Říkám tomu kulinářské mistrovské dílo. Můj oblíbený koláč s krémem, džemem a sněhem je perfektní kombinací toho nejlepšího. Je tak dokonalé jemný a díky džemu také rozmanitý, že postupně věnujete pozornost všem chuťovým přílivům. Tento dezert velmi připomíná klasický “tvarohový krémovník”, avšak zde se setkáváme právě s džemem. Džem nám celý koláč skvěle osvěžuje a dělá ho “zábavnějším”. Já tento dezert zbožňuji k šálku hořkého espressa. Jakmile se mi zjeví koláč s krémem, džemem a sněhem na talíři, je to jako svatý grál, takže hned běžím uvařit kávu. Pustíme se hned do pečení!
Recept na koláč na plech s krémem
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 240 g mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
- 800 g tvarohu ve vaničce
- 5 žloutků
- 120 g cukru
- 150 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- 3 lžíce krupice
Ovocná směs:
- 200 g jahod nebo jiného bobulového ovoce
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Sníh:
- 5 bílků
- 150 g cukru
Postup přípravy těsta
1. Ve větší míse si vyšleháme máslo s cukrem, přidáme vejce a opět šleháme.
2. Dále přidáme kakao, prášek do pečiva a mouku. Stěrkou zapracujeme a ručně vyhněteme těsto.
3. Těsto rozmačkáme (roztaháme) po dnu plechu nebo zapékací mísy. Může být i mírně do bočních stran.
Příprava ovocné směsi
1. Do rendlíku si dáme ovoce, cukr a kukuřičný škrob.
2. Promícháme, dáme zahřívat na sporák a za stálého míchání necháme zhoustnout do konzistence džemu. Odstavíme a dáme zatím stranou.
Postup přípravy krému
1. Do velké mísy dáme tvaroh, cukr, žloutky a zakysanou smetanu.
2. Metličkou vše dobře rozmícháme a vytvoříme krém.
3. Poté přisypeme krupici a zapracujeme ji metličkou.
Dokončení
1. Krém nalejeme a rovnoměrně rozetřeme po těstu na korpus.
2. Dáme si předehřát troubu na 180°C.
3. Na krém nyní po lžičkách naneseme ovocnou směs a dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut.
4. Mezitím si připravíme sníh tak, že v míse vyšleháme bílky a během šlehání přisypáváme cukr.
5. Po 30 minutách pečení plech vytáhneme, naneseme bílkový sníh a dáme péct na dalších 10 minut.
V jednoduchosti je síla a krása
Pokud se vám zdá příprava koláče složitá, opak je pravdou. Je vážně velmi jednoduchý a podrobně pro vás rozepsaný postup. Zvládne ho každý, takže se nebojte a pusťte se do pečení. Uděláte každému, komu kousek nabídnete, obrovskou radost a sklidíte pochvalu.