Znáte tuřín, nazývaný také jako brukev nebo vodnice? Přiznám se, že jsem o této zelenině vůbec nevěděla. Asi tuto zeleninu moc často v obchodech pod tímto názvem nevidíte. A tak ji možná ani neznáte, stejně jako tomu bylo i v mém případě. Přitom tato zelenina údajně roste i v nepříznivých podmínkách a proto je považována za symbol skromnosti a odolnosti. Je skvělý do různých pokrmů, zejména teď v zimě.
Tuřín je nejen chutný a výživný, ale taky zdravý a nízkokalorický, čímž je ideální pro přípravu dietních jídel. Používá se vařený, dušený pečený ale i surový do salátů, zejména ve Skandinávii se hodně používá do polévek, dušeného masa nebo také jako příloha. Používá se jeho kořen, ale kromě toho se často použijí i mladé listy tuřínu, které mají bohatou chuť a jsou bohaté na vitamíny a minerály. No a my si dnes připravíme s touto zeleninou naše dušené plecko.
Recept na dušené vepřové plecko
Ingredience na přípravu plecka s tuřínem
- 500 g vepřového plecka
- 4 brukve
- sůl, pepř, kmín dle chuti
- 2 PL sádla
- 1 PL hladké mouky
Postup
1. Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky.
2. Na hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, maso na něm osmahneme, přidáme sůl a kmín a za občasného míchání a podlévání dusíme téměř do měkka.
3. Zatím si připravíme z 1 KL sádla a 1 PL mouky světlou jíšku, rozředíme jí vodou, přidáme k masu a necháme dusit.
Vepřová plec s křupavou kůrkou, která je stále šťavnatá a měkká
4. Nakonec přidáme plátky oloupaného tuřínu a dusíme do jeho změknutí.
5. Mladé lístky ze středu tuřínu spaříme, nasekáme na drobné, přidáme k pokrmu a opepříme. Prohřejeme a podáváme.
Tipy
Jídlo podáváme s jemným houskovým knedlíkem s brambory nebo těstovinou.
zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI