5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Smaženého kapra zná asi každý, je to česká klasika. Nejčastěji smaženého kapra konzumujeme s bramborovým salátem o Vánocích. Co si vyzkoušet Kapří hranolky z Třeboňska, které můžete podávat o Vánocích, ale i mimo ně. Kapří hranolky stoupají na oblibě a tak jsem se rozhodla je taky vyzkoušet. U nás doma je jasno, když smažený kapr, tak především v podobě kapřích hranolek.

Kapří hranolky jsou krásnou ukázkou toho, jak lze klasiku obohatit o moderní prvky. Tento pokrm se poprvé objevil v Třeboni, kde si na kapří hranolky nechali dát i ochrannou známku, i já jsem je poprvé vyzkoušela v tomto městě. Musím přiznat, že osobně moc kapra nemám ráda, ale v této formě mě okouzlil. Kapří hranolky potěší všechny bez výjimky a nejen milovníky ryb. Mám radost, že jsem se odhodlala je připravit a už nyní vím, že letos se na našem Štědrovečerním stole budou podávat, kromě jiného, i kapří hranolky.

Jak připravujete vy kapra na Štědrý den?

Kapří hranolky: Tradiční Třeboňská rybí dobrota

Recept na Kapří hranolky

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 20 minut
Marinování 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 35 minut
Smažené marinované kapří kousky v podobě hranolek – tradiční rybí dobrota z Třeboňska

Potřebné vybavení

  • prkýnko
  • ostrý nůž
  • Troubu pokud rybu budete péct
  • Pánev pokud budete rybu smažit
  • Misku na marinování

Suroviny

  • 500 g kapřích filetů (bez kůže)
  • hrst libečku
  • 1 lžička kmínu
  • 10 stroužků česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 ks chilli papriček (volitelné)
  • 1 ks citronu (citronová šťáva)
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 120 g hladké mouky
  • 1-2 ks vejce
  • sůl (na dochucení)
  • olej na smažení

Postup 

  • Kapra si očistíme a nakrájíme na menší plátky, o velikosti cca 5cm na šířku.
    Recept na Třeboňské kapří hranolky

    Kapří hranolky: Tradiční Třeboňská rybí dobrota

  • Do mixéru si dáme: česnek, libeček, chilli papričky, sojovou omáčku, citronovou štávu a kmín. Vše rozmixujeme do hladka.
  • Nyní dáme připraveného kapra do mísy k němu přidáme rozmixovanou směs, dále přidáme vejce. Vše společně promícháme a dáme marinovat do lednice na dobu minimálně 1 hodiny.
    Recept na Třeboňské kapří hranolky

    Kapří hranolky: Tradiční Třeboňská rybí dobrota

  • Po cca 1 hodině vyjmeme rybu z lednice a následně obalíme v mouce (do mouky dáme červenou papriku a trochu soli).
    Recept na Třeboňské kapří hranolky

    Kapří hranolky: Tradiční Třeboňská rybí dobrota

  • Takto připraveného kapra buď smažíme v rozpáleném oleji, nebo pečeme (na plechu vyloženým pečícím papírem) v předehřáté troubě na 200 stupňů a pečeme 20 minut.
    Hotovo dobrou chuť.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Podávejte kapří hranolky s vaší oblíbenou přílohou a domácí majonézou nebo tatarkou
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčové slovo: kapr, Kapří hranolky, pečená ryba, ryba, smažená ryba


Vyzkoušejte kapří hranolky a objevte nový způsob, jak si vychutnat tradiční českou rybu. Uvidíte, že tento pokrm vás okouzlí stejně jako mě a moji rodinu.



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest