Čas, kdy se majitelé zahrádek zdraví slovy „Nechceš cuketu?“, je v plném proudu. Recept na netradiční, ale chutné zpracování se jistě hodí. Vyzkoušeli jsme za vás cuketové placky s mletým masem. Ovšem pozor, nejsou to karbanátky, maso je v tomto případě zvlášť. Cuketa patří k oblíbeným druhům zeleniny, má jemnou chuť a snadno se s ní pracuje.
Elixír zdraví a jemnosti: cuketa
Cuketa je ale také prospěšná našemu zdraví, obsahuje totiž vlákninu, draslík, hořčík, vitamin C a vitaminy skupiny B. Zároveň má nízkou energetickou hodnotu, což z ní činí dokonalou součást zdravého jídelníčku, a to včetně redukčních diet. Díky její univerzálnosti ji můžeme použít nejen do hlavních jídel, ale také do pomazánek nebo sladkých dezertů.
Ingredience:
- Čerstvá cuketa – 1 ks;
- brambora – 1 ks;
- mrkev – 1 ks;
- jarní cibulka – 1 svazek;
- mozzarella – 100 g;
- sušený česnek – dle chuti;
- mletá sladká paprika – dle chuti;
- hladká mouka – 150 g;
- vejce – 2 ks;
- červená cibule – 1 ks;
- rajče – 2 ks;
- čerstvý česnek – dle chuti (asi 4 stroužky);
- mleté maso – 400 g;
- mletý černý pepř – dle chuti;
- kečup – dle chuti;
- čerstvé houby – de chuti (zhruba 2 menší plodnice);
- červená paprika (kapie) – 1 ks;
- sůl – dle chuti;
- olivový olej – na smažení.
Postup:
- Cuketu nastrouhejte nahrubo, osolte, dejte stranou na síto a pomačkejte, aby pustila přebytečnou vodu.
- Bramboru také nastrouhejte nahrubo.
- Nastrouhanou cuketu a bramboru smíchejte v míse.
- Přidejte k nim nahrubo nastrouhanou mrkev a na malé kousky nakrájenou jarní cibulku.
- Mozzarellu také nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte k zelenině.
- Přidejte celá vejce, opepřete, osolte, přisypte sušený česnek a mletou papriku.
- Přimíchejte hladkou mouku.
- Všechny suroviny spojte v kompaktní těsto.
- Na pánvi rozpalte olivový olej.
- Rukama natřenýma olejem tvořte karbanátky, které smažte pod pokličkou z každé strany 5 minut.

Zeleninové řízky: Smažená cuketa s česnekem obalená v těstíčku
- Červenou cibuli nakrájejte na kostičky, stejně tak připravte i houby.
- Kapii zbavenou jádřince také nakrájejte na kostičky.
- Na další pánvi rozpalte olivový olej, vložte do něj cibuli, houby i papriku a promíchejte.
- Rajčata nakrájejte na kostičky a také jej přidejte na pánev.
- Česnek nastrouhejte nahrubo, přidejte jej na pánev a opět promíchejte.
- Na pánev k zelenině vložte i mleté maso.
- Opepřete, osolte, přidejte kečup a promíchejte.
- Pod pokličkou duste do měkka.
Zdroj: Autorský text, Healthline
