Dnes nečekejte žádnou dietu, ale pořádné venkovské jídlo nabité poctivou energií z tuků. Prozradím vám, jak doma udělat prvotřídní škvarky a nezaprskat si při tom sporák od shora dolů. Já s manželem škvarky milujeme a jsme schopní je jen tak chroupat večer u filmu. Já vím, že to zní šíleně, ale utěšuji se tím, že neobsahují žádné sacharidy, takže aspoň nějaké plus. A také jich samozřejmě nemůžete zchroupat celou sklenici.

Se škvarkami se dá nakonec dělat leccos: promíchat je se sádlem a mazat na chleba, udělat škvarkovou pomazánku nebo upéct pagáče či jiné kynuté pečivo se škvarkami. Mimo škvarků při jejich přípravě získáte také super domácí sádlo, na kterém můžete smažit třeba řízky, které budou chutnat mnohem lépe než když je usmažíte na řepkovém oleji.

Recept na domácí škvarky

Doba přípravy: 3,5 hodiny

Co potřebujeme

  • 4 kg vepřového sádla s trochou masa (pro škvarky)
  • sůl: 4–5 lžiček (dle chuti, cca 1 lžička na 1 kg)
  • kmín: 4–5 lžiček (jen pokud máte rádi, my ano, tak ho přidávám)
  • voda: malý deci (není nutná, jen pokud chcete podlít, aby se nepřipalovaly)

Postup přípravy domácích škvarek

1. Kusy sádla nakrájíme na kousky asi 1,5–2 cm. Osolíme a kdo chce, může přidat kmín.

2. Dáme do pekáčku (mohou ležet klidně na sobě, nemusí být rozprostřené) a nezakrýváme. Nebojte se, neprská to, trouba bude naprosto čistá.

3. Troubu předehřejeme na 160 °C a vložíme tam pekáček.

4. Každých cca 30 minut promícháme a odlijeme do připravených sklenic vyškvařené sádlo. Pečeme asi 3 hodiny.

5. Po dokončení můžeme škvarky ještě vysát papírovým ubrouskem, abychom se zbavili nadbytečného tuku.

Obrázek k článku: Olej už vám nikdy nebude prskat: Stačí špetka úplně obyčejné suroviny!

Zapomeňte na prskající pánev: Super fígl s přísadou, díky němuž olej při smažení nepřestříká půl linky

Nejlepší škvarková pomazánka na čerstvý chléb

Když už jsme u škvarek, ráda bych se s vámi podělila o recept na mou oblíbenou škvarkovou pomazánku.

Co potřebujeme

  • 150 g škvarků (studených)
  • 50 g měkkého másla nebo sádla
  • 1 malá cibule, jemně nakrájená
  • sůl a pepř podle chuti

Jak na nejlepší škvarkovou pomazánku

1. Většinu škvarků rozmixujeme spolu s máslem, ale část jich necháme stranou.

2. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a dochutíme solí a pepřem. Škvarky, které jsme si dali na stranu, nakrájíme na větší kousky a vmícháme do pomazánky pro křupavý efekt.

Toto je naprostý základ, do kterého můžete dát prakticky cokoli, co máte rádi: vajíčka natvrdo, jarní cibulku, pažitku, česnek, papriku, nebo třeba trochu chilli.

Nejlépe chutná na čerstvém chlebu.

Placky ze zabijačkových škvarků

Pečené škvarkové placky: Nejlepší jsou s pivem, kysaným zelím nebo jen tak na zub

Čerstvý chléb a na něm škvarková pomazánka. Top hitovka.

Voňavá škvarková pomazánka s vajíčkem, cibulí a pikantní hořčicí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest