Svíčková na smetaně je královnou české kuchyně. Snoubí se v ní jemné maso (tradičně hovězí svíčková, často ale nahrazována levnějšími variantami) s bohatou omáčkou z kořenové zeleniny, smetany a koření. Nejraději ji máme s knedlíky, zapíjíme dobrým pivem. Název „svíčková“ se používá pro všechny varianty, ale odráží spíše způsob přípravy, kdy je maso pomalu taženo v omáčce a výsledkem je lahodně jemná a výrazná chuť.

I svíčkovou si můžete dopřát lehčeji a moderně

Hledáte-li odlehčenou variantu, lze svíčkovou připravit například z méně tučného masa, tedy z králičího. Pro lidi s intolerancí na laktózu je dobrým pomocníkem bezlaktózová či rostlinná smetana. Nízkosacharidové verze se dá dosáhnout například tím, že klasické knedlíky nahradíte keto pečivem nebo zeleninovými „knedlíčky“ (např. z květáku). V některých receptech se sice na zahuštění používá mouka, my vám ale ukážeme, že daleko lepší je rozmixování nebo propasírování zeleniny.

Ingredience pro přípravu pomalu tažené svíčkové ve výrazné omáčce

  • Hovězí kulatá plec (falešná svíčková) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 800 g;
  • Slanina –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na smažení;
  • Petržel –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Ocet –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ lžíce;
  • Citronová kůra –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ z ½ citronu;
  • Hořčice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Voda nebo vývar –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1000 ml;
  • Bobkový list –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Nové koření –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 kuličky;
  • Celý černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 kuličky
  • Sušený tymián –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ lžičky;
  • Smetana na vaření –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby (cca ½ kelímku);
  • Nakládané brusinky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sklenička.
Obrázek k receptu: Tradice na talíři: Voňavá a božská svíčková na smetaně
Foto: Uživatel IMG 4512 /Creative Commons, Recept na: Tradice na talíři: Voňavá a božská svíčková na smetaně

Postup přípravy vynikající jemné svíčkové s výraznou chutí

  • Maso opatrně propíchejte ostrým nožem, ale neprořízněte skrz.
  • Do vzniklých otvorů vložte špalíčky nakrájené ze zmražené slaniny.
  • Ze všech stran solte a opepřete.
  • Maso nechte na pánvi v rozpáleném oleji ze všech stran zatáhnout, poté jej vložte do pekáče.
  • K výpeku z masa přidejte na kostičky nakrájený zbytek slaniny, kterou nechte vysmažit.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel.
  • Osolte a řádně opečte.
Obrázek receptu na svíčkovou na smetaně podle uznávaných kuchařů

Svíčková podle slavných kuchařů, zaručený úspěch nejen na nedělní oběd

  • Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a pokračujte v restování.
  • Změklou zeleninu ocukrujte.
  • Přilijte ocet, zamíchejte a nechte chvilku odpařit.
  • Přidejte hořčici a citronovou kůru. Zamíchejte a nechte lehce prohřát.
  • Přilijte vodu nebo vývar, nechte provařit.
  • Směs z pánve nalijte do pekáče k masu.
  • Přidejte koření, ideálně v nádobce, s níž jej pak pohodlně z omáčky vyjmete.
  • Přikryté pečte 2 hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C.
  • Vyjměte koření, omáčku přelijte do hluboké nádoby a rozmixujte (můžete i propasírovat).
  • Omáčku zjemněte smetanou, případně dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.
  • Na talíř můžete ke každé porci přidat brusinky.
Obrázek receptu na Kančí svíčkovou s kynutým knedlíkem, specialitu na neděli

Špikovaná kančí svíčková na smetaně s kynutým knedlíkem: Nedělní oběd s vůní lesa

Obrázek k receptu na Staročeský karlovarský knedlík podle Kluků v akci

Staročeský karlovarský knedlík podle Kluků v akci: Svíčkovou si bez nich člověk dokáže jen těžko představit

Zdroj: Autorský text, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest