5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tento nepečený koláč s jemným nalámaným těstem, vanilkovým krémem a šlehačkou se stal klasikou mezi dezerty. Ideální na každou oslavu nebo rodinné setkání – je to neodolatelná pochoutka mezi nepečenými dorty. Recept je jednoduchý a vždy zaručuje vynikající výsledek. Křupavé těsto se snoubí s krémovou sladkostí vanilkového krému a to vše je korunováno lehkou šlehačkou.

Příprava začíná smícháním mouky, moučkového cukru a soli, do kterých se přidají kostky studeného másla, které se důkladně promíchají. Do směsi se přidá vejce, které se zapracuje do těsta, z něhož se vytvaruje koule a nechá se odpočinout v lednici. Poté se těsto rozválí a přenese do dortové formy, kde se peče dozlatova. Vanilkový krém se připravuje ze žloutků, cukru a kukuřičného škrobu, které se smíchají s horkým mlékem a vanilkou, dokud nezhoustnou. Po vychladnutí krému se na těsto rozetře krém, který se ozdobí šlehačkou ušlehanou s cukrem a vanilkou. Koláč se nechá ztuhnout v lednici, aby se chutě propojily. A podává se ideálně s čerstvým ovocem jako jsou jahody, borůvky nebo plátky kiwi.

Obrázek: bucataras, Nepečený křehký koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou

Recept na nepečený křehký koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 25 minut
Doba odpočinku 2 hodiny 30 minut
Celkový čas 3 hodiny 15 minut
Porcí 10 kusů
Koláč připravený z jemného těsta, vanilkového krému a šlehačky. Podáváme s jahodami nebo borůvkami.

Potřebné vybavení

  • forma na koláč

Suroviny

Ingredience na těsto:

  • 250 gramů mouky
  • 125 gramů másla (nakrájeného na kostičky)
  • 50 gramů moučkového cukru
  • špetka soli

Ingredience na vanilkový krém:

  • 500 mililitrů mléka
  • 4 žloutky
  • 100 gramů cukru
  • 40 gramů kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový lusk

Ingredience na šlehačku:

  • 200 mililitrů smetany na šlehačku
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup 

  • Do velké mísy dejte mouku, moučkový cukr a sůl.
  • Přidejte kostky studeného másla a míchejte.
  • Přidejte vejce.
  • Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v lednici.
  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Studené těsto rozválejte na povrchu posypaném moukou na plát silný asi 3-4 mm.
  • Těsto přendejte do dortové formy a propíchněte vidličkou.
  • Pečte 20-25 minut, nebo dokud není dozlatova. Nechte vychladnout.
  • V míse ušlehejte žloutky s cukrem.
  • Přidejte kukuřičný škrob.
  • Mléko vařte spolu s vanilkou, dokud nedosáhne bodu varu.
  • Žloutkovou směs za stálého míchání postupně zalévejte horkým mlékem.
  • Směs dejte zpět na oheň a neustále míchejte, dokud nezhoustne.
  • Krém nechte zcela vychladnout zakrytý potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup.
  • Smetanu na šlehačku ušlehejte s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem.
  • Vanilkový krém rozetřete po vychladlém těstě.
  • Povrch zarovnejte a pomocí stěrky ozdobte šlehačkou.
  • Před podáváním nechte koláč v lednici alespoň 2 hodiny, aby krém ztuhl a chutě se propojily.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Na koláč můžete přidat čerstvé ovoce, jako jsou jahody, borůvky, maliny nebo plátky kiwi.
Cena: do 120 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: koláč, nepečený, nepečený dort, nepečený koláč, Ovoce, šlehačka, vanilkový krém


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest