Pohanka je jedna z nejzdravějších obilovin, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a spoustu minerálů. Připravená formou rizota získává krémovou konzistenci a bohatou chuť, přitom zůstává výživná a lehce stravitelná. Je to ideální alternativa pro ty, kteří hledají zdravější variantu klasického rizota.

Tajemství dobrého pohankového rizota spočívá v pozvolném vaření a použití kvalitního vývaru, který pohanku krásně provoní. Čerstvá zelenina a houby dodávají pokrmu barvy, chuti a další vitamíny. Pórek se svou jemnou cibulovou chutí a česnek vytvářejí aromatický základ, zatímco zelenina dodává svěžest a křupavost. Výsledkem je sytý, ale přitom lehký pokrm, který potěší tělo i chuťové buňky.

Recept na pohankové rizoto se zeleninou a houbami

Délka vaření 30 až 35 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 250 g pohanky
  • 1 střední cibule
  • 1 pórek (zejména zelená část)
  • 4 stroužky česneku
  • 800 ml až 1l kuřecího vývaru
  • čerstvé houby podle chuti (žampiony, hlíva apod.)
  • čerstvá zelenina podle sezóny (mrkev, cuketa, paprika)
  • máslo na osmažení
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé byliny (petržel, pažitka)
Obrázek k receptu na pohankové rizoto
Foto: Cooky.cz – pohanka v misce

Postup přípravy pohankového rizota

1. Cibuli nakrájejte najemno a zelenou část pórku na kolečka.

2. Česnek nasekejte nadrobno nebo prolisujte.

3. V hlubším hrnci rozehřejte máslo a na mírném ohni osmahněte cibuli dozlatova, asi 3 až 4 minuty.

4. Přidejte pórek a česnek, krátce zarestujte, aby se uvolnily vůně, ale nepřipálilo se to.

5. Přidejte pohanku a krátce ji opražte spolu se zeleninou, aby získala oříškovou vůni.

6. Zalijte horkým kuřecím vývarem tak, aby pohanka byla sotva potopená.

7. Přiveďte do varu a nechte povařit 5 až 6 minut za občasného míchání.

8. Hrnec přestavte na teplé místo (krb, kamna nebo vypnutou troubou s reziduálním teplem) a nechte 15 až 20 minut odpočívat.

9. Pohanka si během této doby dovaří v parní lázni.

Obrázek receptu na telecí ossobuco a šafránové rizoto.

Telecí ossobuco a šafránové rizoto: Specialita milánské kuchyně

10. Mezitím si připravte čerstvou zeleninu nakrájenou na kousky a houby na plátky.

11. Po odležení přidejte do pohanky nakrájenou zeleninu a houby, jemně promíchejte a nechte ještě chvíli propařit, až zelenina změkne, ale zůstane křupavá.

12. Ochutnejte solí a pepřem, posypte čerstvými bylinami a podávejte teplé.

Tipy redakce

  • Výběr pohanky: Použijte neloupavou pohanku, má více živin a chuti než loupané bílé zrna.
  • Konzistence: Pokud je rizoto příliš husté, přidejte trochu horkého vývaru. Naopak pokud je řídké, nechte chvíli vařit bez pokličky.
  • Zelenina podle sezóny: V létě použijte cuketu a papriky, na podzim dýni a kořenovou zeleninu, v zimě kapustu a mrkev.
  • Variace s čočkou: Podobně jako pohanka se dá připravit i čočka. Důležité je ji nejdříve povařit, scedit hnědou pěnu a až poté pokračovat v přípravě s čistou vodou.
Připravte si vynikající srbské rizoto s kyselou okurkou.

Srbské rizoto s nakládanou okurkou: Rychlá pochoutka k obědu

Recept na Šafránové rizoto s krevetami

Uvařili jsme si šafránové rizoto s krevetami. Vypadá jak z reklamy a chutná úžasně

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest