Když jsem byla malá, často jsme v zimě u babičky na vesnici dělali zabíjačky. Kuchyní se linula vůně tradičního zabíjačkového jídla. Jedním z těchto pokrmů byl prejt: jednoduché, ale naprosto vynikající jídlo, které dokáže zahřát. Nyní si prejt můžeme udělat i v bytovém domě ve velkoměstech v jakoukoli roční dobu.

Kombinace domácího prejtu s osvěžujícím kysaným zelí a vařeným bramborem je spojení naprosto dokonalé. Prejt je jedno z mých oblíbených pokrmů, který si člověk nemůže vařit příliš často. U nás doma je to takové “sváteční” jídlo.

Ráda bych se s vámi podělila o tento recept, který mě vždy vrací do časů dětství. Dnes už ale nemusíme čekat na zabíjačku, abychom si mohli tento pokrm dopřát. Všechny potřebné přísady jsou běžně dostupné v obchodech, takže si prejt můžeme připravit kdykoli na něj dostanete chuť. Připravte si s námi tento tradiční český zabijačkový pokrm.

Recept na Domácí Prejt

Domácí prejt: Tradiční zabíjačková pochoutka doma na talíři
Obrázek a recept: Hana K.: Domácí prejt: Tradiční zabíjačková pochoutka doma na talíři

Potřebné suroviny na vývar:

  • 1 vepřové koleno
  • 1/2 kg vepřového bůčku
  • 4 stroužky česneku (vcelku)
  • 1 cibule (vcelku)
  • 1 vepřové játra (můžete přidat i plíce, srdce)
  • bobkový list, celé nové koření, celý pepř
  • sůl

Potřebné suroviny na dokončení prejtu:

  • majoránka
  • tymián
  • mletý pepř
  • mleté nové koření
  • 5 rohlíků (nakrájené na kostičky)
  • 4 stroužky česneku (prolisovaný)
  • sůl na dochucení

Postup:

1. Jako první krok, který musíme uvařit si maso, tedy udělat vývar z uvedených surovin: vepřové koleno, vepřový bůček, 1 vepřové játra, 4 stroužky česneku, 1 cibuli, bobkový list, celé nové koření, celý pepř a sůl. Vše zalijeme vodou, aby byly suroviny ponořené a vaříme dokud nezměkne maso – cca 1,5 hodiny.

2. Když maso trochu vystydne, pokrájíme ho na menší kousky a dáme ho do masového mlýnku, kde maso rozemeleme vč. jater.

3. Nakrájený rohlík zalijeme hotovým vývarem, aby se pečivo rozmočilo.

4. Namleté maso dáme do mísy, masovou směs okořeníme, osolíme, přidáme prolisovaný česnek a zalijeme asi 2-3 naběračkami teplého vývaru, aby se koření ve směsi krásně rozvonělo. Následně přidáme k masové směsi vymačkané pečivo. Vše důkladně promícháme.

5. Hotovou směs dáme do vyšší zapékací formy. Zapékací formu s prejtovou směsí vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 130 stupňů po dobu 1,5 hodiny. Průběžně kontrolujeme stav prejtu. Pokud by vypečený tuk měl tendenci unikat z pekáče, tak tuk odebíráme. Když je povrch prejtu krásně zlatavý, můžeme podávat.

Ideální přílohou je kysané zelí a vařený brambor.

Dobrou chuť.

Tip na rozšíření Prejtu

  • Možné přidat pokrájený najemno zázvor a nastrouhanou citronovou kůru.
Nejlepší recept roku



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest