Asijská kuchyně se celosvětově těší velké oblibě zejména díky rozmanitosti chutí a důrazem na jejich vyváženost. Přímo symfonii zde spolu hrají sladká, slaná, kyselá a hořká složka. Mimo to je tato kuchyně charakteristická jednoduchostí a rychlostí přípravy jídel, často si při ní vystačíte s několika surovinami a kvalitní pánví (zejména typickým wokem). Klíčovou roli hraje také používání čerstvých a lokálních surovin, v nichž se odrážejí specifika jednotlivých zemí i menších regionů.  

Sójová omáčka: Pozor na levné varianty

Sójová omáčka patří v asijské kuchyni mezi základní dochucovadla. Její historie sahá až do druhého tisíciletí před naším letopočtem. Jak původně vznikla? Fermentací sójových bobů a pšenice. Kvalitní sójová omáčka je tedy i v současnosti výsledkem přirozené fermentace, což je proces trvající několik měsíců. Finální výrobek obsahuje pouze několik základních surovin: sójové boby, pšenici, vodu a sůl. Průmyslově vyráběné omáčky nemají šanci takové kvality dosáhnout, často obsahují chemické přísady, zvýrazňovače chuti a konzervanty. To může mít neblahý vliv na zdraví, je proto důležité nepodlehnout snaze ušetřit peníze, ale vybírat produkty vyrobené tradičními metodami bez použití umělých přísad.  

Ingredience na vaječnou rýži:

  • Rýže –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 šálek;
  • Voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 šálky;
  • Olivový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks.

Ingredience na smaženou zeleninu:

  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Čerstvý zázvor –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Olivový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Zelené fazolky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 hrst;
  • Červená paprika (kapie) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Čerstvá baby kukuřice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Tmavá sójová omáčka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 polévkové lžíce.
Obrázek k receptu: Inspirace z Asie za pár kaček: Vaječná rýže se zeleninou
Foto: YouTube / viele Rezepte , Recept na: Inspirace z Asie za pár kaček: Vaječná rýže se zeleninou

Postup přípravy:

  • Jako první si připravte rýži:
  • Na pánev nalijte trochu olivového oleje, hned přisypte rýži a promíchejte.
  • Přidejte vodu, osolte a duste pod poklicí asi 10 minut doměkka.
Obrázek k receptu: Inspirace z Asie za pár kaček: Vaječná rýže se zeleninou
Foto: YouTube / viele Rezepte ;, Recept na: Inspirace z Asie za pár kaček: Vaječná rýže se zeleninou
  • Rozklepněte vejce, oddělte bílky od žloutků.
  • Žloutky jemně promíchejte vidličkou, nalijte k rýži a promíchejte.
Obrázek receptu na Krůtí se zeleninou a arasidy.

Krůtí nudličky se zeleninou a arašídy v jemně pikantní omáčce, s hranolkami

Obrázek k receptu: Inspirace z Asie za pár kaček: Vaječná rýže se zeleninou
Foto: YouTube / viele Rezepte , Recept na: Inspirace z Asie za pár kaček: Vaječná rýže se zeleninou
  • Z bílků zlehka vyšlehejte pěnu (ne sníh).
  • Bílkovou pěnu nalijte na rýží a za občasného míchání smažte 2 minuty.
  • Nyní je čas na přípravu zeleniny:
  • Česnek a zázvor nakrájejte na plátky.
  • Asi 2 minuty je restujte na troše olivového oleje.
Obrázek k receptu: Inspirace z Asie za pár kaček: Vaječná rýže se zeleninou
Foto: YouTube / viele Rezepte , Recept na: Inspirace z Asie za pár kaček: Vaječná rýže se zeleninou
  • Fazolky nakrájejte na menší kousky, cibuli na nudličky. Oboje přidejte k česneku a zázvoru. Chcete-li fazolky měkčí, můžete je předtím osmahnout zvlášť.
  • Papriku nakrájejte na nudličky, baby kukuřici na plátky, přidejte na pánev k ostatní zelenině a dobře osmahněte.
  • Do směsi přidejte kvalitní tmavou sójovou omáčku.
  • Na mírnějším plameni za občasného míchání smažte 5 minut.  
Obrázek receptu na vepřový bok po asijsku s rýží.

Čína: vepřový bok po asijsku s rýží

Zdroj: Autorský text, YouTube, Eater

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest