Čím nakrmit hladové výletníky, co dát horníkovi s sebou k svačině nebo přidat při zahradní oslavě na stůl? Kynutou bramborovou buchtu! Jídlo je velmi syté a zároveň levné. Brambory dodají vláčnost, díky které buchta vydrží déle než jiné kynuté moučníky. Brambory, mouka a droždí platí za levné suroviny. Chcete-li punc levného jídla udržet, držte se receptu se vším všudy včetně gothaje. Pokud chcete přihodit něco luxusnějšího, sáhněte po uzeném mase nebo klobáse.

Pamatujte na to, že mléko, kterým zalijete brambory, musí být opravdu horké, aby se brambory „spařily“. Tím docílíte požadované konzistence těsta. Buchtu si můžete upéct na rodinný výlet jako chutnou alternativu ke klasickému chlebu se salámem. Ideální je také pro velkou společnost, kdy ji můžete jíst rovnou z plechu.

Recept na kynutou bramborovou buchtu

Doba přípravy: 2 hodiny 5 minut

Co potřebujeme

  • 10 ks větších brambor
  • 0,5 l mléka
  • 2 kostky droždí
  • 1 hlava česneku (množství upravte podle své chuti a podle síly česneku)
  • 1 hrst majoránky
  • 1 hrnek oleje
  • 2 vejce
  • 300 g gothaje (nebo jiného měkkého salámu)
  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky soli
  • ¼ lžičky krystalového cukru
  • Škvarky nebo sádlo na vymazání pekáče

Postup přípravy kynuté bramborové buchty

1. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a vymačkáme přebytečnou vodu.

2. Zalijeme vařícím mlékem.

3. Přidáme droždí, cukr, promícháme a necháme asi 20 minut, než vzejde kvásek.

4. Mezitím prolisujeme česnek a salám nakrájíme na kostičky.

5. Do vzešlého kvásku přidáme veškeré ostatní ingredience a promícháme. Necháme kynout 30 minut.

6. Velký a vyšší pekáč vymažeme sádlem nebo škvarkami. Nevysypáváme moukou.

7. Do pekáče nalijeme těsto a necháme dalších 30 minut kynout.

8. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C a po vykynutí v ní pečeme buchtu asi 45 minut.

9. Krájíme až po vychladnutí, aby nespadla.

Tip pro vegetariánskou verzi

Místo uzeniny nebo salámu použijte sýr nebo tofu. Výborně chutná také cibulka smažená na másle.

Bramborák z plechu - slaná buchta z kynutého bramborového těsta

Kynutý bramborák na plechu: Bramborová buchta se slaninou – vydatná, vláčná a voňavá

Obrázek receptu na sýrové buchtičky se šunkou.

Slané sýrové buchtičky se šunkou: Slané pečivo s rychlou přípravou a skvělou chutí

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest