Domácí rajčatový kečup je lahodná alternativa k běžně dostupným komerčním výrobkům. Tento recept kombinuje čerstvá rajčata s jablky a kořením, což vytváří bohatou a aromatickou kečupovou omáčku, kterou si zamiluje celá rodina. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledkem je autentický kečup, který stojí za to a hlavně víte, z čeho je vyrobený 🙂
Při přípravě kečupu začněte tím, že umyjete 4 ½ kila čerstvých zralých rajčat a nakrájíte je na velké kousky. Poté oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky 3 střední jablka. Oloupejte a nahrubo nakrájejte 3 střední cibule. Připravte si velký hrnec s poklicí a vložte do něj nakrájená rajčata, jablka a cibuli. Přidejte 1 polévkovou lžíci soli, ¾ šálku moučkového cukru, ½ šálku bílého vinného octa, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře a 1 polévkovou lžíci sladké mleté papriky. Hrnec přikryjte a přiveďte směs k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte vařit pod pokličkou 30 minut. Po půlhodině sundejte pokličku a pokračujte ve vaření na mírném ohni další 3 hodiny, aby se směs zredukovala. Uvařenou směs přeceďte přes sítko, abyste odstranili slupky, semena a koření. Více v receptu na kečup níže.
Domácí kečup se dá dále vylepšovat
- Přidání česneku: Pro bohatší chuť přidejte do směsi několik stroužků nasekaného česneku.
- Kořeněná varianta: Přidejte špetku kajenského pepře pro pikantnější kečup.
- Sladší varianta: Pokud máte rádi sladší kečup, zvyšte množství cukru podle chuti.
- Dlouhodobé skladování: Přidejte trochu citronové šťávy pro zvýšení kyselosti a delší trvanlivost.
- Experimentujte s octem: Zkuste použít jablečný ocet místo bílého vinného octa pro jinou chuť.
- Bylinkový nádech: Přidejte k vaření větvičku bazalky nebo oregana pro jemnou bylinnou chuť.
Recept na domácí rajčatový kečup
Potřebné vybavení
- Síto
- 4 Sklenice
Suroviny
- 4 ½ kila čerstvých zralých rajčat
- 3 jablka
- 3 cibule
- ¾ šálku moučkového cukru
- ½ šálku bílého vinného octa
- 1 polévková lžíce soli
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 15 kuliček černého pepře
- 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
Postup
- Umyjte rajčata a nakrájejte je na velké kousky.
- Oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte jablka na kostičky.
- Oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli.
- Vložte rajčata, jablka a cibuli do velkého hrnce.
Ingredience v hrnci
- Přidejte 1 polévkovou lžíci soli, ¾ šálku moučkového cukru, ½ šálku vinného octa, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře a 1 polévkovou lžíci sladké mleté papriky.
- Hrnec přikryjte a přiveďte směs k varu.
- Snižte teplotu a vařte pod pokličkou 30 minut.
- Poté odkryjte hrnec a pokračujte ve vaření na mírném ohni další 3 hodiny.
- Uvařenou směs přeceďte přes sítko a odstraňte slupky, semena a koření.
Pasírování kečupu přes sítko
- Přecezený kečup vraťte do hrnce a vařte na středním plameni do zhoustnutí, což může trvat 30 minut až 2 hodiny.
- Nalijte horký kečup do čistých, horkých sklenic, pevně zašroubujte víčka a sklenice otočte dnem vzhůru.
Konzervování kečupu na později
- Nechte sklenice zcela vychladnout.