Asijská kuchyně se celosvětově těší velké oblibě zejména díky rozmanitosti chutí a důrazem na jejich vyváženost. Přímo symfonii zde spolu hrají sladká, slaná, kyselá a hořká složka. Mimo to je tato kuchyně charakteristická jednoduchostí a rychlostí přípravy jídel, často si při ní vystačíte s několika surovinami a kvalitní pánví (zejména typickým wokem). Klíčovou roli hraje také používání čerstvých a lokálních surovin, v nichž se odrážejí specifika jednotlivých zemí i menších regionů.
Sójová omáčka: Pozor na levné varianty
Sójová omáčka patří v asijské kuchyni mezi základní dochucovadla. Její historie sahá až do druhého tisíciletí před naším letopočtem. Jak původně vznikla? Fermentací sójových bobů a pšenice. Kvalitní sójová omáčka je tedy i v současnosti výsledkem přirozené fermentace, což je proces trvající několik měsíců. Finální výrobek obsahuje pouze několik základních surovin: sójové boby, pšenici, vodu a sůl. Průmyslově vyráběné omáčky nemají šanci takové kvality dosáhnout, často obsahují chemické přísady, zvýrazňovače chuti a konzervanty. To může mít neblahý vliv na zdraví, je proto důležité nepodlehnout snaze ušetřit peníze, ale vybírat produkty vyrobené tradičními metodami bez použití umělých přísad.
Ingredience na vaječnou rýži:
- Rýže – 1 šálek;
- Voda – 2 šálky;
- Olivový olej – dle potřeby;
- Sůl – dle chuti;
- Vejce – 4 ks.
Ingredience na smaženou zeleninu:
- Česnek – dle chuti;
- Čerstvý zázvor – dle chuti;
- Olivový olej – dle potřeby;
- Cibule – 1 ks;
- Zelené fazolky – 1 hrst;
- Červená paprika (kapie) – 1 ks;
- Čerstvá baby kukuřice – 1 ks;
- Tmavá sójová omáčka – 3 polévkové lžíce.
Postup přípravy:
- Jako první si připravte rýži:
- Na pánev nalijte trochu olivového oleje, hned přisypte rýži a promíchejte.
- Přidejte vodu, osolte a duste pod poklicí asi 10 minut doměkka.
- Rozklepněte vejce, oddělte bílky od žloutků.
- Žloutky jemně promíchejte vidličkou, nalijte k rýži a promíchejte.

Krůtí nudličky se zeleninou a arašídy v jemně pikantní omáčce, s hranolkami
- Z bílků zlehka vyšlehejte pěnu (ne sníh).
- Bílkovou pěnu nalijte na rýží a za občasného míchání smažte 2 minuty.
- Nyní je čas na přípravu zeleniny:
- Česnek a zázvor nakrájejte na plátky.
- Asi 2 minuty je restujte na troše olivového oleje.
- Fazolky nakrájejte na menší kousky, cibuli na nudličky. Oboje přidejte k česneku a zázvoru. Chcete-li fazolky měkčí, můžete je předtím osmahnout zvlášť.
- Papriku nakrájejte na nudličky, baby kukuřici na plátky, přidejte na pánev k ostatní zelenině a dobře osmahněte.
- Do směsi přidejte kvalitní tmavou sójovou omáčku.
- Na mírnějším plameni za občasného míchání smažte 5 minut.

Čína: vepřový bok po asijsku s rýží
Zdroj: Autorský text, YouTube, Eater