5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Mexická kuchyně je proslulá svými bohatými a rozmanitými chutěmi, které kombinují tradiční recepty s moderními prvky. Jedním z jejích skvostů je Limetková polévka, která se umístila na pátém místě v žebříčku nejlepších polévek na světě. Tento lahodný pokrm pochází z oblasti Yucatán a je oblíbený díky své osvěžující a jedinečné chuti. Hlavními ingrediencemi jsou kuřecí prsa, paprika, cibule, rajčata, česnek, limetky a křupavé tortillové tyčinky, které polévku skvěle doplňují. Pokud hledáte inspiraci pro nový kulinářský zážitek, vyzkoušejte tento recept.

Jak se připravuje tradiční mexická limetková polévka

Příprava začíná vložením kuřecích prsou do hrnce s vodou, kam přidáte opečený česnek, papriku, cibuli, skořici, hřebíček, oregano, bobkový list a sůl. Po třiceti pěti minutách na střední teplotě, kdy odstraníte vzniklou pěnu, pokračujte přípravou tortillových tyčinek na pánvi s trochou oleje. Zeleninu následně orestujte a přidejte rajčata, papriku a poslední dávku oregana. Kuřecí prsa po uvaření proměňte na nudličky a přidejte k zelenině. Polévku scedíte a smícháte se zeleninou, necháte chvíli vařit a následně přidáte plátky limetky. Přidejte sůl a pepř dle chuti a podávejte s křupavými tortillovými tyčinkami, zelenou petrželkou a případně plátky avokáda. Tato polévka vás přenese přímo do srdce Mexika.

Obrázek: bucataras, Osvěžující mexická limetková polévka

Recept na limetkovou polévku, skvost mexické kuchyně

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Porcí 6 porcí
Sopa de Lima je neobyčejná polévka, která si právem zasloužila své místo mezi nejlepšími polévkami na světě.

Suroviny

  • 3 litry vody
  • kuřecí prsa s kostí a kůží
  • 4 rajčata
  • 5 stroužků česneku
  • 3 limetky
  • 1 feferonka
  • 2-3 lžíce oleje
  • 1 zelená paprika
  • 1 a ½ cibule
  • 1 tyčinka skořice
  • 2 hřebíčky
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1 bobkový list
  • 2-3 tortilly ( nakrájené na proužky)
  • svazek petrželky
  • sůl, pepř

Postup 

  • Kuřecí prsa vložte do hrnce s 3 litry studené vody.
    Kuřecí maso na mexickou polévku

    Obrázek: bucataras, Mexická limetková polévka s kuřecím masem

  • Přidejte opečené stroužky česneku, na ohni opečenou papriku, polovinu opečené cibule, skořici, hřebíček, půl lžičky oregana, bobkový list a lžičku soli.
  • Směs přiveďte k varu na středním ohni a vařte 35 minut, přičemž odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
  • Na pánvi zahřejte 2-3 lžíce oleje a lehce osmažte tortillové placky.
  • Vyndejte je na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný olej, a osolte je.
    Tortilly na polévku

    Obrázek: bucataras, Tortilly potřebné na mexickou polévku

  • Na další pánvi restujte 4 minuty cibuli, poté přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
  • Přidejte rajčata a po 3 minutách papriku.
    Mexická polévka s čerstvým koriandrem

    Obrázek: bucataras, Mexická limetková polévka pro milovníky exotiky

  • Pokračujte v restování ještě několik minut, poté přidejte další půl lžičky oregana.
    Pikantní a kyselá polévka

    Obrázek: bucataras, Mexická limetková polévka oblíbená po celém světě

  • Po 35 minutách zkontrolujte, zda jsou kuřecí prsa dobře propečená, a nechte je vychladnout.
  • Nakrájejte je na nudličky a přidejte k zeleninové směsi.
    Rodinná polévka netradiční chuti

    Obrázek: bucataras, Mexická limetková polévka s kuřecím

  • Polévku sceďte a vývar nalijte zpět do hrnce k zeleninové směsi.
  • Vařte dalších 5-6 minut na mírném ohni.
  • Přidejte plátky limetky, nechte je 4 minuty vařit a poté je vyndejte do mísy.
    Mexická limetková polévka

    Obrázek: bucataras, Kyselá limetková polévka

  • Polévku dochuťte solí a pepřem.
  • Polévku podávejte s několika plátky limetky, křupavými tortillovými tyčinkami, čerstvou petrželkou a případně s několika plátky avokáda.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Orestovaná zelenina na ohni dodává polévce jedinečnou chuť, tento krok je doporučeno nevynechat.
  • Pokud používáte domácí drůbež, prodlužte dobu vaření na dvojnásobek.
Cena: do 90 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Mexická
Klíčové slovo: limetka, limetková polévka, polévka, světová polévka


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest