Tyto zapečené brambory nesou právem svůj vznešený název, jelikož to není jen obyčejná příloha, ale přímo královské jídlo, které okouzlí i mlsné jazýčky. Recept sice pochází z obyčejných brambor, ale spojením ingrediencí je můžete s přehledem podávat i přímo na prezidentském hradě.

Vrstvením jemně ochucených brambor s plátky Hermelínu, občas se šunkou nebo cibulkou, zalité vejcem nebo smetanou, dosáhneme po upečení zlatavé dokonalosti. Kombinace jemně křupavého povrchu a krémového vnitřku tvoří harmonii chutí, která zahřeje na duši. Výsledek tohoto pokrmu bude vždycky hřejivý, bohatý, mimořádně chutný a uspokojivý – ideální pro slavnostní oběd i pohodovou večeři ve dvou.

Recept na sýrové zapečené brambory z trouby

Ingredience na zapečené brambory s Hermelínem

  • 800 g brambor
  • 2 ks – 120 g Hermelínu
  • 200 g anglické slaniny
  • 350 ml smetany (dle chuti sladké nebo zakysané)
  • pažitka nebo libeček
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy brambor jako hlavního jídla

1. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Třetinu brambor rozložíme na dno zapékací mísy, osolíme a posypeme pepřem a libečkem nebo pažitkou.

2. Brambory rovnoměrně poklademe plátky Hermelínu a plátky anglické slaniny.

3. Opět poklademe plátky brambor, slaniny a Hermelínu a ochutíme.

4. Poslední vrstvu tvoří zbytek brambor, které lehce osolíme a opepříme.

5. Nakonec vše zalijeme slanou nebo zakysanou smetanou a přikryté pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 30 minut, poté pokličku sundáme a pečeme do zlatava odkryté dalších 10-15 minut.

Servírování: Tento pokrm se podává buď samotný se zeleninovým salátem, ale výborný je i jako příloha k masu.

Obrázek receptu na Sedlácké zlato aneb zapečené brambory s cibulí a slaninou, síla pokrmu v kombinaci obyčejného, ale poctivého

Sedlácké zlato aneb zapečené brambory s cibulí a slaninou. Síla pokrmu v kombinaci obyčejného, ale poctivého

Obrázek k receptu na zapečené vepřové Champvallon

Zapečené vepřové s bramborami Champvallon: Recept, který svádí krále

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest