Když uslyšíte „farářské brambory“, možná si představíte pokrm, který v sobě nese dávku pokory, ale také výjimečné chuti. Někteří tento recept na brambory budou znát také pod názvem “vikářské brambory”. Prý vznikl z potřeby vytvořit pokrm, který by dokázal zasytit a potěšit i během skromných podmínek. Což dává smysl, vezmeme-li v úvahu, že vikáři často nemívali k dispozici luxusní suroviny.

Jídlo však i dnes překračuje svůj původní záměr. Díky vrstvení a pečení se sádlem a slaninou se stává nejen jednoduchou přílohou, ale také klidně i hlavním hitem stolu. Jelikož tyto zapečené brambory strčí do kapsy i řadu Recept je navíc nesmírně variabilní.

Recept na přílohu farářské brambory – lepší než hlavní chod a navíc jsou skvělé i samostatně

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg brambor
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g cibule
  • 1 lžička nového koření
  • 4 lžíce sádla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 250 ml vody
  • sůl
  • čerstvá petrželka

Postup přípravy

1. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na 0,5 cm silná kolečka a cibuli se slaninou nakrájíme na menší kostičky.

2. V pánvi rozpálíme olej a cibuli orestujeme zesklovatění.

3. Dále k cibuli přidáme nakrájenou slaninu a opékáme ji dozlatova.

4. Do pánve přidáme dále na kolečka nakrájené brambory, sádlo, nové koření, sůl a pepř. Vše dobře promícháme.

5. Podlijeme vodou a chvíli za stálého míchání vaříme.

6. Poté celou směs přendáme do zapékací mísy, zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme, dokud nemáme brambory zcela měkké.

7. Jakmile nám brambory změknou, odstraníme alobal, v troubě přitopíme na 250°C a dopečeme dalších 15 minut.

8. Brambory podáváme ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.

Vikářské brambory.
Foto: depositphotos, Farářské/Vikářské brambory.

Variabilita pokrmu

Recept je navíc nesmírně variabilní. Můžete použít zbylé pečené maso, přidat bylinky nebo dokonce experimentovat s různými druhy sýra. I když je jeho základ skromný, výsledná chuť je doslova nadčasová – jednou ochutnáte a okamžitě pochopíte, proč si zaslouží místo v repertoáru každé kuchyně.

zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest