Když uslyšíte „farářské brambory“, možná si představíte pokrm, který v sobě nese dávku pokory, ale také výjimečné chuti. Někteří tento recept na brambory budou znát také pod názvem “vikářské brambory”. Prý vznikl z potřeby vytvořit pokrm, který by dokázal zasytit a potěšit i během skromných podmínek. Což dává smysl, vezmeme-li v úvahu, že vikáři často nemívali k dispozici luxusní suroviny.
Jídlo však i dnes překračuje svůj původní záměr. Díky vrstvení a pečení se sádlem a slaninou se stává nejen jednoduchou přílohou, ale také klidně i hlavním hitem stolu. Jelikož tyto zapečené brambory strčí do kapsy i řadu Recept je navíc nesmírně variabilní.
Recept na přílohu farářské brambory – lepší než hlavní chod a navíc jsou skvělé i samostatně
Ingredience pro přípravu
- 1 kg brambor
- 200 g anglické slaniny
- 200 g cibule
- 1 lžička nového koření
- 4 lžíce sádla
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 250 ml vody
- sůl
- čerstvá petrželka
Postup přípravy
1. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na 0,5 cm silná kolečka a cibuli se slaninou nakrájíme na menší kostičky.
2. V pánvi rozpálíme olej a cibuli orestujeme zesklovatění.
3. Dále k cibuli přidáme nakrájenou slaninu a opékáme ji dozlatova.
4. Do pánve přidáme dále na kolečka nakrájené brambory, sádlo, nové koření, sůl a pepř. Vše dobře promícháme.
5. Podlijeme vodou a chvíli za stálého míchání vaříme.
6. Poté celou směs přendáme do zapékací mísy, zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme, dokud nemáme brambory zcela měkké.
7. Jakmile nám brambory změknou, odstraníme alobal, v troubě přitopíme na 250°C a dopečeme dalších 15 minut.
8. Brambory podáváme ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.
Variabilita pokrmu
Recept je navíc nesmírně variabilní. Můžete použít zbylé pečené maso, přidat bylinky nebo dokonce experimentovat s různými druhy sýra. I když je jeho základ skromný, výsledná chuť je doslova nadčasová – jednou ochutnáte a okamžitě pochopíte, proč si zaslouží místo v repertoáru každé kuchyně.
zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI