Francouzské brambory toho s Francií jako takovou nemají moc společného. Možná snad to, že na první pohled připomínají francouzský gratin. Zdají se sice jako obyčejné jídlo, ve skutečnosti ale, pokud je připravíte z kvalitních surovin, mohou bez potíží splnit požadavky na vyvážený jídelníček: brambory, sýr, maso a vejce obsahují bílkoviny i komplexní sacharidy. Když si dáte záležet na výběru surovin, připravíte celé rodině zdravou a velmi chutnou večeři nebo oběd.
Jistě, pokud vezmete tučné uzené, zalijete ho smetanou a posypete tučným sýrem, jsou francouzské brambory celkem slušná kalorická bomba. Ale když je upečete z méně tučného sýra, místo smetany vezmete mléko a místo uzené krkovice třeba kotletu nebo kýtu, už to nutričně vypadá daleko příznivěji. A dokonce je můžete připravit i ve veganské verzi. O té ale až po základním receptu, který rozhodně není vegan-friendly.
Recept na francouzské brambory
Doba přípravy: 20 minut příprava + 60 minut pečení
Co potřebujeme
- 900 g brambor vařených ve slupce (ideálně den předem)
- 450 g uzeného masa
- 100 g strouhaného eidamu
- 3 vejce (1 syrové, 2 vařená)
- 220 ml mléka
- 100 g cibule (nakrájené na kostičky)
- 20 g tuku dle výběru (ghí, sádlo nebo olej)
- sůl, pepř
Postup přípravy francouzských brambor
1. Vychladlé brambory vařené ve slupce (nejlepší jsou z předešlého dne) oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Maso a vařená vejce rovněž nakrájíme na kostičky.
3. Cibuli osmahneme na pánvi na lžíci oleje nebo jiného tuku.
4. Všechny ingredience smícháme a nasypeme do pekáče.
5. Rozšleháme vejce, smícháme s mlékem,sýrem a dochutíme pepřem a solí. Zalijeme směs v pekáči.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 1 hodinu, aby se na povrchu vytvořila křupavá krustička.
Jak udělat francouzské brambory zdravější
Jak jsem na začátku zmínila, francouzské brambory ve své podstatě zdravé jsou. No jo, ale co nějaká zelenina, říkáte si možná. Řešení je nasnadě: udělejte si k bramborám lehký zeleninový salátek ochucený olivovým olejem a balsamikovým octem. Případně si k nim otevřete skleničku s nakládanou červenou řepou, to je nostalgie jako řemen.
Další možností je lupnout zeleninu přímo do brambor. Skvěle v nich funguje cuketa, který je super dietní. Kdo má rád, může přidat také kukuřici nebo hrášek. A pro vegetariány máme také dobrou zprávu: místo masa můžete s klidem použít tofu nebo uzený tempeh. Vegani pak sáhnou po rostlinné smetaně a vynechají vejce a sýr.
Francouzské brambory jsou zkrátka jídlo mnoha tváří, které rozhodně nepatří do archivu.

Francouzské brambory s uzenou krkovicí a sýrovou krustičkou

1 komentář
Frncouzké brambory mám rád, často si je dělávám jsou pracovně nenáročné a chutné. K nim ještě okurkový salát nebo okurek ze sklinky a zapít pivíčkem, to je pak krásný život ! Dobrou chuť.