Guláš je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů středoevropské kuchyně, původem pochází z Maďarska. Slovo “gulyás” původně znamenalo pastýře a právě mezi nimi vznikl původní pokrm jako kombinace hovězího masa, cibule a koření. Posupně si každá země vytvořila vlastní variace guláše – od tradičního maďarského, přes český guláš, Segedínský guláš, Pivní guláš, až po vegetariánský či Mexický fazolový guláš.
V dnešním receptu se zaměříme právě na guláš fazolový po mexicku a věřte, že je stejně vydatný a výživný, ba možná o něco zdravější, než guláše masové, jelikož obsahuje spoustu bílkovin a vlákniny. Kromě fazolí je jeho základem klobása, slanina, cibule a česnek.
Recept na Mexický fazolový guláš – výživné jídlo z luštěnin plné chuti a snadné na přípravu
Ingredience na přípravu guláše
- 500 g suchých fazolí
- 1 konzerva kukuřice
- 1 konzerva rajčat
- 1 klobása (dle vašeho výběru)
- 150 g anglické slaniny
- 6 stroužků česneku
- 2 cibule
- 2 jarní cibulky
- 250 g žampionů
- 100 g sádla
- 1,5 l hovězího vývaru
- 1 polévková lžíce rajského protlaku
- drcený kmín
- sladká červená paprika
- majoránka
- zelená petrželka
- sůl
- pepř
Postup
1. Fazole si večer namočíme do studené vody, tak, aby byly ponořené ve vodě. Chceme-li snížit nadýmání běžné pro jídla z luštěnin, ráno vodu slijeme a fazole ještě několikrát propláchneme čistou vodou a scedíme. Uvaříme je v mírně slané vodě na skus, anebo v tlakovém hrnci.
2. Cibuli, jarní cibulku, česnek a anglickou slaninu nakrájíme na drobné kousky.
3. V kastrolu na sádle orestujeme anglickou slaninu, postupně přidáváme cibuli, česnek, kmín, protlak, papriku, rajský protlak a žampiony. Zalijeme vývarem a chvíli povaříme.
4. Přidáme fazole, kukuřici, jarní cibulku, majoránku sůl a pepř. Vaříme 25 minut.
Podávání
Fazolový guláš po mexicku se podává jako hlavní jídlo, ale i jako příloha. Podáváme ho teplý, ozdobený čerstvým koriandrem nebo petrželí. Skvěle chutná s pečivem, rýží nebo tortilami.