Cibulová roláda s pepřovou omáčkou je sofistikované jídlo, které potěší vaše chuťové buňky. Kombinuje jemnou sladkost cibule s lehce pikantní pepřovou omáčkou. Kontrast chutí zaručuje, že každé sousto je neopakovatelným zážitkem. Toto jídlo je ideální pro zvláštní příležitosti, ale díky snadné přípravě se hodí i jako víkendový oběd nebo večeře. Příprava rolád může vypadat složitě, ale opak je pravdou. I přes jejich náročnější vzhled jde o poměrně jednoduchý proces, který zvládne každý.

Tento recept vyžaduje trošku více času, počítejte s zhruba s hodinou a půl. Ale ten výsledek všichni strávníci ocení – rozhodně stojí za to. I krokety z bramborové kaše jsem už léta nejedla a běžně se s touto přílohou moc nesetkávám. Mají výhodu v tom, že po rozkrojení výborně nasáknou omáčku na rozdíl od běžných kroket nebo hranolek. No a abych vás ještě trošku navnadila, tak pepřová omáčka je v tomto receptu opravdu top – připravuji ji z červeného vína, protlaku a nakládaného zeleného pepře.

Recept na cibulovou roládu s pepřovou omáčkou

Délka pečení v troubě cca 1 hodinu a 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 – 1,5 kg vepřové krkovice
  • 1 mrkev
  • 1/2 pórku
  • 4 cibule
  • 70 g nakrájeného celeru
  • 650 ml zeleninového vývaru
  • 90 g rajčatového protlaku
  • 10 bobulí jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • 60 – 80 g slaniny
  • 60 – 80 g nakládaného zeleného pepře
  • 30 g másla
  • 150 ml červeného vína
  • sůl a pepř

Postup přípravy

1. Krkovici si rozřízneme, abychom získali dlouhý plátek silný asi 2 – 3 cm a z vnitřní strany ho osolíme a opepříme.

2. Dvě cibule nakrájíme na půlkolečka a rozložíme ji po povrchu masa.

3. Cibuli posypeme nasekaným česnekem a na kostičky nakrájenou slaninou.

4. Maso srolujeme do rolády a svážeme potravinářským provázkem.

5. Ohřejeme si zeleninový vývar, rozpustíme v něm máslo a opepříme.

6. Zbytek zeleniny nakrájíme a spolu s bobkovými listy a jalovcem položíme na plech.

Obrázek receptu na cibulovou roládu s pepřovou omáčkou.
Foto: cooky.cz, Recept na cibulovou roládu s pepřovou omáčkou.

7. Do plechu nalejeme vývar a vložíme roládu, kterou ještě přelijeme vývarem.

8. Plech vložíme do předehřáté trouby na 240 stupňů a takto pečeme 30 minut.

9. Poté stáhneme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších 45 – 50 minut.

10. Hotové maso vyjmeme z plechu a omáčku scedíme skrze síto.

11. Na plech vrátíme roládu a udržujeme ji teplou, dokud nepřipravíme omáčku.

Dokončení omáčky

1. V hrnci si rozehřejeme samostatně půl lžičky kuliček barevného pepře a jakmile začne pepř vonět, přidáme k němu najemno nakrájenou 1/4 cibule s trochou másla.

2. Cibuli restujeme dokud nezesklovatí a poté přidáme slité kuličky pepře.

3. Dále vmícháme rajčatový protlak, 1 lžíci mouky a vše orestujeme.

4. Dále přilejeme červené víno a šťávu z plechu a vše přivedeme k varu.

5. Chvíli povaříme, případně dochutíme a podáváme s roládou.

Co je vlastně zelený pepř?

Zelený pepř je v podstatě méně zralý klasický černý pepř. Sklízí se ještě před plným dozráním. A jak je to s tím nakládáním? Nakládá se do solného nebo octového nálevu, čímž si zachovává hezky zelenou barvu a jemnou, méně pálivou chuť ve srovnání s černým pepřem. Díky jemné chuti a jen lehce pikantnímu profilu dobře doplňuje různé pokrmy.

pozn. částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest