Angličáky neboli anglické rohlíky jsou skvělým slaným pečivem, které vyniká díky křupavému těstu a chutné slanině na povrchu. Jsou oblíbené jako rychlá svačinka nebo vydatná součást snídaně. Tento recept kombinuje klasické kynuté těsto s tenkými plátky slaniny, které se při pečení stanou zlatavě křupavými.

U přípravy angličáků začínám nejprve základním těstem z mouky, droždí, mléka, másla a vajec, které se nechá kynout. Dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté těsto rozválím, rozdělím na trojúhelníky a stočím do tvaru rohlíků, které se nechají ještě chvíli kynout. Před pečením je možné je potřít žloutkem pro krásnou zlatavou barvu. Vytažené z trouby, lákají svou vůní a zlatavou kůrkou, která při zakousnutí jemně křupne.

Recept na domácí angličáky

Délka pečení v troubě 15 minut. 12 porcí.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 300 g vody
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 8 g soli
  • 5 g cukru
  • 60 g oleje

Navrch:

  • 12 plátků sýra
  • 24 plátků anglické slaniny

Postup přípravy

Obrázek receptu na domácí angličáky.
Recept na domácí angličáky.

1. Do vlažné vody nasypeme cukr a rozdrobíme kvasnice, poté necháme 10 minut na teplém místě vzejít.

2. K připravenému kvásku přidáme mouku a přisypeme ostatní ingredience. Hnětením vypracujeme hladké těsto.

3. Těsto přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme na teplém místě 1 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4. Nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 kousků, poté uděláme z každého kousku kuličku a necháme ještě 5 minut odpočinout.

5. Každý nakynutý kousek rozválíme na trojúhelník a od nejdelší strany smotáme směrem ke špičce do tvaru rohlíku, potom rohlíky ještě trošku poválíme aby vrstvy přilnuly.

6. Rohlíky skládáme na plech s pečícím papírem smotanou špičkou dolu, aby se rohlík nerozmotával, poté necháme 30 minut na plechu odpočinout.

7. Po vykynutí dáme na každý rohlík plátek slaniny v pokojové teplotě a pečeme na 230°.

8. Za 10 minut přidáme plátek sýra a druhý plátek slaniny, celé pečeme ještě dalších 5 minut.

9. Po vychladnutí můžeme podávat.

Anglická slanina.
Zdroj obrázku: depositphotos, Anglická slanina.

Původ anglických rohlíků

Angličáky nejsou ve skutečnosti typickým anglickým pečivem a jejich název tedy může být zavádějící. Původ tohoto pečiva je totiž spíše český nebo středoevropský, ačkoli název odkazuje na anglickou slaninu, která je v tomto receptu klíčovou ingrediencí.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest