Není nad rodinnou večeři u jednoho stolu. Jetě lepší je, když je celá večeře z jednoho pekáče. Čas, který by jste strávili u sporáku, věnujte rodině, zatímco se jídlo peče v troubě. Tento recept jsou v podstatě upravené klasické francouzské brambory, avšak mírně zdokonalené. Změnu chuti poznáte především díky tomu, že v receptu nechybí žampiony a česnek. Žampionů se vůbec nebojte, opečené na pánvi se slaninou nebo uzeným masem chutnají famózně.
Recept na gratinované brambory
Délka přípravy 30 minut, délka tepelné úpravy 45 minut. 6 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 1,2 kg předvařených brambor ve slupce
- 125 g slaniny nebo uzeného masa
- 6 uvařených vajec
- 500 g čerstvých hub nebo žampionů
- 4 stroužky česneku
- 200 g tvrdého sýra nebo mozzarelly
- 200 g smetany min 24%
- 25 ml oleje
- sůl a mletý černý pepř
- máslo na vymazáni zapékací mísy
- strouhanku na vysypání mísy
Postup přípravy
1. Uvařená vejce oloupeme
2. Oloupeme si také uvařené brambory a stroužky česneku.
3. Žampiony si nakrájíme na plátky.
4. Na pánvi si rozpálíme olej a přidáme žampiony, které osolíme a opepříme.
5. Opečeme za stálého míchání ze všech stran.
6. Přidáme nakrájenou slaninu a restujeme další 3 minuty.
7. Odstavíme, přidáme prolisovaný česnek a pořádně promícháme.
8. Troubu si dáme předehřát na 180 stupňů Celsia.
9. Vymažeme a vysypeme si zapékací mísu.
10. Vejce i brambory si nakrájíme na kolečka.
11. Polovinu brambor dáme do zapékací mísy, poté je osolíme a opepříme.
12. Na brambory dáme celou směs se žampiony a následně obložíme vejci.
13. Nakonec dáme zbytek brambor a ještě mírně osolíme.
14. Zalejeme co nejhustší smetanou.
15. Dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut a poté přidáme na brambory nastrouhaný sýr.
16. Nyní zvýšíme teplotu na 200 stupňů Celsia a pečeme cca 15 minut dozlatova.
17. Před podáváním necháme 10 min zchladnout mimo troubu.
Zapečené nebo gratinované?
Pojem gratinované brambory je pouze odvozenina od francouzského “gratin dauphinois” a volně přeloženo se prostě jedná o zapečené brambory. Tak jako tak má tento pokrm francouzské kořeny a pochází z oblasti Dauphiné v jihovýchodní Francii. První zmínky o tomto výtečném jídle najdeme již kolem 18. století. Pokrm se rychle rozšířil po celé Evropě, některé národy si ho však upravili podle svého. Například ve Švýcarsku si místi jídlo pojmenovali “Rösti” a rozhodli se, že ho nebudou péct, ale smažit.