Dopřejte si ten nejlepší pudinkový dort svých snů! Tento dort plný sladkých jablek a jemného vanilkového pudinku, ozdobený tou nejlepší šlehačkou, jistě uspokojí vaše chutě na sladké. Už při pohledu na něj se sbíhají sliny a co teprve po zakousnutí do tohoto dortíku. To už člověk raději přestane úplně mluvit a jen si vychutnává tento koláčový dort.
Vzhledově je dortík velice elegantní a lákavý, vypadá jako čtyři vrstvy zmrzliny na sobě. Měkké těsto, jemná vrstva pudinku, voňavá jablečná vrstva a navrchu bílá nadýchaná šlehačka, to je kopec dobrot v jednom. Na tomto koláči je vidět, že i jablkové dezerty můžou být krásné, dobré a vznešené.
Recept na jablečný pudinkový dort se šlehačkou
Ingredience na korpus
- 4 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce cukru
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Suroviny na jablečnou náplň
- 1 kg sladkých jablek oloupaných a nakrájených na plátky
- 5 lžic studené vody
- cukr dle sladkosti jablek a chuti
- 1 lžíce skořice
Z čeho udělat pudinkovou náplň
- 2 vanilkové pudinky v prášku
- 1 litr vody
- cukr dle návodu na pudinku a chuti
Suroviny na šlehačku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 5 lžic cukru
Postup přípravy jablečného dortu
1. V šlehači vyšleháme vejce s cukry do pěny, postupně přilijeme olej a zamícháme prosetou mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vyššího plechu vymazaného tukem a vysypaného moukou.
2. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 13 minut.
3. Do kastrolu dáme 5 lžic vody, přidáme lžíci skořice, případně cukr a na plátky nakrájená oloupaná jablka. Přivedeme k varu a povaříme asi 20 minut. Jablka nerozvařujeme.
4. Uvařená a okapaná jablka navrstvíme na vychladlý korpus.
5. Do kastrolu dáme vařit litr vody (můžeme smíchat se sirupem z uvařených jablek, který doplníme do litru tekutiny) s cukrem dle chuti a v trošce odebrané studené vody rozmícháme 2 pudinky. Vlijeme do vařící vody a za stálého míchání uvaříme hustý pudink.

Babiččina jablková buchta: Kousek dětství, který nejde zapomenout
6. Pudink ihned vylijeme na jablka na plechu a necháme odpočívat nejméně 1 hodinu. Potom uložíme do lednice zchladit.
7. Smetanu s cukrem vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou navrstvíme navrch dortu a zarovnáme.
Servírování
Dort podáváme dobře vychlazený a krájíme na čtverce.

Hraběnčiny řezy s jablky a rozinkami: Trošku jiná příprava jinak známé sladké klasiky

Rychlý jablečný koláč se skořicí: Vláčný, voňavý a bleskový
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková