Autentický asijský recept sice nečekejte, zato si ale buďte jistí, že si pochutnáte. Alespoň pokud máte rádi výrazněji kořeněné maso se zeleninou. Opravdová asijská kuchyně se vyznačuje rychlým tepelným zpracováním surovin, které na pánvi dlouho nepobudou. Naopak v našem receptu budeme maso dusit doměkka. Takové úpravě masa a zeleniny za použití orientálního koření říkáme „čína“, i když to se skutečnou čínou nemá moc společného.

Recept je celkem rychlý a opravdu jednoduchý a má velkou výhodu v tom, že slouží spíše jako výchozí bod. Použitých surovin se totiž rozhodně nemusíte nijak striktně držet. Vepřovou kýtu vyměňte směle za kuřecí nebo hovězí nudličky a použijte zeleninu, kterou máte po ruce: mrkev, papriku, čínské zelí, pórek, brokolici, cibuli, žampiony atd. A když nemáte opravdu vůbec nic čerstvého, mrkněte do mrazáku, jestli najdete alespoň nějakou mraženou zeleninu (směs na čínu boduje nejvíc). Klíčem k úspěchu je nakrájet vše (a hlavně maso) na tenké nudličky, abyste měli rychle hotovo. K vyjmenovanému koření můžete ještě přidat zázvor nebo chilli pro větší pikantnost. Pokud máte doma ústřicovou nebo rybí omáčku, případně sezamový olej, přišla jejich chvíle. S těmito ingrediencemi získá pokrm větší orientální nádech.

Recept na vepřovou čínu po česku

Doba přípravy: 55 minut

Co potřebujeme

  • 2 lžíce oleje
  • 1 střední cibule (cca 100 g)
  • 400 g vepřové kýty (můžete vyměnit za kuřecí, hovězí nebo klidně tofu)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička kari koření
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 200 ml vývaru nebo vody
  • 1 ks kapie
  • 1 ks pórek
  • 2 barevné papriky
  • 1 menší mrkev
  • 1 lžíce škrobu (na zahuštění, rozmíchaná v troše vody)

Postup přípravy čínských nudliček se zeleninou

1. Maso i zeleninu nakrájíme na co nejtenčí nudličky. Cibuli nakrájíme na kostičky a mrkev nastrouháme.

2. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme maso, které zprudka orestujeme, aby získalo zlatavou barvu.

3. Přidáme veškeré koření a sójovou omáčku, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka.

4. Nakonec přidáme zeleninu a krátce podusíme, aby zelenina zůstala na skus.

5. Zalijeme škrobem rozmíchaným v troše vody (aby nevznikly hrudky) a krátce povaříme.

S rýží nebo nudlemi?

K této české číně se perfektně hodí rýže – jasmínová nebo basmati. Ale přiznejte se, kdo máte rádi klasické čínské nudle? Já tedy ano. Jenže jak na ně, aby chutnaly tak, jak mají, a neslepily se v nepoživatelný chuchvalec?

  • Vyberte správné nudle. Nejlepší jsou pšeničné vaječné nudle.
  • Uvařte na skus. Vařte nudle asi o 1 minutu kratší dobu, než je uvedeno na obalu. Ihned slijte, propláchněte studenou vodou a promíchejte s pár kapkami oleje.
  • Osmahněte na pánvi. Na lžíci rostlinného oleje (nejlepší je arašídový, rýžový nebo sezamový) orestujte trochu česneku a zázvoru. Poté přihoďte nudle a opékejte zprudka 2–3 minuty. Pokud máte nudlí hodně, rozdělte je na více dávek, aby se opravdu smažily.
  • Dochuťte sójovou, rybí nebo ústřicovou omáčkou.
  • Na závěr můžete vmíchat jedno vejce.
Obrázek k receptu na kuřecí čínu

Skvělá a rychlá kuřecí čína se zeleninou ve stylu stir-fry po česku

Obrázek k receptu na kuřecí plátek s broskví

Nostalgický kuřecí plátek s broskví a šunkou z devadesátek

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest