Guláš je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů středoevropské kuchyně, původem pochází z Maďarska. Slovo “gulyás” původně znamenalo pastýře a právě mezi nimi vznikl původní pokrm jako kombinace hovězího masa, cibule a koření. Posupně si každá země vytvořila vlastní variace guláše – od tradičního maďarského, přes český guláš, Segedínský guláš, Pivní guláš, až po vegetariánský či Mexický fazolový guláš.

V dnešním receptu se zaměříme právě na guláš fazolový po mexicku a věřte, že je stejně vydatný a výživný, ba možná o něco zdravější, než guláše masové, jelikož obsahuje spoustu bílkovin a vlákniny. Kromě fazolí je jeho základem klobása, slanina, cibule a česnek.

Recept na Mexický fazolový guláš – výživné jídlo z luštěnin plné chuti a snadné na přípravu

Ingredience na přípravu guláše

  • 500 g suchých fazolí
  • 1 konzerva kukuřice
  • 1 konzerva rajčat
  • 1 klobása (dle vašeho výběru)
  • 150 g anglické slaniny
  • 6 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 250 g žampionů
  • 100 g sádla
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku
  • drcený kmín
  • sladká červená paprika
  • majoránka
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř

Postup

1. Fazole si večer namočíme do studené vody, tak, aby byly ponořené ve vodě. Chceme-li snížit nadýmání běžné pro jídla z luštěnin, ráno vodu slijeme a fazole ještě několikrát propláchneme čistou vodou a scedíme. Uvaříme je v mírně slané vodě na skus, anebo v tlakovém hrnci.

2. Cibuli, jarní cibulku, česnek a anglickou slaninu nakrájíme na drobné kousky.

3. V kastrolu na sádle orestujeme anglickou slaninu, postupně přidáváme cibuli, česnek, kmín, protlak, papriku, rajský protlak a žampiony. Zalijeme vývarem a chvíli povaříme.

Suroviny nakrájíme na drobno a slaninu orestujeme na sádle.
Suroviny nakrájíme na drobno a slaninu orestujeme na sádle.

4. Přidáme fazole, kukuřici, jarní cibulku, majoránku sůl a pepř. Vaříme 25 minut.

Postupně přidáváme ostatní ingredience a vaříme.
Postupně přidáváme ostatní ingredience a vaříme.

Podávání

Fazolový guláš po mexicku se podává jako hlavní jídlo, ale i jako příloha. Podáváme ho teplý, ozdobený čerstvým koriandrem nebo petrželí. Skvěle chutná s pečivem, rýží nebo tortilami.

Pikantní mexický guláš tažený přes noc

Dokonalý mexický guláš tažený přes noc

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest