Myslím, že si mnozí vzpomenete na pověstnou tyčinku Snickers a vybavíte si, jak se karamel při prvním zakousnutí krásně vytéká zpod čokolády. Tato tyčinka je plná vrstev toho nejlepšího pro všechny mlsné jazýčky. A právě tento dezert byl tyčinkou Snickers inspirován.
Ale není to jen zákusek, je to doslova sladká pohádka na plechu – hutný dezert s karamelem, arašídy nebo mandlemi a čokoládou na povrchu. Stačí jediný pohled a hned víte, že jeden kousek nebude stačit. Přestože připomíná slavnou tyčinku, jako řezy na plechu má tu výhodu, že si ho můžete upéct podle sebe, třeba sladší, měkčí nebo s nádechem slanosti, jak máte rádi.
Recept na karamelové řezy inspirované Snickers
Ingredience na korpus
- 8 bílků
- špetka soli
- 150 g cukru
- 100 g mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 g mletých vlašských ořechů
Suroviny na krém z bílé čokolády
- 350 g bílé čokolády
- 30 ml oleje
Ingredience na karamelový krém
- 250 g cukru
- 250 g másla
- 8 žloutků
- 250 g mandlí
Co na čokoládovou polevu?
- 200 g mléčné čokolády
- 100 g hořké čokolády
- 30 ml oleje
Postup přípravy Snickers řezů
1. Vyšleháme bílky se solí do pěny a postupně zašleháme cukr. Vyšleháme tuhý sníh.
2. Postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy, vyšleháme do pěny.
3. Těsto nalijeme na plech 35×40 cm vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Necháme vychladnout.
4. Rozpustíme si bílou čokoládu, přimícháme olej a rozmíchané vylijeme na vychladlý korpus. Uložíme do lednice na půl hodiny, aby čokoláda ztuhla.
5. Do hrnce nasypeme polovinu cukru, na mírném ohni rozpustíme a vmícháme máslo, za stálého míchání vaříme, až se máslo rozpustí.
6. Druhou polovinu cukru vyšleháme se žloutky do pěny a vmícháme do karamelu. Dobře promícháme a vsypeme mandle, za stálého míchání vaříme 5-6 minut.

Krtinec ve velkém stylu aneb krtkův dort na plechu
7. Když máme karamel hustý a krémový, sundáme z ohně a necháme vychladnout.
8. Karamelový krém naneseme na zatuhlou bílou čokoládu na korpusu a vrátíme opět na půl hodiny do lednice.
9. V misce rozpustíme čokolády a smícháme je s olejem. Naneseme na karamelový krém.
Tyto řezy vydrží v lednici i týden, tedy, když se po nich ihned nezapráší a nějaké zbudou.

Domácí Bounty tyčinka na plechu: Čokoládovo-kokosové řezy spojující jemný kokos a výrazné kakao

Dort s pařížským krémem a strouhanou margotkou: Chuťová cesta do ráje
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková