Tato známá, jednoduchá a přesto naprosto neodolatelná buchta neodmyslitelně patří k české domácí kuchyni. Bublanina je typická svou vzdušnou strukturou, která „nabublá“ díky kypřícímu prášku nebo vyšlehaným vejcím. Takto vlastně vzniklo její jméno.
Nejčastější varianta je pravděpodobně třešňová nebo borůvková. Tato meruňková s kousky čokolády je ale zcela výjimečná. Meruňky dodávají bublanině nakyslou chuť, která se s čokoládou dokonalé snoubí.
Recept na nadýchanou bublaninu s meruňkami a čokoládou
Délka pečení v troubě 35 – 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 6 vajec
- 300 g cukru
- 6 lžic horké vody
- 4 lžíce oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- meruňky
- 100 g čokolády
Postup přípravy meruňkové bublaniny s čokoládou
1. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme vodu, olej a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva.
2. Vše ušleháme a vlijeme do menšího plechu s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem.
3. Na těsto vyskládáme nakrájené meruňky a nasekanou čokoládu.
4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 35 – 40 minut podle typu trouby.
Fenomén „Bublanina“
Tajemství její popularity spočívá právě v té neuvěřitelné jednoduchosti. Kořeny bublaniny najdeme už v kuchyních našich prababiček, kdy se pekla v kamnech na litinových plechách, často bez vážení, jen od oka. V některých regionech byla známá jako „litá buchta“, jinde jako „bublaná buchta“, ale základ byl vždy stejný.
Servírováním k dokonalosti
Bublanina je skvělá i samotná, ale výborně chutná s kopečkem zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny. A pokud si ji chcete opravdu vychutnat, uvařte si k ní lehce sladký ovocný čaj nebo cappuccino.

Tvarohová bublanina s ovocem – šťavnatá buchta, kterou zvládne každý

Nadýchaná Šlehačková bublanina s ovocem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI