Jahodové řezy jsou pro mě symbolem začátku léta. Když na zahradě voní první jahody, rojí se mi v hlavě myšlenky, co všechno bych z nich mohla připravit – samozřejmě, když se nesní hned čerstvé, ale to se na začátku stává často, protože svojí vůní lákají všechny kolem. Ale později, když nějaké zbydou, rychle se na ně vrhnu a upeču nějakou tu skvělou jahodovou dobrotu.

A tento recept je na zahradu jako stvořený, protože nemusíte nic vážit – zvládnete jej upéct jen za pomoci hrnku, což je velká výhoda pro ty, kdo nechtějí hlavně v létě trčet dlouho v kuchyni a připravovat složité pokrmy a dezerty. Stačí vám pár základních surovin, ze kterých vykouzlíte vláčný korpus, a pak už jej jenom ozdobíte svěží jahodovou polevou, případně dle chuti pocákáte čokoládou. A vznikne dezert, který potěší všechny, kdo milují jednoduchost a chuť čerstvého ovoce.

Hrníčkový recept na buchtu s jahodami

Ingredience potřebné na přípravu řezů z jahod snadno a hrnkově

Těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • půl hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce holandského kakaa

Krém

  • čerstvé jahody a voda (může být i jahodový kompot)
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 2 jahodové pudinky v prášku
  • 200 g másla
  • čokoládová poleva na ozdobu

Postup přípravy jahodových řezů

1. V misce smícháme mléko, olej, cukr, přidáme vajíčka, vanilkový cukr, prášek do pečiva a mouku s kakaem. Pořádně rozmícháme a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

Těsto vylijeme na plech a upečeme.
Zdroj: se souhlasem Kouzlíme v kuchyni, Těsto vylijeme na plech a upečeme.

2. Korpus pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 minut.

3. Zatím si připravíme krém. Šťávu z jahodového kompotu (případně vodu z povařených jahod) si nalijeme do hrnečku.

4. Jahody si rozmixujeme, přilijeme k nim šťávu z hrnečku, přidáme stejné množství vody, přidáme cukr a pořádně rozmícháme.

5. Většinu tekuté jahodové směsi vylijeme do kastrůlku, trochu si necháme v hrníčku na rozmíchaní jahodových pudinků.

6. Tekutou směs v kastrůlku přivedeme k varu a za stálého míchání vlijeme směs z hrnečku a uvaříme hustý jahodový pudink, který poté vychladíme.

7. Do studeného pudinku vmícháme změklé máslo a vymícháme krém.

8. Krém nalijeme na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřeme a uhladíme.

Krém narovnáme na vychladlý korpus a pocákáme čokoládou.
Zdroj: se souhlasem Kouzlíme v kuchyni, Krém narovnáme na vychladlý korpus a pocákáme čokoládou.

9. Pocákáme čokoládovou polevou.

Tipy

  • Pod jahodovou polevu můžete přidat i vrstvu tvarohu, šlehačky nebo vanilkového krému.
  • Zákusek je výborný s malinami nebo rybízem místo jahod.
  • Na ozdobu si nechte pár čerstvých jahod a lístky máty.
  • Zákusek uložte na několik hodin do chladu.
Obrázek k receptu na piškotový moučník s krémem a ovocem

Rychlá a jednoduchá buchta s ovocem: Mokrá ovocná buchta, která připomíná roládu, ale je hotová raz dva

Jahodová bublanina upečená z mandlové mouky s čerstvými jahodami

Voňavá jahodová bublanina s mandlovou moukou: Vylepšený tradiční recept s vůní po mandlích

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Kouzlíme v kuchyni: @magicinthekitchen1

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest