Cibulová roláda s pepřovou omáčkou je sofistikované jídlo, které potěší vaše chuťové buňky. Kombinuje jemnou sladkost cibule s lehce pikantní pepřovou omáčkou. Kontrast chutí zaručuje, že každé sousto je neopakovatelným zážitkem. Toto jídlo je ideální pro zvláštní příležitosti, ale díky snadné přípravě se hodí i jako víkendový oběd nebo večeře. Příprava rolád může vypadat složitě, ale opak je pravdou. I přes jejich náročnější vzhled jde o poměrně jednoduchý proces, který zvládne každý.
Tento recept vyžaduje trošku více času, počítejte s zhruba s hodinou a půl. Ale ten výsledek všichni strávníci ocení – rozhodně stojí za to. I krokety z bramborové kaše jsem už léta nejedla a běžně se s touto přílohou moc nesetkávám. Mají výhodu v tom, že po rozkrojení výborně nasáknou omáčku na rozdíl od běžných kroket nebo hranolek. No a abych vás ještě trošku navnadila, tak pepřová omáčka je v tomto receptu opravdu top – připravuji ji z červeného vína, protlaku a nakládaného zeleného pepře.
Recept na cibulovou roládu s pepřovou omáčkou
Délka pečení v troubě cca 1 hodinu a 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 – 1,5 kg vepřové krkovice
- 1 mrkev
- 1/2 pórku
- 4 cibule
- 70 g nakrájeného celeru
- 650 ml zeleninového vývaru
- 90 g rajčatového protlaku
- 10 bobulí jalovce
- 2 bobkové listy
- 1 stroužek česneku
- 60 – 80 g slaniny
- 60 – 80 g nakládaného zeleného pepře
- 30 g másla
- 150 ml červeného vína
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Krkovici si rozřízneme, abychom získali dlouhý plátek silný asi 2 – 3 cm a z vnitřní strany ho osolíme a opepříme.
2. Dvě cibule nakrájíme na půlkolečka a rozložíme ji po povrchu masa.
3. Cibuli posypeme nasekaným česnekem a na kostičky nakrájenou slaninou.
4. Maso srolujeme do rolády a svážeme potravinářským provázkem.
5. Ohřejeme si zeleninový vývar, rozpustíme v něm máslo a opepříme.
6. Zbytek zeleniny nakrájíme a spolu s bobkovými listy a jalovcem položíme na plech.
7. Do plechu nalejeme vývar a vložíme roládu, kterou ještě přelijeme vývarem.
8. Plech vložíme do předehřáté trouby na 240 stupňů a takto pečeme 30 minut.
9. Poté stáhneme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších 45 – 50 minut.
10. Hotové maso vyjmeme z plechu a omáčku scedíme skrze síto.
11. Na plech vrátíme roládu a udržujeme ji teplou, dokud nepřipravíme omáčku.
Dokončení omáčky
1. V hrnci si rozehřejeme samostatně půl lžičky kuliček barevného pepře a jakmile začne pepř vonět, přidáme k němu najemno nakrájenou 1/4 cibule s trochou másla.
2. Cibuli restujeme dokud nezesklovatí a poté přidáme slité kuličky pepře.
3. Dále vmícháme rajčatový protlak, 1 lžíci mouky a vše orestujeme.
4. Dále přilejeme červené víno a šťávu z plechu a vše přivedeme k varu.
5. Chvíli povaříme, případně dochutíme a podáváme s roládou.
Co je vlastně zelený pepř?
Zelený pepř je v podstatě méně zralý klasický černý pepř. Sklízí se ještě před plným dozráním. A jak je to s tím nakládáním? Nakládá se do solného nebo octového nálevu, čímž si zachovává hezky zelenou barvu a jemnou, méně pálivou chuť ve srovnání s černým pepřem. Díky jemné chuti a jen lehce pikantnímu profilu dobře doplňuje různé pokrmy.
pozn. částečně upraveno AI