Hlávkové zelí je jedním z nejstarších druhů pěstované zeleniny. Jeho historie sahá až do starověkého Říma a Řecka. Do našich končin se dostalo pravděpodobně ve středověku. Stalo se základem mnoha jídel, všichni jistě známe tradiční vepřo knedlo zelo nebo oblíbenou zelňačku. Zelí je zdraví prospěšné, obsahuje velké množství vitaminu C, vitamin K, kyselinu listovou, draslík a samozřejmě vlákninu. V kysané formě si uchovává většinu vitaminu C, a proto bylo důležitou potravinou pro námořníky (proti kurdějím).
Hlávkové zelí: česká tradice
Hlávkové zelí podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru. Díky antioxidantům také posiluje imunitu. Obsahuje ale i goitrogeny, které mohou v přehnaném množství snižovat funkci štítné žlázy – lidé s jejími poruchami by si tak měli konzumaci syrového zelí hlídat. Nesnáší-li někdo chuť zelí, může jej částečně nahradit třeba kapustou, mangoldem nebo špenátem. My pro vás máme hned dva jednoduché recepty, v nichž zelí hraje prim. Určitě si pochutnáte.
Recept č. 1 – Zelné placičky
Ingredience:
- Hlávkové zelí – 0,5 kg;
- Cibule – 1 ks;
- Česnek – 3 stroužky;
- Mrkev – 1 ks;
- Vejce – 3 ks;
- Sůl – dle chuti;
- Mletý černý pepř – dle chuti;
- Mletá sladká paprika – dle chuti;
- Hladká mouka – 4 lžíce;
Na dip:
- Zakysaná smetana – 3 lžíce;
- Kopr – snítka;
- Okurka – 1 ks (velikost jako větší „nakládačka“);
- Česnek – 1 stroužek;
- Sůl – dle chuti;
- Mletý černý pepř – dle chuti.
Postup přípravy zelných placiček
- Zelí nakrájejte na nudličky, vložte do hluboké pánve a zalijte vodou, až bude potopené.
- Vařte pod pokličkou 7–10 minut.
- Změklé zelí dejte okapat.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na rozpáleném oleji zesklovatět.
- K cibuli přidejte nahrubo nakrájený česnek.
- Smažte 2–3 minuty.
- Mrkev nastrouhejte nahrubo a přidejte ji na pánev.

Zelňáky jinak: Smažené Zelné placky s mletým masem
- Smažte další 3–4 minuty.
- Zeleninu z pánve smíchejte se zelím.
- V míse rozšlehejte vejce, osolte je, opepřete a ochuťte paprikou.
- Znovu prošlehejte metličkou.
- Vaječnou směs vlijte na zeleninu a promíchejte.
- Přisypte 4 lžíce mouky, promíchejte vařečkou.
- Lžící nebo vařečkou tvořte placičky, které smažte na troše rozpáleného oleje dozlatova (zhruba 3–4 minuty z každé strany).
- Na přípravu dipu smíchejte 3 lžíce zakysané smetany, nasekaný kopr, najemno nastrouhanou okurku, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
Recept č. 2 – Dušené zelí s bramborami a zeleninou
Ingredience:
- Cibule – 1 ks;
- Česnek – 3 stroužky;
- Mrkev – 1 kus;
- Hlávkové zelí – 0,5 kg;
- Brambory – 3 ks;
- Sůl, pepř, mletá paprika – dle chuti;
- Voda – dle potřeby.
Postup přípravy dušeného zelí
- Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte na rozpáleném oleji zesklovatět.
- Přidejte k ní nahrubo nakrájený česnek.
- Smažte 2–3 minuty.
- Mrkev nastrouhejte nahrubo, přidejte ji na pánev, promíchejte a směs duste pod pokličkou 3–4 minuty.
- Zelí nakrájejte nadrobno a přidejte jej ke změklé zelenině.
- Smažte 2–3 minuty.
- Brambory nakrájejte na čtvrtkolečka, přidejte je na pánev, promíchejte a společně smažte další 2–3 minuty.
- Osolte, posypte pepřem a paprikou.
- Chviličku poduste pod poklicí, promíchejte.
- Podlijte vodou, znovu promíchejte.
- Přikryjte poklicí a nechte 15–20 minut provařit.

Masem nadupané bramborové koule na dušeném zelí
Zdroj: Autorský text, iReceptář, Healthline