Kdo by z dětství neznal čočkovou polévku? Tohle jídlo vás vrátí do dětství a připomene zlaté, bezstarostné časy, kdy vám maminka na stůl nachystala teplé jídlo bez toho, že byste se museli o cokoli starat. Takový pocit mám alespoň z čočkové polévky já – je to moje oblíbené „comfort food“ v podzimních a zimních dnech. Navíc je polévka hotová coby dup a perfektně zasytí i hladovce, kteří se právě vrátili z celodenního řádění venku.
Kromě toho, že čočkovka vyvolá příjemný pocit v duši, představuje čočka také opravdovou nutriční bombu. Díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin ji zařazují do jídelníčku vegetariáni i vegani. Bílkoviny a komplexní sacharidy v čočce zasytí a dodají energii. A ještě navíc neobsahuje lepek! Takže hurá do čočky, je to moderní superpotravina pro všechny, kdo dbají na vyváženou stravu.
Recept na čočkovou polévku, která zahřeje
Doba přípravy: 50 minut
Co potřebujeme
- 250 g předvařené čočky
- 2 ks brambory (cca 200 g)
- 1 menší kořenová petržel
- 2 střední mrkve
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 g bulvy celeru
- 125 g slaninové kostky (nebo 4 ks kvalitní párky)
- 1–2 bobkové listy
- lístky čerstvé petržele na ozdobu
- sůl, pepř
- olej (cca 2 lžíce)
- jíška: 70 g másla + 60 g hladké mouky
Postup přípravy čočkové polévky
1. Očistíme zeleninu a oloupeme brambory. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, celer na nudličky, brambory na kostičky, cibuli nahrubo a česnek na kolečka nebo nadrobno.
2. V hrnci rozehřejeme olej a nejprve nasypeme kořenovou zeleninu. Lehce ji osmahneme, aby na povrchu trochu zezlátla. Pak přisypeme cibuli a česnek a chvíli opékáme.
3. Přidáme bobkový list a zalijeme asi 1,5 litrem vody nebo zeleninového vývaru.
4. Přisypeme čočku a brambory. Počkáme, až se začne vařit a necháme vařit asi 15–20 minut do změknutí brambor a čočky.
5. V mezičase si připravíme jíšku: Na mírném plameni rozehřejeme máslo a přisypeme mouku. Smažíme, dokud jíška nezačne lehce hnědnout, vonět po oříškách a získá drobuvou konzistenci.
6. Do vroucí polévky nasypeme jíšku za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Společně ještě alespoň 5 minut provaříme.
7. Servírujeme s opečenou slaninou nebo párkem nakrájený na kolečka. Slaninu osmahneme na pánvi bez tuku, je tučná dost sama o sobě. Pod párek dáme asi lžičku oleje. Vegetariáni tento krok vynechají.
Co když nemám předvařenou čočku?
Předvařená čočka se dá koupit v obchodě, ale když ji nemáte, vůbec to nevadí. Klasickou čočku jednoduše vařte v polévce alespoň 25 minut. Brambory přidejte až 10 minut potom, co vaříte čočku. Aby čočka změkla rychleji, namočte ji na noc do vody nebo 15 minut samostatně předvařte a vodu slijte.
Jak dělávala dřív čočkovou polévku babička
U babičky se čočková polévka vařila trošičku jinak než dneska – byla hutná, s poctivou zásmažkou ze sádla, cibule a mouky. Nechyběla pořádná dávka česneku, která jí dodávala pořádnou sílu. Podávala se s volským okem, které babička opekla ze všech stran do křupava. Tehdy mi to nechutnalo, ale dnes si takto čočkovku dám s chutí.

Kynuté sypánky s čočkovou polévkou – sytá polévečka s čerstvým pečivem
Aby z čočky nevznikla kaše, vařte ji pomalu na mírném plameni.