Vajíčkovou pomazánku si pamatuji už ze školky. Patřila k málu pomazánek, které mi tam chutnaly a vydrželo mi to až do dospělosti. Často jsme ji dělali také doma, ano, nejčastěji na Velikonoce, když zbyla hromada obarvených vajec (pak byla krásně barevná od zbarvených bílků). Taky si ji pamatujete? A děláte ji někdy doma?

Tento recept je čistokrevná klasika. Vajíčkovou pomazánku ale můžeme odlehčit a dát jí modernější vyznění, jak si ukážeme dole pod receptem. Miluji ji nejvíc na chlebu, i když na vece taky není špatná. Abych chleba trochu zpestřila, přidávám rajčata na kolečka a něco zeleného, co mám zrovna po ruce – pažitku, petržel nebo zelenou papriku. Vajíčka jsou velmi výživná a nutričně hodnotná a doby, kdy nás vědci strašili zlým cholesterolem už pominuly. Dejte si ji proto s čistým svědomím a hrnkem teplého čaje.

Recept na vajíčkovou pomazánku

Doba přípravy: 30 minut

Co potřebujeme

  • 10 ks vajec
  • 2 ks kyselé okurky
  • 1 ks cibule
  • 5 lžic smetanového sýra
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • pažitka
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy vajíčkové pomazánky

1. Vejce uvaříme natvrdo (7 minut) a necháme vychladnout. Oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo rozmixujeme nahrubo.

2. Cibuli nakrájíme nadrobno. Okurky buď nastrouháme, nebo také nakrájíme, podle toho, jak výrazné je v pomazánce chceme mít.

3. Všechny ingredience smícháme a dochutíme solí a pepřem. Pažitku můžeme vmíchat rovnou do pomazánky nebo jí posypat namazaný krajíc.

Odlehčená verze vaječné pomazánky

Tradiční vajíčková pomazánka může na někoho působit trochu těžce. Moderní trendy velí odlehčovat, ale zůstat věrný kvalitním a výživným surovinám. Část krémového sýra proto můžete nahradit nutričně hodnotným polotučným tvarohem. Majonézu můžeme nahradit jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Pro větší říz použijte místo plnotučné hořčice dijonskou. Neotřelou chuť dodá čerstvý koriandr, napřed si ale ověřte, že vám opravdu chutná.

Připravte si z nadílky hub nivovo-houbovou pomazánku

Jemná houbová pomazánka s nivou: Masitá chuť lesa s pikantním sýrovým akcentem

Čerstvý chléb a na něm škvarková pomazánka. Top hitovka.

Voňavá škvarková pomazánka s vajíčkem, cibulí a pikantní hořčicí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest