5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Domácí rajčatový kečup je lahodná alternativa k běžně dostupným komerčním výrobkům. Tento recept kombinuje čerstvá rajčata s jablky a kořením, což vytváří bohatou a aromatickou kečupovou omáčku, kterou si zamiluje celá rodina. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledkem je autentický kečup, který stojí za to a hlavně víte, z čeho je vyrobený 🙂

Při přípravě kečupu začněte tím, že umyjete 4 ½ kila čerstvých zralých rajčat a nakrájíte je na velké kousky. Poté oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky 3 střední jablka. Oloupejte a nahrubo nakrájejte 3 střední cibule. Připravte si velký hrnec s poklicí a vložte do něj nakrájená rajčata, jablka a cibuli. Přidejte 1 polévkovou lžíci soli, ¾ šálku moučkového cukru, ½ šálku bílého vinného octa, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře a 1 polévkovou lžíci sladké mleté papriky. Hrnec přikryjte a přiveďte směs k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte vařit pod pokličkou 30 minut. Po půlhodině sundejte pokličku a pokračujte ve vaření na mírném ohni další 3 hodiny, aby se směs zredukovala. Uvařenou směs přeceďte přes sítko, abyste odstranili slupky, semena a koření. Více v receptu na kečup níže.

Domácí kečup se dá dále vylepšovat

  • Přidání česneku: Pro bohatší chuť přidejte do směsi několik stroužků nasekaného česneku.
  • Kořeněná varianta: Přidejte špetku kajenského pepře pro pikantnější kečup.
  • Sladší varianta: Pokud máte rádi sladší kečup, zvyšte množství cukru podle chuti.
  • Dlouhodobé skladování: Přidejte trochu citronové šťávy pro zvýšení kyselosti a delší trvanlivost.
  • Experimentujte s octem: Zkuste použít jablečný ocet místo bílého vinného octa pro jinou chuť.
  • Bylinkový nádech: Přidejte k vaření větvičku bazalky nebo oregana pro jemnou bylinnou chuť.
Příprava surovin na domácí kečup

Recept na domácí rajčatový kečup

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 4 hodiny
Doba cezení 30 minut
Celkový čas 4 hodiny 40 minut
Porcí 4 porce
Domácí kečup je plný lahodné chuti, dokáže potěšit každého

Potřebné vybavení

  • Síto
  • 4 Sklenice

Suroviny

  • 4 ½ kila čerstvých zralých rajčat
  • 3 jablka
  • 3 cibule
  • ¾ šálku moučkového cukru
  • ½ šálku bílého vinného octa
  • 1 polévková lžíce soli
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 15 kuliček černého pepře
  • 1 polévková lžíce sladké mleté papriky

Postup 

  • Umyjte rajčata a nakrájejte je na velké kousky.
  • Oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte jablka na kostičky.
  • Oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli.
  • Vložte rajčata, jablka a cibuli do velkého hrnce.
    Domácí kečup - Ingredience

    Ingredience v hrnci

  • Přidejte 1 polévkovou lžíci soli, ¾ šálku moučkového cukru, ½ šálku vinného octa, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře a 1 polévkovou lžíci sladké mleté papriky.
  • Hrnec přikryjte a přiveďte směs k varu.
  • Snižte teplotu a vařte pod pokličkou 30 minut.
  • Poté odkryjte hrnec a pokračujte ve vaření na mírném ohni další 3 hodiny.
  • Uvařenou směs přeceďte přes sítko a odstraňte slupky, semena a koření.
    Domácí kečup - Pasírování

    Pasírování kečupu přes sítko

  • Přecezený kečup vraťte do hrnce a vařte na středním plameni do zhoustnutí, což může trvat 30 minut až 2 hodiny.
  • Nalijte horký kečup do čistých, horkých sklenic, pevně zašroubujte víčka a sklenice otočte dnem vzhůru.
    Domácí kečup - Konzervování

    Konzervování kečupu na později

  • Nechte sklenice zcela vychladnout.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 60 Kč
Chod: Studená omáčka
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: domácí kečup, kečup, řajčata, rajčatová omáčka
Nejlepší recepty z kuchyně


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest