Pod jménem „kastelán“ si většina představí staršího pána s klíčemi v ruce – správce zámku. V kuchyni je s tímto názvem spojen noblesní dezert, který by se opravdu neztratil ani na zámeckém podnosu. Kastelánské řezy spojují to nejlepší z poctivé cukrařiny jako je nadýchaný piškot, jemně sladkou jablečnou vrstvu s pudinkem a lehkou tvarohovo-šlehačkovou čepici. Chuťově jsou vyvážené, lehké a přitom opravdu poctivě připravené.
Piškotový základ tvoří pevný a měkký podklad pro jablka svařená s pudinkem, která dodají šťavnatost a jemnou kyselost. Závěrečná vrstva z tvarohu a šlehačky pak celý moučník zjemní a osvěží. Je to zákusek, který vypadá slavnostně, ale zvládne ho každý, kdo si potrpí na poctivou domácí kuchyni.
Recept na kastelánské řezy s jablky a tvarohovou šlehačkou
Délka pečení v troubě asi 20 minut.
Ingredience na těsto
- 4 vejce
- 150 g cukru
- 160 g hladké mouky
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička kypřícího prášku
Z čeho připravíte jablečnou náplň
- 500 g oloupaných jablek
- 80 g cukru
- 1 vanilkový pudink
- 300 ml vody
Co budete potřebovat na tvarohovou šlehačku
- 1 tvaroh v kostce
- 1 smetana ke šlehání
- cukr
- čokoládová poleva na ozdobu
Postup přípravy kastelánských řezů
1. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháváme cukr, dokud nevznikne lesklá pevná hmota.
2. Poté zašleháme žloutky, přidáme olej a nakonec do směsi opatrně zapracujeme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
3. Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 170°C.
4. Pečeme přibližně 20 minut, dokud povrch není jemně narůžovělý a těsto na dotek pružné.
5. Jablka nakrájíme na malé kostičky a dáme je do hrnce, kde je zalijeme polovinou odměřeného množství vody a necháme asi 5 minut povařit, aby změkla.

Klasické jablečné řezy se strouhanými jablky a vanilkovými pudinky
6. Mezitím v druhé polovině vody rozmícháme vanilkový puding a cukr.
7. Směs přilijeme k jablkům a za stálého míchání vaříme, dokud náplň nezhoustne.
8. Horkou jablečnou směs ihned nalijeme na upečený korpus, rovnoměrně rozetřeme a necháme úplně vychladnout.
9. V misce smícháme tvaroh s cukrem podle chuti a opatrně do něj vmícháme vyšlehanou smetanu.
10. Nadýchaný a jemný krém natřeme na zchladlou jablečnou vrstvu.
11. Pokud chceme, ozdobíme vršek jemnými proužky čokoládové polevy nebo třeba nastrouhanou čokoládou a necháme chvíli uležet v chladu, aby se chutě krásně propojily.
Co je dobré vědět na závěr
- Řezy chutnají nejlépe druhý den, když se všechny vrstvy krásně propojí.
- Jablka lze dochutit i skořicí nebo citronovou šťávou
- Tento dezert krásně drží tvar i několik dní v lednici.
