Cibulová roláda s pepřovou omáčkou je lahodné a sofistikované jídlo, které kombinuje jemnou sladkost cibule s lehce pikantní pepřovou omáčkou. Kontrast chutí zaručuje, že každé sousto je neopakovatelným zážitkem. Toto jídlo je ideální pro zvláštní příležitosti, ale díky snadné přípravě se hodí i jako víkendový oběd či večeře. Příprava rolád může vypadat složitě, ale opak je pravdou. I přes jejich náročnější vzhled jde o poměrně jednoduchý proces, který zvládne každý.

Recept na cibulovou roládu s pepřovou omáčkou

Délka pečení v troubě cca 1 hodinu a 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 – 1,5 kg vepřové krkovice
  • 1 mrkev
  • 1/2 pórku
  • 4 cibule
  • 70 g nakrájeného celeru
  • 650 ml zeleninového vývaru
  • 90 g rajčatového protlaku
  • 10 bobulí jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • 60 – 80 g slaniny
  • 60 – 80 g nakládaného zeleného pepře
  • 30 g másla
  • 150 ml červeného vína
  • sůl a pepř

Postup přípravy

1. Krkovici si rozřízneme, abychom získali dlouhý plátek silný asi 2 – 3 cm a z vnitřní strany ho osolíme a opepříme.

2. Dvě cibule nakrájíme na půlkolečka a rozložíme ji po povrchu masa.

3. Cibuli posypeme nasekaným česnekem a na kostičky nakrájenou slaninou.

4. Maso srolujeme do rolády a svážeme potravinářským provázkem.

5. Ohřejeme si zeleninový vývar, rozpustíme v něm máslo a opepříme.

6. Zbytek zeleniny nakrájíme a spolu s bobkovými listy a jalovcem položíme na plech.

7. Do plechu nalejeme vývar a vložíme roládu, kterou ještě přelijeme vývarem.

8. Plech vložíme do předehřáté trouby na 240 stupňů a takto pečeme 30 minut.

9. Poté stáhneme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších 45 – 50 minut.

10. Hotové maso vyjmeme z plechu a omáčku scedíme skrze síto.

11. Na plech vrátíme roládu a udržujeme ji teplou, dokud nepřipravíme omáčku.

Upečená roláda.
Zdroj obrázku: witt, Upečená roláda.

Dokončení omáčky

1. V hrnci si rozehřejeme samostatně půl lžičky kuliček barevného pepře a jakmile začne pepř vonět, přidáme k němu najemno nakrájenou 1/4 cibule s trochou másla.

2. Cibuli restujeme dokud nezesklovatí a poté přidáme slité kuličky pepře.

3. Dále vmícháme rajčatový protlak, 1 lžíci mouky a vše orestujeme.

4. Dále přilejeme červené víno a šťávu z plechu a vše přivedeme k varu.

5. Chvíli povaříme, případně dochutíme a podáváme s roládou.

Co je vlastně zelený pepř?

Zelený nakládaný pepř je méně zralá verze klasického černého pepře, sklizená ještě před plným dozráním. Nakládá se do solného nebo octového nálevu, čímž si zachovává svěží zelenou barvu a jemnější, méně pálivou chuť ve srovnání s černým pepřem. Díky tomu má jemnější a lehce pikantní profil, který dobře doplňuje různé pokrmy.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest