Uvaříme si poctivý hovězí guláš s jemnou autentickou chutí. Guláš je klasické jídlo vyznačující se bohatou škálou vůní a měkkým šťavnatým hovězím masem. Tuto variantu preferují lidé, kteří si nepotrpí na pikantní guláš. Recept je proto skvělý pro rodinné obědy zahrnující děti. Zároveň platí, že když si guláš uvaříte den předem, následující den chutná ještě mnohem lépe. Chutě se dokonale prolnou a struktura dobře odleží.

Věděli jste, že slovo “guláš” pochází z maďarského “gulyás”, což v překladu znamená pastýř dobytka? Guláš byl původně jednoduché jídlo, které si zpravidla vařili právě pastevci v kotlíku na ohni. K masu se tehdy přidávalo naprosté minimum ingrediencí, zejména cibule, voda, paprika a časem také brambory. Teprve v 18. století, kdy se rozšířila paprika, se stal guláš podstatně chuťově bohatším.

Recept na jemný hovězí guláš

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg hovězího masa
  • 700 g cibule
  • 100 g slaniny
  • 4 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 snítky šalvěje
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 2/3 lžíce pikantní papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 300 ml červeného vína
  • 300 ml vody
  • 3 bobkové listy

Postup přípravy

1. Nadrobno si nakrájíme cibuli a maso nakrájíme na kostičky.

Nakrájíme hovězí maso.
Zdroj obrázku: SOS kuchyně, Nakrájíme hovězí maso.

2. Dále na malé kostičky nakrájíme slaninu a vložíme ji spolu s olejem do hrnce.

Do hrnce s olejem dáme slaninu.
Zdroj obrázku: SOS kuchyně, Do hrnce s olejem dáme slaninu.

3. Slaninu cca 4 minuty restujeme a poté ji vyndáme a místo ní do oleje vložíme hovězí maso.

4. Maso zprudka smažíme přibližně 8 minut, aby se zatáhlo a poté ho také vyndáme.

Opečené maso vyndáme.
Zdroj obrázku: SOS kuchyně, Opečené maso vyndáme.

5. Do omastku po masu vsypeme cibuli a restujeme dokud nezesklovatí.

Cibuli orestujeme.
Zdroj obrázku: SOS kuchyně, Cibuli orestujeme.

6. Mezitím si nasekáme nadrobno všechny bylinky a přimícháme k ním celý kmín.

7. Jakmile je cibule dozlatova propečená, přidáme k ní opět maso a restujeme spolu 20 – 25 minut.

8. Během smažení maso osolíme a opepříme a také nasypeme směs bylinek s kmínem.

9. Dále přidáme červenou papriku a dobře promícháme.

10. Poté přidáme rajčatový protlak, červené víno a vody. Chvíli opět povaříme.

11. Nakonec přihodíme ještě bobkové listy a vaříme dalších 30 minut pod pokličkou s průběžným promícháním.

Přidáme bobkové listy.
Zdroj obrázku: SOS kuchyně, Přidáme bobkové listy.

12. Během vaření můžeme dolít vodu nebo hovězí vývar dle potřeby.

Variace příloh ke guláši

Mezi nejoblíbenější přílohy k hovězímu guláši patří jednoznačně houskový knedlík. Ten skvěle nasaje šťávu guláše a navzájem se s ním doplňuje. Další možnou přílohou jsou brambory i když ke guláši u nás nejsou úplně obvyklé. Já osobně mám nejraději guláš s čerstvým chlebem, což je také jistě velmi oblíbená příloha.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest