Toto výborné jídlo je přesně ten případ, kdy nemusíme mít extra dlouhý seznam ingrediencí pro uvaření něčeho dobrého pro celou rodinu. Za pomoci lehkých ingrediencí vám dodá energie a zároveň je příprava natolik jednoduchá, že se hodí na každodenní vaření. Pro lepší chuť avšak použijeme kuřecí maso ze stehen, jelikož se v tomto případě skvěle hodí do omáčky k rýži. Pokud ale preferujete co nejdietnější variantu, zvolte si prsní řízky.
Kromě masa je v tomto receptu hlavním hrdinou pórek. Ten tvoří hlavní část spektra chutí a jídlo je díky němu velmi specifické a vynikající. Pokud tedy máte rádi jídla, která jsou lehká a během chvíle zasytí mnoho lidí, rozhodně se pusťte hne do vaření!
Recept na kuřecí nudličky na pórku
Ingredience pro přípravu
- 3 kuřecí stehna (vykostěná)
- sůl a pepř
- 1 cibule
- olej
- kousek másla
- 6 malých žampionů
- 1/2 pórku (část zelené a část bílé)
- 1 rovná lžička kari
- 250 ml drůbežího vývaru (nebo vody)
- 200 ml smetany
- 1 lžička hladké mouky
Postup přípravy
1. Na oleji s máslem zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme nakrájená vykostěná stehna.
2. Orestujeme, osolíme a opepříme.
3. Přidáme nakrájený pórek a žampiony.

Jemná pórková pomazánka s vejci: Velmi rychlá příprava a lahodná chuť
4. Chvilku restujeme za stálého míchání a přidáme kari.
5. Promícháme, zalijeme vývarem a dusíme do měkka.
6. Nakonec vlijeme smetanu s rozmíchanou moukou a provaříme.
Více pórku v naší kuchyni
Bohužel je pórek v české kuchyni velmi často přehlížený. To je škoda, je jemnější než cibule a dává pokrmům specifickou chuť. Hodí se k jakémukoliv masu a obsahuje spoustu vitamínů a vlákniny. Je samozřejmě velmi vhodný na dušení a v kombinaci s kuřecím masem získává skvělou konzistenci.

Pórková polévka s bramborami
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI