Tradiční český recept – chuť kmínové polévky mnohým z nás připomíná pobyt ve školní jídelně. Jde o velmi jednoduchou variaci polévky, kterou podle tohoto receptu připravíme v maximálně chutné formě. Kmínová polévka má nepopíratelně úžasnou dovednost zahřát člověka i v nejchladnějším počasí. Její složení výborně podporuje naše trávení díky kmínu a dodává tělu potřebné živiny. Jde o skvělý pokrm během dní, kdy nemáme moc času a máme v plánu rychlé a nenáročné jídlo. Ponechme tedy “jídelnovou kmínovku” v zapomnění a uvaříme si takovou, na kterou rozhodně nezapomenete.
Kmínová polévka v sobě nese bohatou historii a jednoduchost venkovské kuchyně. Její kořeny sahají až do dob, kdy se vařilo z toho, co bylo dostupné, a kdy se kmín stal základním kořením pro své léčivé vlastnosti. Českým babičkám sloužil nejen k dochucení pokrmů, ale také jako prostředek k utišení žaludečních potíží a podpoře laktace u kojících matek. Před sto lety byla běžnou součástí rodinných večeří, avšak později získala špatnou pověst kvůli častému podávání ve školních jídelnách. Přestože byla kdysi připravována z vody a mouky, moderní varianty, jako je tento recept, využívají cibuli, brambory a zeleninový vývar k obohacení chuti. Přidání rozšlehaného vejce zajišťuje krémovost a sytost polévky, zatímco kmínové aroma dodává charakteristickou vůni.
Recept na kmínovou polévku
Délka přípravy 20 minut, délka vaření 20 minut. 4 porce.
Ingredience pro přípravu
- 4 střední brambory
- 1 cibule
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžíce mouky
- 1 lžíce oleje nebo sádla
- 1 vejce
- 5 hrnků vlažného zeleninového vývaru
- 1/4 lžičky černého mletého pepře
- sůl
- 1 lžíce nasekané zelené petrželky
Postup přípravy
1. Nejdříve si oloupeme a nakrájíme cibuli a brambory a poté si v hrnci rozpálíme 1 lžíci oleje nebo sádla.
2. Do rozpáleného oleje vhodíme nakrájenou cibuli a restujeme, dokud nezesklovatí, pak přisypeme kmín a promícháme.
3. Dále přidáme mouku a asi minutu mícháme a prozatím odstavíme.
4. Nalejeme 1 hrnek vývaru a metličkou promícháme, abychom neměli hrudky, nalejeme další hrnek vývaru a znovu promícháme.
5. Teď nalejeme zbytek vývaru, osolíme, opepříme a dobře zamícháme.
6. Hrnec dáme opět na sporák, přidáme do něj nakrájené brambory a přivedeme k varu.
7. Jakmile se začne polévka vařit, stáhneme plamen na minimum, přikryjeme pokličkou a vaříme tak 15 minut. Občas promícháme ze dna kvůli mouce.
8. Když jsou brambory měkké, odstavíme a rozklepneme do hrnce vejce a metličkou ho do polévky zašleháme bez vaření.
9. Ochutnáme a případně dochutíme. Podáváme posypanou petrželkou.
Tipy ke kmínové polévce
Podáváme vždy teplou a pokud máme chuť, upečeme k ní domácí krutony ze staršího pečiva.
Polévka vydrží v lednici 3 – 4 dny.
Kde se vzal kmín?
Kmín má velmi dlouhou historii v oblasti lidového léčitelství. Pochází ze středomoří a západní Asie, ale pěstuje se po celém světě. Má prokázané pozitivní účinky na trávení a zmírňuje nadýmání. Trpíte-li trávicími obtížemi, uvařte si kmínový čaj. Má silné antioxidační vlastnosti a také obsahuje esenciální oleje, které disponují antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Ve středověku byl kmín využíván jako ochrana proti zlu a čarodějnicím. Snadno si ho vypěstujete také doma.