Chudá jídla rozhodně nemusí být nudná, zvlášť když voní po česneku a majoránce. Fazolový guláš je toho krásným důkazem – jednoduchý, rychlý, ale naprosto skvělý. Mám ho moc ráda, protože je sytý, výživný a navíc z ingrediencí, které má člověk většinou doma. I proto se z něj stalo oblíbené jídlo nejen v domácnostech, ale i ve školních jídelnách nebo hospodách. Je to prostě poctivá česká klasika, která nikdy nezklame.

Fazolový guláš má ale spoustu podob. Někdo ho vaří čistě z fazolí, jiný přidává uzeninu, klobásu, špek nebo trochu mletého masa. Někde se dochucuje česnekem a majoránkou, jinde rajčatovým protlakem nebo špetkou pálivé papriky. Základ ale zůstává stejný – sytá chuť fazolí, výrazné koření a hustá omáčka, do které se nejlépe namáčí čerstvý krajíc chleba. Já osobně mám slabost pro verzi s klobásou, protože mi připomíná časy, kdy jsme měli stánkové občerstvení. Právě tahle verze šla tehdy na odbyt jako první – a vůbec se nedivím. Když se fazolový guláš povede, krásně voní a zahřeje, a člověk má hned lepší náladu.

Recept na fazolový guláš s klobásou

Ingredience potřebné k přípravě fazolového guláše s klobásou

  • 800 g fazolí (2 plechovky fazolí v nálevu, případně 250 g předem namočených a doma uvařených, červené, bílé nebo mix)
  • cca 250 g kvalitní uzené klobásy
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku (utřené nebo prolisované)
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička majoránky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • voda nebo vývar dle potřeby
  • 1 lžíce hladké mouky na zahuštění (volitelné)

Postup přípravy guláše z fazolí

1. Na tuku orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a restujeme, dokud klobása pustí tuk a vůni.

2. Přidáme prolisovaný česnek, obě papriky a ihned zalijeme trochou vody, aby se paprika nespálila.

3. Vmícháme protlak, směs osolíme a opepříme.

4. Přidáme scezené fazole, trochu nálevu nevadí, přidá guláši chuť. Potom zalijeme 250 – 300 ml vody nebo vývaru.

5. Promícháme a necháme 10-15 minut povařit na mírném plameni.

6. Pokud chcete mít guláš hustší, stačí zahustit jíškou (mouka opražená na tuku), já zahušťuji hrstí ovesných vloček v době přidání vody, aby se stihli rozvařit a jídlo zahustit. Po zahuštění jíškou necháme povařit dalších 5 minut.

7. Na závěr dochutíme rozemnutou majoránkou, solí, pepřem, případně chilli.

Servírování

  • Fazolový guláš nejlépe chutná s čerstvým chlebem nebo pečivem.
  • Skvělá je lžička zakysané smetany na dochucení na talíři.
  • Lze ozdobit čerstvou petrželkou nebo pažitkou.
Obrázek receptu na Fazolový guláš po mexicku - jídlo plné bílkovin

Fazolový guláš po mexicku – hrnec plný bílkovin

Obrázek k receptu na fazolovou polévka s uzeným a fleky

Fazolová polévka s uzeným a fleky: Sytá jako hlavní jídlo

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest