvaříme ideálně den předem brambory ve slupce a druhý den je oloupeme a propasírujeme skrze mřížku do mísy.

Uvařené brambory propasírujeme do mísy.
Uvařené brambory propasírujeme do mísy.

2. K bramborám přidáme nadrobno nakrájené cibule, nadrobno nakrájenou uvařenou mrkev a vařený hrášek.

Přidáme nakládané okurky.
Přidáme nakládané okurky.

3. Dále přidáme na kostičky nakrájené kyselé okurky a skrze mřížku propasírovaná nebo nakrájená uvařená vejce.

4. Dobře promícháme a v samostatné misce vedle si metličkou smícháme bílý jogurt, majonézu, hořčici, sůl a pepř.

Majonézu ochutíme.
Majonézu ochutíme.

5. Následně přilijeme ještě lák z okurek pro lepší chuť, promícháme a nalijeme do mísy k salátu.

Zálivku přidáme k salátu.
Zálivku přidáme k salátu.

6. Nakonec ještě přidáme trochu mléka pro šťavnatost, promícháme a máme hotovo.

Strukturu zdokonalíme mlékem.
Strukturu zdokonalíme mlékem.

Historie bramborového salátu

Věděli jste, že bramborový salát není český vynález? Kořeny této pochoutky sahají až do 17. století a najdeme je v Německu a Rakousku. Původní varianty byly o dost prostší a neobsahovaly majonézu. Základ kromě brambor tvořil ocet, hořčice a cibule. Do Čech dorazil salát až během Rakouska-Uherska, kdy se české domácnosti více inspirovaly zahraniční kuchyní.

Recept na smaženého vánočního kapra

Smažený kapr: Tradiční pokrm ke štědrovečerní večeři

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest