Koblihy patří mezi nejikoničtější sladkosti, které si lidé užívají po celém světě. Ať už je znáte jako české koblihy, americké donuts nebo francouzské beignets, jedno mají společné: nadýchané, měkké těsto, zlatavou barvu a neodolatelnou chuť. V České republice se koblihy jedí po celý rok, můžeme si je zakoupit každý den v pekárně, ale původně se jednalo o tradiční Masopustní pokrm.
V našem dnešním receptu se podíváme na tyto tradiční české koblihy, které jsou ještě vylepšené jemnou vrstvou jahodové marmelády a zasněžené moučkovým cukrem. Tohle sladké pokušení je ideální ke kávě, čaji nebo jako malá svačinka.
Recept na domácí zlatavé koblihy
Ingredience pro přípravu domácích koblížků
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g cukru
- 25 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 60 g másla
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžíce rumu
- 1 l oleje na smažení
- jahodová marmeláda
- moučkový cukr

Tajný recept na odpalované donátky plněné vanikovým krémem
Postup přípravy koblih
1. Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky.
2. Jemně promícháme a necháme v teple vzejít přibližně 10 – 15 minut.
3. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, špetku soli, vejce, žloutky a rozpuštěné máslo.
4. Přilijeme kvásek a začneme zpracovávat těsto. Nejprve promícháme vařečkou a poté hněteme rukama nebo robotem s hnětacím hákem. Těsto by mělo být hladké, pružné a nelepivé.
5. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu.
6. Vykynuté těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále na tloušťku asi 1 cm.
7. Pomocí skleničky nebo kulatého vykrajovátka (cca 7 cm v průměru) vykrojíme kolečka. Necháme je ještě 15 – 20 minut kynout.
8. Ve větším hrnci rozehřejeme olej na teplotu přibližně 170°C. Koblihy smažíme po obou stranách dozlatova. Každou stranu přibližně 2 minuty.
9. Hotové koblihy odkládáme na papírové ubrousky, aby se zbavily přebytečného tuku.
10. Jahodovou marmeládu lehce nahřejeme, aby byla tekutější. Pomocí cukrářského sáčku s úzkou tryskou ji vstřikujeme do středu koblih. Pokud nemáme, marmeládu nezahříváme a jen namažeme koblihy na povrchu.
11. Na závěr koblihy bohatě posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Tip na závěr
Pokud nemáte cukrářský sáček, ale přece jenom by jste chtěli mít marmeládu uvnitř, tak koblihy jednoduše rozřízněte a marmeládu namažte. V konečném důsledku je to opravdu jedno, na chuti to nic nemění! Dobrou chuť!
