Pod jménem „kastelán“ si většina představí staršího pána s klíčemi v ruce – správce zámku. V kuchyni je s tímto názvem spojen noblesní dezert, který by se opravdu neztratil ani na zámeckém podnosu. Kastelánské řezy spojují to nejlepší z poctivé cukrařiny jako je nadýchaný piškot, jemně sladkou jablečnou vrstvu s pudinkem a lehkou tvarohovo-šlehačkovou čepici. Chuťově jsou vyvážené, lehké a přitom opravdu poctivě připravené.

Piškotový základ tvoří pevný a měkký podklad pro jablka svařená s pudinkem, která dodají šťavnatost a jemnou kyselost. Závěrečná vrstva z tvarohu a šlehačky pak celý moučník zjemní a osvěží. Je to zákusek, který vypadá slavnostně, ale zvládne ho každý, kdo si potrpí na poctivou domácí kuchyni.

Recept na kastelánské řezy s jablky a tvarohovou šlehačkou

Délka pečení v troubě asi 20 minut.

Ingredience na těsto

  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku

Z čeho připravíte jablečnou náplň

  • 500 g oloupaných jablek
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 300 ml vody

Co budete potřebovat na tvarohovou šlehačku

  • 1 tvaroh v kostce
  • 1 smetana ke šlehání
  • cukr
  • čokoládová poleva na ozdobu

Postup přípravy kastelánských řezů

1. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháváme cukr, dokud nevznikne lesklá pevná hmota.

2. Poté zašleháme žloutky, přidáme olej a nakonec do směsi opatrně zapracujeme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

3. Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 170°C.

4. Pečeme přibližně 20 minut, dokud povrch není jemně narůžovělý a těsto na dotek pružné.

5. Jablka nakrájíme na malé kostičky a dáme je do hrnce, kde je zalijeme polovinou odměřeného množství vody a necháme asi 5 minut povařit, aby změkla.

Obrázek receptu na Klasické jablečné řezy, dokonalost v jednoduchosti

Klasické jablečné řezy se strouhanými jablky a vanilkovými pudinky

6. Mezitím v druhé polovině vody rozmícháme vanilkový puding a cukr.

7. Směs přilijeme k jablkům a za stálého míchání vaříme, dokud náplň nezhoustne.

8. Horkou jablečnou směs ihned nalijeme na upečený korpus, rovnoměrně rozetřeme a necháme úplně vychladnout.

9. V misce smícháme tvaroh s cukrem podle chuti a opatrně do něj vmícháme vyšlehanou smetanu.

10. Nadýchaný a jemný krém natřeme na zchladlou jablečnou vrstvu.

11. Pokud chceme, ozdobíme vršek jemnými proužky čokoládové polevy nebo třeba nastrouhanou čokoládou a necháme chvíli uležet v chladu, aby se chutě krásně propojily.

Kastelánské řezy.
Zdroj: recepti-vio, Kastelánské řezy.

Co je dobré vědět na závěr

  • Řezy chutnají nejlépe druhý den, když se všechny vrstvy krásně propojí.
  • Jablka lze dochutit i skořicí nebo citronovou šťávou
  • Tento dezert krásně drží tvar i několik dní v lednici.
Obrázek receptu na Dezert roku kardinálské řezy s kávovou šlehačkou

Dezertem roku jsou kardinálské řezy s kávovou šlehačkou – top moučník

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest