Jahodové řezy jsou pro mě symbolem začátku léta. Když na zahradě voní první jahody, rojí se mi v hlavě myšlenky, co všechno bych z nich mohla připravit – samozřejmě, když se nesní hned čerstvé, ale to se na začátku stává často, protože svojí vůní lákají všechny kolem. Ale později, když nějaké zbydou, rychle se na ně vrhnu a upeču nějakou tu skvělou jahodovou dobrotu.
A tento recept je na zahradu jako stvořený, protože nemusíte nic vážit – zvládnete jej upéct jen za pomoci hrnku, což je velká výhoda pro ty, kdo nechtějí hlavně v létě trčet dlouho v kuchyni a připravovat složité pokrmy a dezerty. Stačí vám pár základních surovin, ze kterých vykouzlíte vláčný korpus, a pak už jej jenom ozdobíte svěží jahodovou polevou, případně dle chuti pocákáte čokoládou. A vznikne dezert, který potěší všechny, kdo milují jednoduchost a chuť čerstvého ovoce.
Hrníčkový recept na buchtu s jahodami
Ingredience potřebné na přípravu řezů z jahod snadno a hrnkově
Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 hrnek mléka
- půl hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce holandského kakaa
Krém
- čerstvé jahody a voda (může být i jahodový kompot)
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 2 jahodové pudinky v prášku
- 200 g másla
- čokoládová poleva na ozdobu
Postup přípravy jahodových řezů
1. V misce smícháme mléko, olej, cukr, přidáme vajíčka, vanilkový cukr, prášek do pečiva a mouku s kakaem. Pořádně rozmícháme a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

2. Korpus pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 minut.
3. Zatím si připravíme krém. Šťávu z jahodového kompotu (případně vodu z povařených jahod) si nalijeme do hrnečku.
4. Jahody si rozmixujeme, přilijeme k nim šťávu z hrnečku, přidáme stejné množství vody, přidáme cukr a pořádně rozmícháme.
5. Většinu tekuté jahodové směsi vylijeme do kastrůlku, trochu si necháme v hrníčku na rozmíchaní jahodových pudinků.
6. Tekutou směs v kastrůlku přivedeme k varu a za stálého míchání vlijeme směs z hrnečku a uvaříme hustý jahodový pudink, který poté vychladíme.
7. Do studeného pudinku vmícháme změklé máslo a vymícháme krém.
8. Krém nalijeme na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřeme a uhladíme.

9. Pocákáme čokoládovou polevou.
Tipy
- Pod jahodovou polevu můžete přidat i vrstvu tvarohu, šlehačky nebo vanilkového krému.
- Zákusek je výborný s malinami nebo rybízem místo jahod.
- Na ozdobu si nechte pár čerstvých jahod a lístky máty.
- Zákusek uložte na několik hodin do chladu.
Rychlá a jednoduchá buchta s ovocem: Mokrá ovocná buchta, která připomíná roládu, ale je hotová raz dva
Voňavá jahodová bublanina s mandlovou moukou: Vylepšený tradiční recept s vůní po mandlích
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Kouzlíme v kuchyni: @magicinthekitchen1