Stále platí, že i přes kulturní i náboženskou benevolenci obyvatel České republiky je kuřecí maso to nejoblíbenější. Je totiž lehké, dostupné a jeho příprava je rychlá. Navíc dobře vstřebává chutě a tak se hodí to mnoha jídel. V receptu na pytlákovu kapsu použijeme zrající sýry, díky kterým se maso provoní a získá výraznou chuť.
Plněné maso, neboli kapsy nejsou českým vynálezem. Již před mnoha lety jsme se mohli ve Francii setkat s tolik známým a oblíbeným Cordon Bleu, což je notoricky známá plněná kapsa šunkou a sýrem s francouzským původem. Z východu k nám zase dorazil předchůdce naší plněné kapsy Kyjevský řízek, což je vlastně plněný kuřecí řízek s máslem, bylinkami a celý v trojobalu.
Recept na kuřecí Pytlákovu kapsu: Snadný nápad na voňavý oběd
Ingredience pro přípravu
- česnek
- 2 vejce
- kuřecí prso
- sůl a pepř
- strouhanka
- mouka
- Limburger
- Romadur
- olej
Postup přípravy
1. Maso očistíme a v polovině prořízneme tak, aby nám vznikla kapsa.
2. Kapsu jemně rozklepeme paličkou na maso, dostatečně ho osolíme a také opepříme.
3. Na prkénku si nadrobno nasekáme česnek a rozprostřeme na maso.
4. Nyní si nakrájíme 4 plátky Limburgeru a 4 plátky Romaduru, které položíme na střed masa.
5. Naplněné maso přeložíme tak, aby nám vznikla kapsa a v místě, kde chceme maso uzavřít, poklepeme pěstí nebo paličkou na maso, aby držela lépe uzavřená.
6. Do prvního talíře nasypeme mouku, do druhého rozšleháme dvě vejce a do třetího nasypeme strouhanku.
7. Připravené maso obalujeme v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
8. Fritézu rozehřejeme na 160 stupňů a obalenou kapsu smažíme 8 – 9 minut.
9. Podáváme s hranolky, bramborami nebo bramborovou kaší.
Experimentujte s náplní
Dva druhy použitých sýrů v pytlákově kapse mám vyzkoušené a je to dobrota. Nikde však není psáno, že nemůžete vyzkoušet další druhy sýrů. Pro jemnější chuť zkuste Goudu nebo Eidam. Naopak pokud jste milovníci plísňových sýrů, naplňte kapsu Hermelínem nebo Nivou. V naší rodině máme nejraději zrající sýry, proto volba byla jasná!
![Recept na rozpečený sýr camembert s topinkou a zeleninou](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/09/IMG_8496-scaled.jpg)