Klasická, poctivě hnědá omáčka s vepřovým masem, které se rozpadá v ústech, k tomu chlupatý knedlík a všichni jsou po obědě spokojení. Tahle česká klasika se dá připravit také z hovězího masa, takže záleží jen na vás, co vám chutná víc.

Nyní dostanete recept na obojí – na omáčku s masem i na chlupaté knedlíky, ty jsme pro vás nachystaly v samostatném receptu. Přílohu obměňte stejně jako maso podle svého. Hodí se klasické kynuté či houskové knedlíky i rýže. Nezapomeňte také na nějakou zeleninu, celý oběd doplňte lehkým zeleninovým nebo klasickým okurkovým salátem. Osobně mám moc ráda salát z rajčat, nadrobno nakrájené šalotky, ochucený solí, balsamikovým octem, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem.

Recept na dušenou vepřovou kýtu

Doba přípravy: 2 hodiny

Co potřebujeme

  • 500 g vepřové kýty
  • 1–2 lžíce hořčice
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • 2–3 cibule (cca 300 g)
  • 2–3 lžíce sójové omáčky
  • 1–2 lžíce worcester omáčky
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • 200–300 ml vody (na podlití)
  • Olej nebo sádlo na smažení

Postup přípravy dušené vepřové kýty v omáčce

1. Maso nakrájíme a lehce naklepeme, aby zůstalo šťavnaté. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.

2. Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle orestujeme hodně do tmava. Dáváme pozor, abychom ji nespálili.

3. Maso obalíme rovnoměrně v mouce a přidáme do kastrolu k cibuli a také ze všech stran osmažíme.

4. Přidáme worcester, sójovou omáčku a nešetříme s nimi, aby jídlo dostalo pikantní chuť. Zaprášíme moukou, krátce zarestujeme a zalijeme vodou.

5. Dusíme doměkka. Na závěr dochutíme solí a pepřem, můžeme přidat stroužek prolisovaného česneku.

Obrázek k receptu: Voňavá česká tradice: Chlupaté knedlíky podle Romana Vaňka

Voňavá česká tradice: Chlupaté knedlíky podle Romana Vaňka

Obrázek k receptu na hamburskou kýtu

Hamburská vepřová kýta: Česká klasika k nedělnímu obědu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest