Svíčková na smetaně je královnou české kuchyně. Snoubí se v ní jemné maso (tradičně hovězí svíčková, často ale nahrazována levnějšími variantami) s bohatou omáčkou z kořenové zeleniny, smetany a koření. Nejraději ji máme s knedlíky, zapíjíme dobrým pivem. Název „svíčková“ se používá pro všechny varianty, ale odráží spíše způsob přípravy, kdy je maso pomalu taženo v omáčce a výsledkem je lahodně jemná a výrazná chuť.
I svíčkovou si můžete dopřát lehčeji a moderně
Hledáte-li odlehčenou variantu, lze svíčkovou připravit například z méně tučného masa, tedy z králičího. Pro lidi s intolerancí na laktózu je dobrým pomocníkem bezlaktózová či rostlinná smetana. Nízkosacharidové verze se dá dosáhnout například tím, že klasické knedlíky nahradíte keto pečivem nebo zeleninovými „knedlíčky“ (např. z květáku). V některých receptech se sice na zahuštění používá mouka, my vám ale ukážeme, že daleko lepší je rozmixování nebo propasírování zeleniny.
Ingredience pro přípravu pomalu tažené svíčkové ve výrazné omáčce
- Hovězí kulatá plec (falešná svíčková) – 800 g;
- Slanina – 100 g;
- Sůl – dle chuti;
- Pepř – dle chuti;
- Olej – na smažení;
- Petržel – 1 ks;
- Mrkev – 1 ks;
- Cibule – 1 ks;
- Cukr – 1 lžíce;
- Ocet – ½ lžíce;
- Citronová kůra – z ½ citronu;
- Hořčice – 1 lžíce;
- Voda nebo vývar – 1000 ml;
- Bobkový list – 2 ks;
- Nové koření – 3 kuličky;
- Celý černý pepř – 3 kuličky
- Sušený tymián – ½ lžičky;
- Smetana na vaření – dle potřeby (cca ½ kelímku);
- Nakládané brusinky – 1 sklenička.
Postup přípravy vynikající jemné svíčkové s výraznou chutí
- Maso opatrně propíchejte ostrým nožem, ale neprořízněte skrz.
- Do vzniklých otvorů vložte špalíčky nakrájené ze zmražené slaniny.
- Ze všech stran solte a opepřete.
- Maso nechte na pánvi v rozpáleném oleji ze všech stran zatáhnout, poté jej vložte do pekáče.
- K výpeku z masa přidejte na kostičky nakrájený zbytek slaniny, kterou nechte vysmažit.
- Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel.
- Osolte a řádně opečte.

Svíčková podle slavných kuchařů, zaručený úspěch nejen na nedělní oběd
- Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a pokračujte v restování.
- Změklou zeleninu ocukrujte.
- Přilijte ocet, zamíchejte a nechte chvilku odpařit.
- Přidejte hořčici a citronovou kůru. Zamíchejte a nechte lehce prohřát.
- Přilijte vodu nebo vývar, nechte provařit.
- Směs z pánve nalijte do pekáče k masu.
- Přidejte koření, ideálně v nádobce, s níž jej pak pohodlně z omáčky vyjmete.
- Přikryté pečte 2 hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C.
- Vyjměte koření, omáčku přelijte do hluboké nádoby a rozmixujte (můžete i propasírovat).
- Omáčku zjemněte smetanou, případně dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.
- Na talíř můžete ke každé porci přidat brusinky.

Špikovaná kančí svíčková na smetaně s kynutým knedlíkem: Nedělní oběd s vůní lesa

Staročeský karlovarský knedlík podle Kluků v akci: Svíčkovou si bez nich člověk dokáže jen těžko představit
Zdroj: Autorský text, Wikipedie