Čas, kdy se majitelé zahrádek zdraví slovy „Nechceš cuketu?“, je v plném proudu. Recept na netradiční, ale chutné zpracování se jistě hodí. Vyzkoušeli jsme za vás cuketové placky s mletým masem. Ovšem pozor, nejsou to karbanátky, maso je v tomto případě zvlášť. Cuketa patří k oblíbeným druhům zeleniny, má jemnou chuť a snadno se s ní pracuje.

Elixír zdraví a jemnosti: cuketa

Cuketa je ale také prospěšná našemu zdraví, obsahuje totiž vlákninu, draslík, hořčík, vitamin C a vitaminy skupiny B. Zároveň má nízkou energetickou hodnotu, což z ní činí dokonalou součást zdravého jídelníčku, a to včetně redukčních diet. Díky její univerzálnosti ji můžeme použít nejen do hlavních jídel, ale také do pomazánek nebo sladkých dezertů.

Ingredience:

  • Čerstvá cuketa –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • brambora –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • jarní cibulka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 svazek;
  • mozzarella –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • sušený česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • mletá sladká paprika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 150 g;
  • vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • červená cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • rajče –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • čerstvý česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti (asi 4 stroužky);
  • mleté maso –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 400 g;
  • mletý černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • kečup –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • čerstvé houby –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ de chuti (zhruba 2 menší plodnice);
  • červená paprika (kapie) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • olivový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na smažení.
Obrázek k receptu: Čas cuket: Netradiční placičky s mletým masem
Foto: Gemüsegerichte/YouTube, Recept na: Čas cuket: Netradiční placičky s mletým masem

Postup:

  • Cuketu nastrouhejte nahrubo, osolte, dejte stranou na síto a pomačkejte, aby pustila přebytečnou vodu.
  • Bramboru také nastrouhejte nahrubo.
  • Nastrouhanou cuketu a bramboru smíchejte v míse.
  • Přidejte k nim nahrubo nastrouhanou mrkev a na malé kousky nakrájenou jarní cibulku.
  • Mozzarellu také nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte k zelenině.
  • Přidejte celá vejce, opepřete, osolte, přisypte sušený česnek a mletou papriku.
  • Přimíchejte hladkou mouku.
  • Všechny suroviny spojte v kompaktní těsto.
  • Na pánvi rozpalte olivový olej.
  • Rukama natřenýma olejem tvořte karbanátky, které smažte pod pokličkou z každé strany 5 minut.
Obrázek receptu na cuketu obalenou v těstíčku s česnekem.

Zeleninové řízky: Smažená cuketa s česnekem obalená v těstíčku

  • Červenou cibuli nakrájejte na kostičky, stejně tak připravte i houby.
  • Kapii zbavenou jádřince také nakrájejte na kostičky.
  • Na další pánvi rozpalte olivový olej, vložte do něj cibuli, houby i papriku a promíchejte.
  • Rajčata nakrájejte na kostičky a také jej přidejte na pánev.
  • Česnek nastrouhejte nahrubo, přidejte jej na pánev a opět promíchejte.
  • Na pánev k zelenině vložte i mleté maso.
  • Opepřete, osolte, přidejte kečup a promíchejte.
  • Pod pokličkou duste do měkka.

Zdroj: Autorský text, Healthline

Obrázek k receptu: Lepší než maso: Cuketový „řízek“ připravovaný v těstíčku!

Cuketové řízky podle babiččina receptu chutnají jako nebe. Každý bude prosit o recept už po prvním soustu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest