Tak trochu domácí cukrárna: Příprava domácích likérových špiček je sice trochu náročnější proces, ale ten výsledek rozhodně stojí za to! Představte si ten úžasný okamžik, kdy rozkousnete křehkou čokoládovou polevu, pod kterou se ukrývá sladký krém s jemnou chutí vaječného likéru. A co teprve, když se ten lahodný vaječný krém spojí s piškotem, který tvoří základ každé špičky. Každý kousek vám přinese malý kousek cukrářského nebe přímo z vaší kuchyně.
Špičky patří mezi nejběžnější a nejoblíbenější dezert v cukrárnách v České republice. Jejich kvalita se však výrazně liší prodejce od prodejce. Proto neváhejte udělejte si ty nejlepší svoje!
Recept na domácí likérové špičky
Ingredience pro přípravu
Piškot:
- 65 g hladké mouky
- 9 g kukuřičného škrobu
- 6 vajec
- 85 g cukru
Krém:
- 700 ml mléka
- 130 g cukru
- 100 g kukuřičného škrobu
- 10 g vanilkového cukru
- 300 g másla
- 300 g Hery
- 40 g kakaa
Likérová náplň:
- 120 ml kondenzovaného mléka
- 120 ml vaječného likéru
Čokoládová poleva:
- 200 g hořké čokolády
- 70 g kokosového oleje
Postup přípravy
1. Ve velké misce vyšleháme 3 bílky s 85 g cukru do pevného sněhu, poté do něj opatrně zapracujeme tři žloutky.
2. Postupně přidáme hladkou mouku, nakonec kukuřičný škrob.
3. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou vytvoříme na plech vyložený pečicím papírem piškoty o průměru 4,5 cm, nyní pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
4. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem a touto polevou potřeme zakulacené vršky piškotů, aby nám od likéru následně nenavlhly.
Příprava krému
1. Do hrnce nalejeme mléko a přidáme k němu cukr, vanilkový cukr, kukuřičný škrob. Dobře metličkou zamícháme.
2. Hrnec dáme na sporák a za stálého míchání uvaříme hustý krém.
3. V samostatné míse si vyšleháme máslo s Herou a ve dvou dávkách k vyšlehanému máslu přidáme krém.
4. Krém do másla dobře zapracujeme šlehačem a nakonec přisypeme kakao, které taktéž zamícháme do krému.
5. Asi 1/4 krému vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a zbytek krému do cukrářského sáčku se speciální špičkou pro výrobu špiců.
6. Nyní na piškoty vytvoříme z krému duté špičky pomocí tohoto nástavce.
Dokončení
1. V míse smícháme kondenzované mléko s vaječným likérem a tuto náplň nalejeme do dutých špiček.
2. Pomocí sáčku s ozdobnou špičkou nyní uzavřeme špičky vytvořením ozdobných věnečků a dáme takto špičky na 2 hodiny do lednice.
3. Nakonec špičky uchopíme za piškot obráceně a namáčíme v čokoládové polevě ohřáté na 30°C. Piškot nenamáčíme!
Historie dezertu
Původně byl tento dezert vyráběn především v Rakousku a Německu, odkud se rozšířil i do dalších středoevropských zemí, včetně Česka a Slovenska. Přestože neexistuje konkrétní historická událost, která by přesně určila vznik likérových špiček, lze je spojovat s bohatou cukrářskou tradicí těchto regionů. Právě v tomto období byly oblíbené sladkosti s alkoholickými náplněmi, jako rumové kuličky či pralinky, a likérové špičky na tuto popularitu navázaly.