Tyto zapečené brambory nesou právem svůj vznešený název, jelikož to není jen obyčejná příloha, ale přímo královské jídlo, které okouzlí i mlsné jazýčky. Recept sice pochází z obyčejných brambor, ale spojením ingrediencí je můžete s přehledem podávat i přímo na prezidentském hradě.
Vrstvením jemně ochucených brambor s plátky Hermelínu, občas se šunkou nebo cibulkou, zalité vejcem nebo smetanou, dosáhneme po upečení zlatavé dokonalosti. Kombinace jemně křupavého povrchu a krémového vnitřku tvoří harmonii chutí, která zahřeje na duši. Výsledek tohoto pokrmu bude vždycky hřejivý, bohatý, mimořádně chutný a uspokojivý – ideální pro slavnostní oběd i pohodovou večeři ve dvou.
Recept na sýrové zapečené brambory z trouby
Ingredience na zapečené brambory s Hermelínem
- 800 g brambor
- 2 ks – 120 g Hermelínu
- 200 g anglické slaniny
- 350 ml smetany (dle chuti sladké nebo zakysané)
- pažitka nebo libeček
- sůl
- pepř
Postup přípravy brambor jako hlavního jídla
1. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Třetinu brambor rozložíme na dno zapékací mísy, osolíme a posypeme pepřem a libečkem nebo pažitkou.
2. Brambory rovnoměrně poklademe plátky Hermelínu a plátky anglické slaniny.
3. Opět poklademe plátky brambor, slaniny a Hermelínu a ochutíme.
4. Poslední vrstvu tvoří zbytek brambor, které lehce osolíme a opepříme.
5. Nakonec vše zalijeme slanou nebo zakysanou smetanou a přikryté pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 30 minut, poté pokličku sundáme a pečeme do zlatava odkryté dalších 10-15 minut.
Servírování: Tento pokrm se podává buď samotný se zeleninovým salátem, ale výborný je i jako příloha k masu.

Sedlácké zlato aneb zapečené brambory s cibulí a slaninou. Síla pokrmu v kombinaci obyčejného, ale poctivého

Zapečené vepřové s bramborami Champvallon: Recept, který svádí krále
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková