Takto dobře připravené brambory jste ještě určitě neměli. Brambory plněné mimo jiné klobásou a sýrem zasytí celou rodinu a nakonec zjistíte, že všeho bylo málo. Až tak dobré jsou. Navíc je celá večeře velmi ekonomická, takže se nebojte, že by vám udělala vítr v peněžence. Díky tomu si tyto brambory budete moct dopřát kdykoliv na ně dostanete chuť. A věřte tomu, že po prvním ochutnání to bude více než často, tak si nezapomeňte udělat doma zásobu větších brambor. Pečení díky použitým ingrediencím navíc provoní celou domácnost.

Recept na zapečené brambory plněné směsí

Ingredience potřebné k přípravě

  • 3 velké brambory
  • 1 cibule
  • chilli vločky
  • 1 mrkev
  • 50 g klobásy
  • 75 g sýra
  • rostlinný olej
  • olivový olej
  • sůl
  • zakysaná smetana
  • pažitka nebo petrželka

Postup přípravy

1. Dáme si předehřát troubu na 200°C.

2. Každou bramboru zvlášť zabalíme do alobalu tak, aby vršek brambory vždy zůstal odkrytý a vznikla nám provizorní miska na bramboru.

3. Brambory potřeme olivovým nebo rostlinným olejem.

4. Pořádně osolíme.

Pořádně osolíme.
Zdroj obrázku: Ricette di Casa Mia, Pořádně osolíme.

5. Nyní brambory alobalem dobalíme, respektive zakryjeme zbytek brambory.

6. Dáme péct do předehřáté trouby na 1 hodinu.

7. Mezitím si nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na pánvi a rozehřátém olivovém oleji.

8. K cibuli přidáme chilli vločky a osolíme.

9. Během opékání cibule si nahrubo nastrouháme mrkev a přidáme k cibuli na pánev. Promícháme.

10. Klobásu si nakrájíme na tenčí nudličky.

Klobásu si nakrájíme na tenčí nudličky.
Zdroj obrázku: Ricette di Casa Mia, Klobásu si nakrájíme na tenčí nudličky.

11. Nakrájenou klobásu přidáme na pánev. a promícháme.

12. Nastrouháme si najemno sýr .

13. Jakmile je klobása i cibule opečená, přesuneme směs do misky.

14. Upečené brambory vyndáme z alobalu a vykrojíme z nich středy, aby se daly brambory naplnit.

Upečené brambory vyndáme z alobalu a vykrojíme z nich středy, aby se daly brambory naplnit.
Zdroj obrázku: Ricette di Casa Mia,Upečené brambory vyndáme z alobalu a vykrojíme z nich středy, aby se daly brambory naplnit.

15. Vydlabaný přebytek brambor přidáme do klobásové směsi.

16. Tyto brambory ve směsi rozmačkáme a vše promícháme.

Tyto brambory ve směsi rozmačkáme a vše promícháme.
Zdroj obrázku: Ricette di Casa Mia, Tyto brambory ve směsi rozmačkáme a vše promícháme.

17. Do směsi přidáme nastrouhaný sýr a promícháme.

18. Směsí naplníme brambory co nejvíce to půjde.

Směsí naplníme brambory co nejvíce to půjde.
Zdroj obrázku: Ricette di Casa Mia, Směsí naplníme brambory co nejvíce to půjde.

19. Brambory dáme péct na dalších 15 minut.

20. Podáváme se zakysanou smetanou a pažitkou nebo petrželkou.

Mylná představa o našich předcích a bramborách

Brambora nepatří mezi nejdražší suroviny. Dokážeme si představit, že naši předkové ve středověku, kdy se jídlem rozhodně neplýtvalo, měli brambory na talíři denně, zejména v řadách poddaných a měšťanů. To je ovšem samozřejmě nesmysl, jelikož dle dostupných a doložených spisů se k nám brambory dostaly až v 16. století. S největší pravděpodobností se rozšířily až poté, co je v roce 1586 dovezl do Anglie Francis Drake. V roce 1588 se s velkým údivem dostaly do Vídně, odkud se postupně začaly distribuovat do zbytku Evropy.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest