Kdo by z dětství neznal čočkovou polévku? Tohle jídlo vás vrátí do dětství a připomene zlaté, bezstarostné časy, kdy vám maminka na stůl nachystala teplé jídlo bez toho, že byste se museli o cokoli starat. Takový pocit mám alespoň z čočkové polévky já – je to moje oblíbené „comfort food“ v podzimních a zimních dnech. Navíc je polévka hotová coby dup a perfektně zasytí i hladovce, kteří se právě vrátili z celodenního řádění venku.

Kromě toho, že čočkovka vyvolá příjemný pocit v duši, představuje čočka také opravdovou nutriční bombu. Díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin ji zařazují do jídelníčku vegetariáni i vegani. Bílkoviny a komplexní sacharidy v čočce zasytí a dodají energii. A ještě navíc neobsahuje lepek! Takže hurá do čočky, je to moderní superpotravina pro všechny, kdo dbají na vyváženou stravu.

Recept na čočkovou polévku, která zahřeje

Doba přípravy: 50 minut

Co potřebujeme

  • 250 g předvařené čočky
  • 2 ks brambory (cca 200 g)
  • 1 menší kořenová petržel
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g bulvy celeru
  • 125 g slaninové kostky (nebo 4 ks kvalitní párky)
  • 1–2 bobkové listy
  • lístky čerstvé petržele na ozdobu
  • sůl, pepř
  • olej (cca 2 lžíce)
  • jíška: 70 g másla + 60 g hladké mouky

Postup přípravy čočkové polévky

1. Očistíme zeleninu a oloupeme brambory. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, celer na nudličky, brambory na kostičky, cibuli nahrubo a česnek na kolečka nebo nadrobno.

2. V hrnci rozehřejeme olej a nejprve nasypeme kořenovou zeleninu. Lehce ji osmahneme, aby na povrchu trochu zezlátla. Pak přisypeme cibuli a česnek a chvíli opékáme.

3. Přidáme bobkový list a zalijeme asi 1,5 litrem vody nebo zeleninového vývaru.

4. Přisypeme čočku a brambory. Počkáme, až se začne vařit a necháme vařit asi 15–20 minut do změknutí brambor a čočky.

5. V mezičase si připravíme jíšku: Na mírném plameni rozehřejeme máslo a přisypeme mouku. Smažíme, dokud jíška nezačne lehce hnědnout, vonět po oříškách a získá drobuvou konzistenci.

6. Do vroucí polévky nasypeme jíšku za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Společně ještě alespoň 5 minut provaříme.

7. Servírujeme s opečenou slaninou nebo párkem nakrájený na kolečka. Slaninu osmahneme na pánvi bez tuku, je tučná dost sama o sobě. Pod párek dáme asi lžičku oleje. Vegetariáni tento krok vynechají.

Co když nemám předvařenou čočku?

Předvařená čočka se dá koupit v obchodě, ale když ji nemáte, vůbec to nevadí. Klasickou čočku jednoduše vařte v polévce alespoň 25 minut. Brambory přidejte až 10 minut potom, co vaříte čočku. Aby čočka změkla rychleji, namočte ji na noc do vody nebo 15 minut samostatně předvařte a vodu slijte.

Jak dělávala dřív čočkovou polévku babička

U babičky se čočková polévka vařila trošičku jinak než dneska – byla hutná, s poctivou zásmažkou ze sádla, cibule a mouky. Nechyběla pořádná dávka česneku, která jí dodávala pořádnou sílu. Podávala se s volským okem, které babička opekla ze všech stran do křupava. Tehdy mi to nechutnalo, ale dnes si takto čočkovku dám s chutí.

Recept na kynuté sypánky a výživnou čočkovou polévku

Kynuté sypánky s čočkovou polévkou – sytá polévečka s čerstvým pečivem

Aby z čočky nevznikla kaše, vařte ji pomalu na mírném plameni.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest