Tento nepečený koláč s jemným nalámaným těstem, vanilkovým krémem a šlehačkou se stal klasikou mezi dezerty. Ideální na každou oslavu nebo rodinné setkání – je to neodolatelná pochoutka mezi nepečenými dorty. Recept je jednoduchý a vždy zaručuje vynikající výsledek. Křupavé těsto se snoubí s krémovou sladkostí vanilkového krému a to vše je korunováno lehkou šlehačkou.
Příprava začíná smícháním mouky, moučkového cukru a soli, do kterých se přidají kostky studeného másla, které se důkladně promíchají. Do směsi se přidá vejce, které se zapracuje do těsta, z něhož se vytvaruje koule a nechá se odpočinout v lednici. Poté se těsto rozválí a přenese do dortové formy, kde se peče dozlatova. Vanilkový krém se připravuje ze žloutků, cukru a kukuřičného škrobu, které se smíchají s horkým mlékem a vanilkou, dokud nezhoustnou. Po vychladnutí krému se na těsto rozetře krém, který se ozdobí šlehačkou ušlehanou s cukrem a vanilkou. Koláč se nechá ztuhnout v lednici, aby se chutě propojily. A podává se ideálně s čerstvým ovocem jako jsou jahody, borůvky nebo plátky kiwi.
Recept na nepečený křehký koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou
Potřebné vybavení
- forma na koláč
Suroviny
Ingredience na těsto:
- 250 gramů mouky
- 125 gramů másla (nakrájeného na kostičky)
- 50 gramů moučkového cukru
- špetka soli
Ingredience na vanilkový krém:
- 500 mililitrů mléka
- 4 žloutky
- 100 gramů cukru
- 40 gramů kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk
Ingredience na šlehačku:
- 200 mililitrů smetany na šlehačku
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup
- Do velké mísy dejte mouku, moučkový cukr a sůl.
- Přidejte kostky studeného másla a míchejte.
- Přidejte vejce.
- Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v lednici.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Studené těsto rozválejte na povrchu posypaném moukou na plát silný asi 3-4 mm.
- Těsto přendejte do dortové formy a propíchněte vidličkou.
- Pečte 20-25 minut, nebo dokud není dozlatova. Nechte vychladnout.
- V míse ušlehejte žloutky s cukrem.
- Přidejte kukuřičný škrob.
- Mléko vařte spolu s vanilkou, dokud nedosáhne bodu varu.
- Žloutkovou směs za stálého míchání postupně zalévejte horkým mlékem.
- Směs dejte zpět na oheň a neustále míchejte, dokud nezhoustne.
- Krém nechte zcela vychladnout zakrytý potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup.
- Smetanu na šlehačku ušlehejte s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem.
- Vanilkový krém rozetřete po vychladlém těstě.
- Povrch zarovnejte a pomocí stěrky ozdobte šlehačkou.
- Před podáváním nechte koláč v lednici alespoň 2 hodiny, aby krém ztuhl a chutě se propojily.