Říkám tomu kulinářské mistrovské dílo. Můj oblíbený koláč s krémem, džemem a sněhem je perfektní kombinací toho nejlepšího. Je tak dokonalé jemný a díky džemu také rozmanitý, že postupně věnujete pozornost všem chuťovým přílivům. Tento dezert velmi připomíná klasický “tvarohový krémovník”, avšak zde se setkáváme právě s džemem. Džem nám celý koláč skvěle osvěžuje a dělá ho “zábavnějším”. Já tento dezert zbožňuji k šálku hořkého espressa. Jakmile se mi zjeví koláč s krémem, džemem a sněhem na talíři, je to jako svatý grál, takže hned běžím uvařit kávu. Pustíme se hned do pečení!

Recept na koláč na plech s krémem

Délka pečení v troubě 40 minut.

Obrázek receptu na koláč s krémem, džemem a sněhem z plechu.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Recept na koláč s krémem, džemem a sněhem z plechu.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 240 g mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva

Náplň:

  • 800 g tvarohu ve vaničce
  • 5 žloutků
  • 120 g cukru
  • 150 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 3 lžíce krupice

Ovocná směs:

  • 200 g jahod nebo jiného bobulového ovoce
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Sníh:

  • 5 bílků
  • 150 g cukru

Postup přípravy těsta

1. Ve větší míse si vyšleháme máslo s cukrem, přidáme vejce a opět šleháme.

Zašleháme vejce.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Zašleháme vejce.

2. Dále přidáme kakao, prášek do pečiva a mouku. Stěrkou zapracujeme a ručně vyhněteme těsto.

Zapracujeme mouku.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Zapracujeme mouku.

3. Těsto rozmačkáme (roztaháme) po dnu plechu nebo zapékací mísy. Může být i mírně do bočních stran.

Těsto rozmačkáme (roztaháme) po dnu plechu nebo zapékací mísy.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Těsto rozmačkáme (roztaháme) po dnu plechu nebo zapékací mísy.

Příprava ovocné směsi

1. Do rendlíku si dáme ovoce, cukr a kukuřičný škrob.

2. Promícháme, dáme zahřívat na sporák a za stálého míchání necháme zhoustnout do konzistence džemu. Odstavíme a dáme zatím stranou.

Uvaříme ovocný džem.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Uvaříme ovocný džem.

Postup přípravy krému

1. Do velké mísy dáme tvaroh, cukr, žloutky a zakysanou smetanu.

2. Metličkou vše dobře rozmícháme a vytvoříme krém.

Metličkou vše dobře rozmícháme a vytvoříme krém.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Metličkou vše dobře rozmícháme a vytvoříme krém.

3. Poté přisypeme krupici a zapracujeme ji metličkou.

Zapracujeme krupici.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Zapracujeme krupici.

Dokončení

1. Krém nalejeme a rovnoměrně rozetřeme po těstu na korpus.

2. Dáme si předehřát troubu na 180°C.

3. Na krém nyní po lžičkách naneseme ovocnou směs a dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut.

Naneseme ovocnou směs.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Naneseme ovocnou směs.

4. Mezitím si připravíme sníh tak, že v míse vyšleháme bílky a během šlehání přisypáváme cukr.

Vyšleháme bílky.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Vyšleháme bílky.

5. Po 30 minutách pečení plech vytáhneme, naneseme bílkový sníh a dáme péct na dalších 10 minut.

Naneseme sníh.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Naneseme sníh.
Hotový koláč.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Hotový koláč.

V jednoduchosti je síla a krása

Pokud se vám zdá příprava koláče složitá, opak je pravdou. Je vážně velmi jednoduchý a podrobně pro vás rozepsaný postup. Zvládne ho každý, takže se nebojte a pusťte se do pečení. Uděláte každému, komu kousek nabídnete, obrovskou radost a sklidíte pochvalu.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest