Karamelové větrníky z odpalovaného těsta jsou lahodný dezert, který kombinuje nadýchané, lehké těsto s bohatými, krémovými náplněmi. Tento klasický český zákusek je vyhlášený svou křupavou texturou a neodolatelnou sladkou chutí karamelu, která uspokojí každého milovníka sladkého. Příprava větrníků vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek rozhodně stojí za to. Jemný pudinkový a karamelový krém ve spojení s karamelovou polevou dodává tomuto dezertu naprosto dokonalou chuť.

Karamelové větrníky jsou ikonickým dezertem české cukrářské tradice, který je nejen chuťově dokonalý, ale také vizuálně lákavý. Jejich příprava, i když se může zdát složitá, je po krocích zvládnutelná a výsledkem je mistrovské dílo, které potěší nejen při slavnostních příležitostech.

Recept na karamelové větrníky z odpalovaného těsta

Délka pečení těsta v troubě 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Odpalované těsto:

  • 300 g Hery
  • 8 vajec
  • 600 ml vody
  • 300 g mouky
  • 1/4 lžičky soli

Karamelový krém:

  • 700 ml rostlinné šlehačky Vitala
  • 350 ml smetany ke šlehání (nebo dohromady 1050 ml smetany ke šlehání)
  • 7 lžic cukru

Vanilkový krém:

  • 500 ml rostlinné šlehačky nebo smetany ke šlehání
  • 120 g Zlatého klasu nebo vanilkového pudingu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 litr mléka
  • 4 lžíce cukru

Karamelová poleva:

  • 225 g cukru
  • 90 g másla
  • 150 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy odpalovaného těsta

1. Do hrnce si nalejeme vodu, přidáme Heru a osolíme.

2. Dobře promícháme a vaříme do rozpuštění tuku, poté přisypeme mouku.

3. Za stálého míchání stále vaříme dokud nevznikne těsto, poté ho vyšleháme.

Uvaříme odpalované těsto.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Uvaříme odpalované těsto.

4. Během šlehání průběžně přidáváme vejce a jakmile je těsto hotové, vložíme ho do cukrářského sáčku.

Těsto vyšleháme.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Těsto vyšleháme.

5. Nyní na plech vyložený pečícím papírem vytvoříme větrníky, které vložíme do předehřáté trouby na 250 stupňů na 10 – 15 minut.

Vytvoříme z těsta větrníky.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Vytvoříme z těsta větrníky.

6. Poté teplotu stáhneme na 170 stupňů a pečeme dalších 20 – 25 minut dozlatova.

7. Upečené větrníky rozpůlíme a vyskládáme na pracovní plochu.

Hotové větrníky rozpůlíme.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Hotové větrníky rozpůlíme.

Příprava karamelového krému

1. V hrnci si zkaramelizujeme cukr a poté postupně přiléváme smetanu, dokud nemáme jemný krém.

Připravíme karamelový krém.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Připravíme karamelový krém.

Příprava vanilkového krému

1. V hrnci si smícháme mléko s vanilkovým extraktem a cukrem a dobře promícháme.

2. V malém množství odděleného mléka si rozmícháme zlatý klas a tuto hmotu přilejeme do mléka s cukrem.

3. Na mírném ohni si za stálého míchání uvaříme krém a necháme ho zchladnout.

Uvaříme vanilkový krém.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Uvaříme vanilkový krém.

4. Po vychladnutí puding vyšleháme.

5. Během chladnutí pudingu si vyšleháme 500 ml rostlinné šlehačky, kterou poté postupně přidáme do pudingu a zapracujeme ji.

6. Spolu ušleháme a naplníme tímto krémem cukrářský sáček. Na spodky větrníků naneseme krém.

7. V míse si také vyšleháme 700 ml rostlinné šlehačky, do které zapracujeme karamelový krém. Na vanilkový krém naneseme pomocí cukrářského sáčku tento krém.

Pomocí cukrářského sáčku naneseme oba krémy.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Pomocí cukrářského sáčku naneseme oba krémy.

Poleva

1. V malém hrnci si zkaramelizujeme cukr a poté k němu přidáme máslo a postupně také smetanu ke šlehání.

2. Dobře spolu promícháme a chvíli povaříme.

Dokončení

1. Vršky větrníků namočíme do polevy a položíme na karamelový krém, tím větrníky uzavřeme.

Vršky namočíme do polevy.
Zdroj obrázku: Einfache Rezepte, Vršky namočíme do polevy.

Jaký je pravý původ karamelu?

Původ karamelu sahá hluboko do historie, ale přesné datum jeho objevení není zcela jasné. V podstatě karamel vzniká jako jednoduchý produkt zahřívání cukru, který se taví a přeměňuje na hnědou sladkou hmotu. Tento proces zkaramelizování cukru byl pravděpodobně objeven náhodně při prvních pokusech zpracování cukru, což se odehrávalo před tisíci lety.

TIP: Vše co potřebujete vědět o odpalovaném těstě – rozsáhlý článek i s recepty

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest