Houby, houby, houby a pokaždé jinak. Podobně je to i s bramborami, protože jejich využití v kuchyni je téměř nekonečné. Všichni známe francouzské brambory, ale známe je s houbami?
Pokud houby sbíráte a jíte a už nevíte co s nimi, zkuste tuhle skvělou večeři a určitě nebudete litovat. Recept kombinuje brambory, houby, slaninu, smetanu, to vše zapéct do trouby. Tento recept Vám bude chutnat, slibujeme!
Recept na brambory s houbami zapečené v pekáči, slaninou, cibulí a česnekem
Ingredience na přípravu
- 1 kg brambor
- 300 g hub dle možnosti a chuti
- 40 g slaniny
- plátek másla
- 1 cibule
- 2 vejce
- 1 pórek
- 2 stroužky česneku
- drcený kmín dle chuti
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř dle chuti
- bazalka
Postup přípravy
1.Na půlkroužky nakrájíme cibuli, bazalku a česnek, houby nakrájíme na menší plátky, slaninu na kostičky.
2. Na rozpuštěném másle orestujeme slaninu, přidáme cibuli, česnek, houby, osolíme a opepříme a přidáme drcený kmín.
3. K houbám přidáme pórek, trochu vody a chvíli podusíme přikryté pokličkou.
4. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky a skládáme do vymaštěného pekáčku. Každou vrstvu osolíme a přidáme drcený kmín.
5. Na vrstvu brambor navrstvíme houbovou směs a další vrstvu brambor, kterou osolíme a okmínujeme.
6. V misce rozšleháme osolená vajíčka přidáme smetanu. Řádně rozšleháme, přidáme bazalku a polijeme brambory.
7. Pečeme v troubě na 180 stupňů do změknutí brambor.
Tip
Jídlo můžete podávat jako hlavní chod, nebo jako přílohu k pečenému masu.