Koblihy patří mezi nejikoničtější sladkosti, které si lidé užívají po celém světě. Ať už je znáte jako české koblihy, americké donuts nebo francouzské beignets, jedno mají společné: nadýchané, měkké těsto, zlatavou barvu a neodolatelnou chuť. V České republice se koblihy jedí po celý rok, můžeme si je zakoupit každý den v pekárně, ale původně se jednalo o tradiční Masopustní pokrm.

V našem dnešním receptu se podíváme na tyto tradiční české koblihy, které jsou ještě vylepšené jemnou vrstvou jahodové marmelády a zasněžené moučkovým cukrem. Tohle sladké pokušení je ideální ke kávě, čaji nebo jako malá svačinka.

Recept na domácí zlatavé koblihy

Ingredience pro přípravu domácích koblížků

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 g cukru
  • 25 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 60 g másla
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 l oleje na smažení
  • jahodová marmeláda
  • moučkový cukr
Recept na donátky/koblihy z odpalovaného těsta s krémovou náplní.

Tajný recept na odpalované donátky plněné vanikovým krémem

Postup přípravy koblih

1. Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky.

2. Jemně promícháme a necháme v teple vzejít přibližně 10 – 15 minut.

3. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, špetku soli, vejce, žloutky a rozpuštěné máslo.

4. Přilijeme kvásek a začneme zpracovávat těsto. Nejprve promícháme vařečkou a poté hněteme rukama nebo robotem s hnětacím hákem. Těsto by mělo být hladké, pružné a nelepivé.

5. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu.

6. Vykynuté těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále na tloušťku asi 1 cm.

7. Pomocí skleničky nebo kulatého vykrajovátka (cca 7 cm v průměru) vykrojíme kolečka. Necháme je ještě 15 – 20 minut kynout.

8. Ve větším hrnci rozehřejeme olej na teplotu přibližně 170°C. Koblihy smažíme po obou stranách dozlatova. Každou stranu přibližně 2 minuty.

9. Hotové koblihy odkládáme na papírové ubrousky, aby se zbavily přebytečného tuku.

10. Jahodovou marmeládu lehce nahřejeme, aby byla tekutější. Pomocí cukrářského sáčku s úzkou tryskou ji vstřikujeme do středu koblih. Pokud nemáme, marmeládu nezahříváme a jen namažeme koblihy na povrchu.

11. Na závěr koblihy bohatě posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Domácí koblihy s jahodovou marmeládou.
Zdroj: freepik, Domácí koblihy s jahodovou marmeládou.

Tip na závěr

Pokud nemáte cukrářský sáček, ale přece jenom by jste chtěli mít marmeládu uvnitř, tak koblihy jednoduše rozřízněte a marmeládu namažte. V konečném důsledku je to opravdu jedno, na chuti to nic nemění! Dobrou chuť!

Odpalované buchtičky s krémem a šlehačkou rozplývající se na jazyku

Křehoučké odpalované buchtičky s krémem a šlehačkou rozplývající se na jazyku

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest