Houby, houby, houby a pokaždé jinak. Podobně je to i s bramborami, protože jejich využití v kuchyni je téměř nekonečné. Všichni známe francouzské brambory, ale známe je s houbami?

Pokud houby sbíráte a jíte a už nevíte co s nimi, zkuste tuhle skvělou večeři a určitě nebudete litovat. Recept kombinuje brambory, houby, slaninu, smetanu, to vše zapéct do trouby. Tento recept Vám bude chutnat, slibujeme!

Recept na brambory s houbami zapečené v pekáči, slaninou, cibulí a česnekem

Ingredience na přípravu

  • 1 kg brambor
  • 300 g hub dle možnosti a chuti
  • 40 g slaniny
  • plátek másla
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 1 pórek
  • 2 stroužky česneku
  • drcený kmín dle chuti
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř dle chuti
  • bazalka

Postup přípravy

1.Na půlkroužky nakrájíme cibuli, bazalku a česnek, houby nakrájíme na menší plátky, slaninu na kostičky.

2. Na rozpuštěném másle orestujeme slaninu, přidáme cibuli, česnek, houby, osolíme a opepříme a přidáme drcený kmín.

Houbovou směs dusíme pod pokličkou.
Houbovou směs dusíme pod pokličkou

3. K houbám přidáme pórek, trochu vody a chvíli podusíme přikryté pokličkou.

4. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky a skládáme do vymaštěného pekáčku. Každou vrstvu osolíme a přidáme drcený kmín.

Brambory nakrájíme na plátky a ukládáme do plechu.
Brambory nakrjíme na plátky a ukládáme do plechu.

5. Na vrstvu brambor navrstvíme houbovou směs a další vrstvu brambor, kterou osolíme a okmínujeme.

Mezi dvě vrstvy brambor dáme vrstvu houbové směsi.
Mezi dvě vrstvy brambor dáme vrstvu houbové směsi.

6. V misce rozšleháme osolená vajíčka přidáme smetanu. Řádně rozšleháme, přidáme bazalku a polijeme brambory.

Zalejeme vajíčkovo-smetanovou směsí s bazalkou a pečeme.
Zalejeme vajíčkovo-smetanovou směsí s bazalkou a pečeme.

7. Pečeme v troubě na 180 stupňů do změknutí brambor.

Tip

Jídlo můžete podávat jako hlavní chod, nebo jako přílohu k pečenému masu.

Obrázek receptu na Vepřovou krkovici na žampionech se silnou omáčkou

Plátky vepřové krkovice připravené na houbách s omáčkou z cibulovo – sádlového základu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest