Jókai Bableves je bohatá, vydatná polévka z fazolí, která pochází z Maďarska. Je pojmenovaná po maďarském spisovateli Móru Jókaim, který tuto polévku miloval. Typicky se připravuje z uzeného masa, klobásy, fazolí a zeleniny, což jí dodává hlubokou chuť a vůni. Tento recept je ideální pro zimní dny, kdy nám přijde vhod něco teplého, co nás zahřeje a zasytí. Polévka se často doplňuje na talíři lžicí zakysané smetany a zelenou petrželkou.

Recept na Jókai bableves: Tradiční maďarskou fazolovou polévku s uzeným masem

Ingredience na přípravu

  • 1 uzené šunky nebo uzeného masa
  • 100 g čabajské klobásy (uzená maďarská klobása)**
  • 1 hrnek – cca 200 g suchých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 pastiňák
  • 4 bobkové listy
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička černého pepře
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • sůl podle chuti (cca půl lžičky)

Na vaječné nudle

  • 1 vejce
  • 1/2 – 3/4 hrnku mouky
  • špetka soli

Na jišku

  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce sladké maďarské papriky

K podávání

  • 1PL zakysané smetany
  • zelená petrželka

Postup přípravy

1. Fazole den předem (anebo na 8-12 hodin) propláchneme a namočíme do studené vody.

2. Do velkého hrnce dáme vařit uzené maso vcelku (nejlépe uzenou kýtu), namočené fazole, bobkové listy, celé stroužky česneku a cibuli nakrájenou na poloviny. Hrnec naplníme vodou tak, aby zakrývala všechny ingredience a přivedeme k varu.

3. Poté teplotu snížíme na mírný var a vaříme za občasného zamíchání po dnu hrnce.

4. Zatímco se šunka a fazole vaří, oloupeme a nakrájíme mrkev a pastinák a také uzenou klobásu. Uložíme do misky na později.

5. Asi po 30 minutách vaření vytáhneme kýtu z polévky, necháme jí j1-3 minuty vychladnout a stáhneme oheň na minimum, odstraníme všechny kousky cibule a česnek (pokud nám v polévce vadí).

6. Když je šunka dostatečně vychladlá, aby se s ní dalo pracovat, začneme odřezávat slupku a snažíme se, aby se nám maso.nerozpadlo a nakrájíme jej na kousky velikosti sousta.

7. Nyní přidáme nakrájené šunkové maso zpět do hrnce. Zároveň přidáme do hrnce zeleninu a klobásu spolu s lžičkou čerstvě mletého černého pepře. Pokračujeme ve vaření na středním plameni.

Uvařené maso nakrájíme a dáme zpět do polévky.
Zdroj: Mindmegette, uvařené maso nakrájíme a dáme zpět do polévky.

8. Vaječné nudle můžeme udělat hned, i když je to velmi časově náročné, a tak si je radši připravíme předem. Do malé misky dáme 1/2 hrnku mouky se špetkou soli a vajíčko. Rukou pořádně propracujeme, než nám vznikne hrudka těsta. Pokud je těsto lepkavé, přidáme trochu mouky, aby se s ním dobře pracovalo.

9. Uštipujeme malé kousky těsta a válíme je mezi palcem a ukazováčkem, dokud nebudou tak pevné, jak je jen dokážeme vyrobit. Menší jsou lepší, protože při vaření docela nabydou. Vložíme je přímo do vařící polévky, protože mají tendenci se slepovat. Přidáváme další mouku podle potřeby, aby byly nudle relativně pevné. Jakmile je v polévce dostatek nudlí, pokračujeme v práci na polévce.

Připravíme si vaječné těstoviny.
Zdroj: Mindmegette, Připravíme si vaječné těstoviny.

10. Nyní polévku zahustíme připravením jíšky. Nejprve upravte hladinu vody v polévce odebráním nebo přidáním tekutiny z hrnce nebo do hrnce.

Uvaříme jíšku a přidáme do vývaru.
Zdroj: Mindmegette, Uvaříme jíšku a přidáme do vývaru.

11. V samostatném hrnci rozpustíme sádlo na středním plameni, přisypeme mouku a dobře promícháme dřevěnou lžící.

12. Vmícháme papriku, chvilku mícháme a vlijeme za naberačku vývaru z polévky, dále mícháme na ohni, dokud nebude směs hladká. Můžeme šlehat metličkou a přidat další vývar, aby směs byla dostatečně hladká, bez hrudek.

13. Nalijte směs do hrnce s vývarem a vše promíchejte. Zvyšte teplotu na středně vysokou a vařte za častého míchání asi 10 minut nebo jen tak, aby se polévka zredukovala na požadovanou hustotu.

14. Když je hotovo, stáhneme z ohně, vmícháme balsamikový ocet, ochutnáme a dochutíme. Dosolíme podle potřeby, protože uzená šunka bývá dost slaná.

Hotovou polévku dochutíme.
Zdroj: Mindmegette, Hotovou polévku dochutíme.

15. Podáváme se lžicí zakysané smetany a zelenou petrželkou na ozdobu.

Závěr

Jókai Bableves je polévka, která si získala popularitu nejen v Maďarsku, ale i v mnoha dalších zemích díky své sytosti a vyvážené chuti. Její příprava je snadná i když delší a díky kvalitním ingrediencím můžeme vytvořit opravdový kulinářský zážitek, který zahřeje a potěší.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest