Pohanka je jedna z nejzdravějších obilovin, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a spoustu minerálů. Připravená formou rizota získává krémovou konzistenci a bohatou chuť, přitom zůstává výživná a lehce stravitelná. Je to ideální alternativa pro ty, kteří hledají zdravější variantu klasického rizota.
Tajemství dobrého pohankového rizota spočívá v pozvolném vaření a použití kvalitního vývaru, který pohanku krásně provoní. Čerstvá zelenina a houby dodávají pokrmu barvy, chuti a další vitamíny. Pórek se svou jemnou cibulovou chutí a česnek vytvářejí aromatický základ, zatímco zelenina dodává svěžest a křupavost. Výsledkem je sytý, ale přitom lehký pokrm, který potěší tělo i chuťové buňky.
Recept na pohankové rizoto se zeleninou a houbami
Délka vaření 30 až 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- 250 g pohanky
- 1 střední cibule
- 1 pórek (zejména zelená část)
- 4 stroužky česneku
- 800 ml až 1l kuřecího vývaru
- čerstvé houby podle chuti (žampiony, hlíva apod.)
- čerstvá zelenina podle sezóny (mrkev, cuketa, paprika)
- máslo na osmažení
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé byliny (petržel, pažitka)
Postup přípravy pohankového rizota
1. Cibuli nakrájejte najemno a zelenou část pórku na kolečka.
2. Česnek nasekejte nadrobno nebo prolisujte.
3. V hlubším hrnci rozehřejte máslo a na mírném ohni osmahněte cibuli dozlatova, asi 3 až 4 minuty.
4. Přidejte pórek a česnek, krátce zarestujte, aby se uvolnily vůně, ale nepřipálilo se to.
5. Přidejte pohanku a krátce ji opražte spolu se zeleninou, aby získala oříškovou vůni.
6. Zalijte horkým kuřecím vývarem tak, aby pohanka byla sotva potopená.
7. Přiveďte do varu a nechte povařit 5 až 6 minut za občasného míchání.
8. Hrnec přestavte na teplé místo (krb, kamna nebo vypnutou troubou s reziduálním teplem) a nechte 15 až 20 minut odpočívat.
9. Pohanka si během této doby dovaří v parní lázni.

Telecí ossobuco a šafránové rizoto: Specialita milánské kuchyně
10. Mezitím si připravte čerstvou zeleninu nakrájenou na kousky a houby na plátky.
11. Po odležení přidejte do pohanky nakrájenou zeleninu a houby, jemně promíchejte a nechte ještě chvíli propařit, až zelenina změkne, ale zůstane křupavá.
12. Ochutnejte solí a pepřem, posypte čerstvými bylinami a podávejte teplé.
Tipy redakce
- Výběr pohanky: Použijte neloupavou pohanku, má více živin a chuti než loupané bílé zrna.
- Konzistence: Pokud je rizoto příliš husté, přidejte trochu horkého vývaru. Naopak pokud je řídké, nechte chvíli vařit bez pokličky.
- Zelenina podle sezóny: V létě použijte cuketu a papriky, na podzim dýni a kořenovou zeleninu, v zimě kapustu a mrkev.
- Variace s čočkou: Podobně jako pohanka se dá připravit i čočka. Důležité je ji nejdříve povařit, scedit hnědou pěnu a až poté pokračovat v přípravě s čistou vodou.

Srbské rizoto s nakládanou okurkou: Rychlá pochoutka k obědu

Uvařili jsme si šafránové rizoto s krevetami. Vypadá jak z reklamy a chutná úžasně
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková