Určitě si všichni dobře pamatujete na to obyčejné školní rizoto oranžové barvy. Přiznám se, že jsem ho taky vůbec nemusela, bylo suché a nechutné, a najít kousek masa v té hromadě neochucené rýže byl docela výkon. Ale co když si podobné rizoto, samozřejmě udělané s chutí a s láskou připravíme doma? Myslíte, že to bude rozdíl? Ano a veliký. Jistou dobu jsem, po zkušenostech se školním rizotem, byla zastáncem pouze pravého italského rizota připraveného podle italského šéfkuchaře.
Časem jsem zjistila, že každé jídlo, když se připraví z kvalitních surovin a vaří se s láskou může být skvělé. A tak je tomu i u našeho drůbežího rizota připraveného v troubě. Maso je lehké, křehké a chuťově jemné. Nejčastěji se používají prsa, stehna nebo maso z vývaru, které se promění v lahodný oběd z jednoho pekáče. Jednoduché, poctivé a zaručené dobré!
Recept na české drůbeží rizoto z trouby
Ingredience potřebné na přípravu 4 porcí rizota, coby obědu z jednoho pekáče
- 300 g kuřecího nebo krůtího masa stehno, prsa (pečené, nebo vařené)
- 250 g rýže (dlouhozrnná nebo parboilled)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1 mrkev (nastrouhaná)
- 1/2 hrnku hrášku nebo kukuřice (může být mražený)
- 600 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky majoránky (volitelné)
- sůl a pepř dle chuti
- 100 g strouhaného sýra (eidam, čedar, parmazán…)
- 1 vejce na zapečení (volitelné)
Postup přípravy drůbežího rizota
1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji nebo na másle dozlatova.
2. Přidáme na kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku a krátce opečeme.
3. Vmícháme nastrouhanou mrkev, česnek a hrášek (může být i jiná zelenina, co máte rádi).
4. Přisypeme rýži, kterou lehce orestujeme, aby se obalila tukem a měla lesk.
5. Přelijeme horkým vývarem, promícháme a vaříme cca 5-7 minut, než rýže nezačne měknout.
6. Pokud jsme připravovali rizoto v hrnci, přesuneme do vymazaného pekáčku a případně vmícháme rozšlehané vejce (volitelné).
7. Posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů asi půl hodiny, dokud povrch není zlatavý.
Tipy
Pro větší krémovost můžeme přidat do rýže před opečením lžíci smetany.
Na rizoto můžeme použít i zbytky pečeného kuřete, zvýrazní to jeho chuť.
Hodí se do směsi i trocha nasekané zelené petrželky nebo pórku.
Strouhanka smíchaná se sýrem na povrchu rizota vytvoří křupavou kůrčičku.
Srbské rizoto s nakládanou okurkou: Rychlá pochoutka k obědu