Ačkoli tento recept působí nenápadně, udělá velkou parádu. Pečená rajčata totiž můžete použít do toastů, na pizzu, na těstoviny, do rizota, jako přílohu k masu nebo jen tak na chuť. Takto připravená rajčata se často používají ve středomořské, a zejména italské kuchyni, takže se hodí do mnoha tamních receptů.
Rajčata z trouby pečená podle tohoto postupu nejsou zcela vysušená ani křehká. Díky pomalému pečení na nižší teplotu jsou na povrchu lehce svraštělá a uvnitř měkká a mazlavá. Konzistenci ovlivníte teplotou a dobou pečení. Čím déle je pečete na nižší teplotu, tím více se vysuší. Podle svého přidejte další své oblíbené bylinky, například šalvěj nebo oregano. Ale určitě nezapomeňte na česnek! Také si na konci receptu řekneme, jak takto skvěle upečená rajčata skladovat a jak na čistou zavařovací sklenici.
Recept na pečená rajčata z trouby s česnekem
Doba přípravy: 4–5 hodin, z toho přibližně 20 minut aktivní práce, zbytek pečení
Počet porcí: 2–3 menší sklenice (300 ml)
Co potřebujeme:
- 1,5–2 kg zralých rajčat (mohou být i cherry)
- olivový olej
- sušená nebo čerstvá bazalka
- sušený nebo čerstvý tymián
- třtinový cukr
- 4–6 stroužků česneku (nakrájených na plátky)
- sůl
- balzamikový ocet
Postup na pečená rajčata
1. Plech potřeme olivovým olejem.
2. Nakrájíme rajčata na menší kousky a řezem nahoru je naskládáme na plech.
3. Posypeme je bazalkou, tymiánem, nasekaným česnekem, posolíme, posypeme třtinovým cukrem a pokapeme balzamikovým octem.
4. Troubu předehřejeme na 150 °C a dáme do ní rajčata péct na 30 minut. Poté snížíme teplotu na 120 °C a pečeme další 3–4 hodiny.
5. Ještě horká rajčata dáme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a necháme je 5–10 minut stát obrácené dnem vzhůru.
6. Poté je otočíme zpět a zavaříme v hrnci naplněném do ¾ výšky sklenic vodou tak, aby voda sahala asi 2–3 cm pod víčko. Vaříme na mírném plameni 30–40 minut.

Domácí kečup s česnekem a bazalkou – letní lahvička plná slunce, která chutná jako zahrada
Rajčata můžete také naložit do oleje
Pokud nejste příznivci zavařování, můžete rajčata také skladovat v oleji. Jak na to? Po vyjmutí z trouby necháme rajčata trochu zchladnout. Poté je přemístíme do připravených sterilizovaných sklenic a zalijeme olejem, aby byla zcela ponořená. Můžeme je ještě proložit čerstvými bylinkami.
Rajčata v oleji skladujte výhradně v lednici, kde vydrží 2–3 týdny, pokud je dříve nesníte 🙂
Čistá sklenice: základ zavařování
Před vložením rajčat do sklenic je napřed dobře sterilizujte, tím zničíte mikroorganismy, které by mohly způsobit zkázu jídla.
Dřív jsem sklenice sterilizovala v troubě: vymyté horkou vodou a vysušené jsem je umístila dnem vzhůru na rošt a nechala 15–20 minut v předehřáté troubě na 100–120 °C. Pak jsem objevila kouzlo mikrovlnky: naplním sklenice 1–2 cm vody a dám je tam na 2–3 minuty na plný výkon mikrovlnky. Je to rychlejší 🙂

Místo nudných chlebíčků připravte tento křupavý „pizza“ předkrm. Uhrane každou návštěvu

Rajská omáčka jako od babičky: Jednoduchá, poctivá a skvělá pro děti
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková