Smaženého kapra zná asi každý, je to česká klasika. Nejčastěji smaženého kapra konzumujeme s bramborovým salátem o Vánocích. Co si vyzkoušet Kapří hranolky z Třeboňska, které můžete podávat o Vánocích, ale i mimo ně. Kapří hranolky stoupají na oblibě a tak jsem se rozhodla je taky vyzkoušet. U nás doma je jasno, když smažený kapr, tak především v podobě kapřích hranolek.
Kapří hranolky jsou krásnou ukázkou toho, jak lze klasiku obohatit o moderní prvky. Tento pokrm se poprvé objevil v Třeboni, kde si na kapří hranolky nechali dát i ochrannou známku, i já jsem je poprvé vyzkoušela v tomto městě. Musím přiznat, že osobně moc kapra nemám ráda, ale v této formě mě okouzlil. Kapří hranolky potěší všechny bez výjimky a nejen milovníky ryb. Mám radost, že jsem se odhodlala je připravit a už nyní vím, že letos se na našem Štědrovečerním stole budou podávat, kromě jiného, i kapří hranolky.
Jak připravujete vy kapra na Štědrý den?
Recept na Kapří hranolky
Potřebné vybavení
- prkýnko
- ostrý nůž
- Troubu pokud rybu budete péct
- Pánev pokud budete rybu smažit
- Misku na marinování
Suroviny
- 500 g kapřích filetů (bez kůže)
- hrst libečku
- 1 lžička kmínu
- 10 stroužků česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 2 ks chilli papriček (volitelné)
- 1 ks citronu (citronová šťáva)
- 5 lžic sojové omáčky
- 120 g hladké mouky
- 1-2 ks vejce
- sůl (na dochucení)
- olej na smažení
Postup
- Kapra si očistíme a nakrájíme na menší plátky, o velikosti cca 5cm na šířku.
Kapří hranolky: Tradiční Třeboňská rybí dobrota
- Do mixéru si dáme: česnek, libeček, chilli papričky, sojovou omáčku, citronovou štávu a kmín. Vše rozmixujeme do hladka.
- Nyní dáme připraveného kapra do mísy k němu přidáme rozmixovanou směs, dále přidáme vejce. Vše společně promícháme a dáme marinovat do lednice na dobu minimálně 1 hodiny.
Kapří hranolky: Tradiční Třeboňská rybí dobrota
- Po cca 1 hodině vyjmeme rybu z lednice a následně obalíme v mouce (do mouky dáme červenou papriku a trochu soli).
Kapří hranolky: Tradiční Třeboňská rybí dobrota
- Takto připraveného kapra buď smažíme v rozpáleném oleji, nebo pečeme (na plechu vyloženým pečícím papírem) v předehřáté troubě na 200 stupňů a pečeme 20 minut. Hotovo dobrou chuť.
Poznámky
Vyzkoušejte kapří hranolky a objevte nový způsob, jak si vychutnat tradiční českou rybu. Uvidíte, že tento pokrm vás okouzlí stejně jako mě a moji rodinu.